Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Laura Codruța Kovesi: Volumul de activitate în DNA crește în fiecare an

26.09.2017 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Luni, 25 septembrie 2017, Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a precizat că procurorii au număr foarte mare de dosare în lucru și că ministerele care ar putea sprijini activitatea Direcției nu dau curs solicitărilor primite, potrivit digi24.ro.

Laura Codruța Kovesi: „Volumul de activitate în DNA crește în fiecare an. Avem peste 10.000 de dosare de gestionat cu aproximativ 120 de procurori. Fiecare procuror are cam 70-80 de dosare în lucru. Nu poți să lucrezi în 80 de dosare o dată. Nu ai cum fizic să faci acest lucru. Fiecare procuror are unul sau doi polițiști care-l ajută în activitate. Acum, ne confruntăm cu o altă situație: la o parte dintre polițiștii care au lucrat în DNA timp de șase ani expiră acel termen de detașare.

Am cerut Ministerului de Interne să ne detașeze un număr de cinci polițiști. De obicei, aceste cereri se semnau după o săptămână, după două săptămâni. Avem cereri din iunie, avem cereri din august la care nu am primit răspuns. Am avut o discuție instituțională cu doamna ministru, care mi-a explicat că au o situație mai deosebită, că au fost foarte multe pensionări și că resursele în minister sunt altele și că trebuie să-și prioritizeze activitatea în funcție de resursele ministerului. Sigur, replica mea a fost că, sigur, e decizia dumneaei, dar nu cred că cinci oameni care ar trebui să lucreze în DNA influențează într-un mod categoric activitatea Ministerului de Interne, care are zeci de mii de angajați, da?

Avem peste cinci reveniri la Ministerul Justiției, încă de anul trecut, după ce a apărut decizia Curții Constituționale, în care am spus că trebuie suplimentate resursele umane, că avem nevoie de oameni. Am primit 40 de posturi anul trecut, de anul trecut până în acest an, în luna august, am făcut patru-cinci reveniri la Ministerul Justiției pentru a fi sprijiniți.”

În replică, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a precizat că nu s-a solicitat prelungirea unor detașări în cadrul DNA, ci s-a solicitat detașarea anumitor persoane, potrivit mediafax.ro.

Carmen Dan: „Nu a fost solicitată prelungirea unor detaşări, ci solicitări de detaşare pentru anumiţi poliţişti indicaţi nominal. Nu cred că este în regulă ca DNA să solicite nominal pentru MAI, să facă recrutare, înţeleg, în interiorul instituţiei. Asta ca principiu. (…) În anul 2017, s-a solicitat de către DNA încetarea detaşării pentru opt poliţişti. Nu cred că se poate afirma că activitatea DNA este blocată pentru că nu aprobă ministrul de Interne detaşarea pentru alţi cinci poliţişti indicaţi nominal.”

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week