Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Tudorel Toader: Legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul. DNA a sesizat CSM. UPDATE: Tudorel Toader: Nu comentez. Sesizarea DNA, admisă
19.12.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

19 decembrie 2017: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, cu majoritate, că afirmațiile prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, cu privire la „dosarul Belina” au fost de natură a afecta independența sistemului judiciar, potrivit agerpres.ro.

***

28 septembrie 2017: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, nu a dorit să facă declarații referitoare la demersul Direcției Naționale Anticorupție de a sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmațiile sale privind competența în materia analizării legalității unei hotărâri de guvern, precizând însă că nu dorește să se antepronunțe cu privire la o eventuală revocare a Laurei Codruța Koveși din funcția de procuror-șef DNA, potrivit ziare.com.

Tudorel Toader: „Nu comentez. Este un subiect extrem de sensibil și nu îmi permit să îl comentez în fața dvs acum. Poate vine o vreme a evaluărilor, poate vine o vreme în care lucrurile se coagulează, într-un fel, capătă unitate, contur. Dar la momentul acesta nu fac astfel de afirmații.

Să nu îmi cereți să trag o concluzie înainte de a vedea rezultatele la care va referiți. Ministrul Justiției nu vorbește ipotetic, vorbește pe fapte concrete, pe proiecte de acte normative și nu pe ipoteze care ar fi posibil de realizat.

***

26 septembrie 2017: În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut o serie de considerații de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanților mass media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept “dosarul Belina”. Astfel, ministrul Justiției a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ. Ca urmare, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să facă următoarele precizări :

1. Declarațiile lui Tudorel Toader, ministrul Justiției, cu privire la o anchetă penală a DNA în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul șef al DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă aceste afirmații sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, întrucât prin declarațiile din data de 26 septembrie 2017, ministrul Justiției a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal.

În susținerea cererii adresate CSM se mai arată: “apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilității, deontologia profesională și buna credință. Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfășurată de DNA. Preluarea afirmațiilor și de către alte publicații a contribuit la amplificarea acestor consecințe, cu afectarea independenței întregului sistem judiciar și manipularea opiniei publice„.

2. Cu privire la problema de drept invocată în declarațiile ministrului Justiției, precizăm că aceasta a fost tranșată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casație Și Justiție prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăți comerciale, constituie infracțiunea de abuz în serviciu.

3. În ceea ce privește decizia Curții Constituționale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor și ordonanțelor de urgență și nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern.

:: Sursa : www.pna.ro

***

26 septembrie 2017: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a precizat că, în opinia sa, analiza legalității unei hotărâri a guvernului este de competența instanței de contencios administrativ și nu a procurorului, potrivit agerpres.ro.

Declarațiile ministrului vin în contextul în care Direcția Națională Anticorupție anchetează emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul Belina.

Tudorel Toader: „De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Știți că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti