Sondaj DELOITTE: 95% dintre reprezentanții grupurilor multinaționale cred că vor fi mai expuși controalelor fiscale în viitor
26 septembrie 2017 | JURIDICE.ro
DELOITTE România a întreprins, în perioada august – septembrie 2017, un sondaj online privind impactul măsurilor din planul împotriva erodării bazei impozabile și a mutării artificiale a profiturilor în alt stat (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS).
Prin acest demers, DELOITTE România și-a propus să afle opinia mediului de business local despre efectele BEPS, după ce, în iulie, rețeaua globală DELOITTE a publicat rezultatele unui studiu amplu pe acest subiect: Inițiativa BEPS a OECD și “transformarea fiscalității”, la nivel global. România nu a fost inclusă în sondajul global și pentru că nu era membru asociat al BEPS la momentul derulării sondajului. A dobândit această calitate la începutul lunii iunie 2017.
Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice DELOITTE România: ”Atenția sporită a autorităților fiscale pentru structurile fiscale implementate de grupurile multinaționale, accentul tot mai mare pe controale fiscale și volumul crescut de cerințe de raportare în zona prețurilor de transfer sunt principalele așteptări ale mediului de business în România. Concluziile sunt similare cu cele constatate la nivel global.”
Principalele concluzii ale sondajului realizat în România sunt:
– 95% dintre reprezentanții grupurilor multinaționale cred că vor fi mai expuși controalelor fiscale în viitor ca urmare a modificărilor aduse de BEPS
– 68% anticipează că va crește riscul ca ANAF să facă ajustări ale prețurilor practicate în tranzacțiile intragrup în cadrul controalelor fiscale ca urmare a implementării directivei europene privind raportarea obligațiilor în fiecare țară (country by country reporting adoptat de România prin OUG 42/2017)
– 58% au aflat atât de proiectul BEPS, cât și de măsurile pe care le-a adoptat/urmează să le adopte România ca membru asociat BEPS
– 42% au efectuat până acum o analiză a impactului BEPS asupra activității companiei
– dintre cei care au efectuat analiza:
– 50% consideră că vor avea obligații de raportare suplimentare
– 17% se așteaptă la o creștere a impozitului pe profit datorat
– 13% anticipează o dublă impozitare a unor venituri
– în opinia respondenților, cele mai afectate categorii de tranzacții intra-grup de proiectul BEPS vor fi: prestarea de servicii (38%), furnizarea de know how și alte drepturi de proprietate intelectuală (18%) și finanțarea (13%).
Dan Bădin: „Creșterea transparenței fiscale va avea impact asupra tuturor companiilor. Autoritățile fiscale vor avea acces tot mai mare la informațiile financiare și fiscale ale tuturor entităților din cadrul unui grup. Este vorba inclusiv de informațiile pe care le raportează societățile mamă în jurisdicțiile de rezidență despre filialele / sediile lor permanente din România. Informațiile vor fi utilizate în cadrul analizelor de risc pentru efectuarea controalelor fiscale. Din acest motiv, consider că grupurile de companii cu prezență în România ar trebui să analizeze toată structura de business astfel încât să se asigure că se conformează regulilor fiscale în continuă schimbare atât la nivel local, cât și internațional.”
***
Numele DELOITTE se referă la organizația DELOITTE ToucheTohmatsu Limited (“DTTL”), o companie cu răspundere limitată din Marea Britanie, rețeaua globală de firme membre și persoanele juridice afiliate acestora. DTTL și firmele sale membre sunt entități juridice separate și independente. DTTL (numit în continuare și „Deloitte Global”) nu furnizează servicii către clienți.
DELOITTE furnizează clienților din sectorul public și privat din industrii variate servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și de managementul riscului, servicii de taxe și alte servicii adiacente. Patru din cinci companii prezente în Fortune Global 500® sunt clienți DELOITTE, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a rezolva probleme de business complexe.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro