« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare
26.09.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare (International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons) este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Încă de la început, abordarea amenințării existențiale a armelor nucleare a fost esențială pentru activitatea Organizației Națiunilor Unite.

În 1946, prima rezoluție a Adunării Generale urmărea „eliminarea din armamentele naționale a armelor atomice și a tuturor celorlalte arme majore adaptabile distrugerii în masă”.

Șaptezeci și șase de ani mai târziu, încă nu am atins obiectivele acestei rezoluții.

Pe măsură ce marcăm Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare, ne confruntăm cu cel mai înalt nivel de risc nuclear din aproape patru decenii.

Aproape 14.000 de arme nucleare sunt depozitate în întreaga lume. Sute dintre acestea sunt la atingerea unui buton depărtare de a fi lansat. Și, deși numărul total a scăzut de zeci de ani, statele își îmbunătățesc calitativ arsenalele și vedem semne îngrijorătoare ale unei noi curse de înarmare.

Aceste arme nu sunt problema de ieri. Ele rămân amenințarea de astăzi. În ciuda progresului nostru, omenirea rămâne nepermis de aproape de anihilarea nucleară.

Există, totuși, semne de speranță. Decizia Federației Ruse și a Statelor Unite de a extinde Noul Tratat START și de a se angaja în dialog sunt pași bine-veniți, la fel cum a fost intrarea în vigoare în ianuarie a Tratatului privind interzicerea armelor nucleare.

Responsabilitatea revine acum statelor membre să se bazeze pe aceste evoluții. Conferința de revizuire a părților la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare oferă o fereastră de oportunitate pentru toate țările de a lua măsuri practice pentru a preveni utilizarea și eliminarea acestor arme, definitiv.

Ca familie globală, nu mai putem permite norului conflictului nuclear să ne umbrească munca pentru a stimula dezvoltarea, a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă și a pune capăt pandemiei COVID-19.

Acum este momentul să ridicăm definitiv acest nor, să eliminăm armele nucleare din lumea noastră și să introducem o nouă eră de dialog, încredere și pace pentru toți oamenii.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare (International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons) este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

1945
Cele două bombe atomice au distrus orașele Hiroshima și Nagasaki și se estimează că au ucis imediat un total de 213.000 de oameni.

1946
În chiar prima sa rezoluție, Adunarea Generală a identificat dezarmarea nucleară drept un obiectiv principal al Organizației Națiunilor Unite.

1959
Adunarea Generală a inclus dezarmarea nucleară ca parte a obiectivului mai cuprinzător al dezarmării generale și complete sub control internațional eficient (rezoluția 1378 (XIV)). Este prima rezoluție a Adunării Generale care a fost sponsorizată vreodată de întreaga comunitate a Organizației Națiunilor Unite.

1963
Tratatul care interzice testele armelor nucleare în atmosferă, în spațiul cosmic și sub apă, cunoscut și sub denumirea de Tratatul de interzicere a testelor parțiale, a fost deschis spre semnare. Discuțiile de-a lungul anilor între Uniunea Sovietică, Regatul Unit și Statele Unite primiseră un sentiment de urgență reînnoit de Criza Rachetelor din Cuba din 1962.

1967
Cursa armamentelor nucleare și Criza Rachetelor din Cuba din 1962 au determinat guvernele latino-americane să negocieze Tratatul pentru interzicerea armelor nucleare în America Latină și Caraibe (Tratatul de la Tlatelolco), care a stabilit prima zonă fără arme nucleare într-o zonă foarte populată.

1978
Adunarea generală a ținut prima sa sesiune specială dedicată dezarmării. În documentul final, statele membre au afirmat că obiectivul lor comun final este „dezarmarea generală și completă sub control internațional efectiv” și că „măsurile eficiente de dezarmare nucleară și prevenirea războiului nuclear au cea mai mare prioritate”.

1985
Pacificul de Sud a devenit a doua zonă fără arme nucleare (Tratatul de la Rarotonga).

1991
Africa de Sud a renunțat voluntar la programul său de arme nucleare.

1992
Prin Protocolul de la Lisabona la Tratatul de reducere a armelor strategice (START I), Belarus, Kazahstan și Ucraina au renunțat voluntar la armele nucleare aflate în posesia lor după dizolvarea Uniunii Sovietice.

1995
La Conferința de revizuire și extindere a TNP din 1995, statele părți au adoptat fără vot deciziile privind prelungirea pe termen nelimitat a tratatului, „Întărirea procesului de revizuire a tratatului” și „Principiile și obiectivele privind neproliferarea nucleară și dezarmarea”, precum și ca „Rezoluție privind Orientul Mijlociu”.

Asia de Sud-Est a devenit a treia zonă fără arme nucleare (Tratatul de la Bangkok).

1996
Africa a devenit a patra zonă fără arme nucleare (Tratatul Pelindaba).

La cererea Adunării Generale, Curtea Internațională de Justiție a oferit un aviz consultativ cu privire la legalitatea amenințării sau a utilizării armelor nucleare.

Tratatul de interzicere globală a testelor nucleare a fost deschis spre semnare.

2000
La Conferința de revizuire a TNP din 2000, statele părți au adoptat treisprezece pași practici pentru eforturi sistematice și progresive de dezarmare nucleară.

2006
Asia Centrală a devenit a cincea zonă fără arme nucleare (Tratatul privind o zonă fără arme nucleare din Asia Centrală).

2008
Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, și-a anunțat planul în cinci puncte pentru dezarmarea nucleară.

2010
La Conferința de revizuire a TNP din 2010, statele părți au adoptat un plan de acțiune în 64 de puncte pe toți cei trei piloni ai tratatului- dezarmarea nucleară, neproliferarea nucleară și utilizările pașnice ale energiei nucleare- și pași practici pentru punerea în aplicare a Rezoluției din 1995 privind Est.

2013
Adunarea Generală a ținut prima sa întâlnire la nivel înalt cu privire la dezarmarea nucleară. Adunarea generală, prin rezoluția sa 68/32, a declarat că 26 septembrie va fi Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare.

Adunarea generală, în conformitate cu rezoluția 67/56, convoacă un grup de lucru deschis pe tema negocierilor multilaterale de dezarmare nucleară.

2016
Adunarea Generală, în conformitate cu rezoluția 70/33, convoacă un al doilea grup de lucru deschis pentru desfășurarea negocierilor multilaterale de dezarmare nucleară.

2017
La 7 iulie, este adoptat Tratatul privind interzicerea armelor nucleare. Este primul instrument multilateral juridic obligatoriu pentru dezarmarea nucleară care a fost negociat în 20 de ani.

2018
Secretarul general a lansat „Asigurarea viitorului nostru comun: o agendă pentru dezarmare”. Agenda abordează eliminarea armelor nucleare în cadrul „dezarmării pentru salvarea umanității”.

2020
A cincizecea aniversare a intrării în vigoare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (TNP).

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

***

2018: Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare (International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons) este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

Această zi oferă o ocazie pentru comunitatea mondială de a-și reafirma angajamentul față de dezarmarea nucleară globală ca o prioritate înaltă. De asemenea, oferă o oportunitate de a educa publicul și liderii acestuia cu privire la beneficiile reale ale eliminării acestor arme și la costurile sociale și economice ale perpetuării acestora. Comemorarea acestei zile la Națiunile Unite este deosebit de importantă, având în vedere calitatea sa de membru universal și experiența îndelungată în lupta cu problemele dezarmării nucleare. Este locul potrivit pentru a aborda una dintre cele mai mari provocări ale omenirii, realizând pacea și securitatea unei lumi fără arme nucleare.

La 24 mai 2018, Secretarul General a lansat „Asigurarea viitorului nostru comun: o agendă pentru dezarmare”. Agenda se referă la eliminarea armelor nucleare în cadrul „dezarmării pentru salvarea omenirii” pentru reluarea dialogului și a negocierilor pentru controlul armamentului nuclear și dezarmarea. El susține de asemenea extinderea normelor împotriva armelor nucleare și în acest sens face apel statelor care dețin arme nucleare să afirme că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie niciodată să fie combătut. În cele din urmă, agenda propune pregătirea pentru o lume fără arme nucleare printr-o serie de măsuri de reducere a riscurilor, în special prin încetarea producției de materiale fisionabile.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare (International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons) este marcată anual la 26 septembrie, desemnată fiind de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 68/32 , din 5 decembrie 2013.

Eliminarea armelor nucleare la nivel mondial este unul dintre cele mai vechi obiective ale Organizației Națiunilor Unite.

Astfel, dezarmarea nucleară a constituit atât subiectul primei Rezoluții a Adunării Generale în 1946, precum și o temă importantă pentru conferințele ONU de revizuire a Statelor Părți la Tratatul de Neproliferare Nucleară, desfășurate în 1975. În același sens, prima sesiune specială a Adunării Generale privind dezarmarea în 1978, a avut ca obiectiv prioritar eliminarea armelor nucleare.

Cu toate acestea, în prezent, la nivel mondial aproximativ 15.000 de arme nucleare se află în stoc. Mai mult decât atât, țările care au astfel de arme pun la dispoziție fonduri pentru modernizarea arsenalelor nucleare. Astfel, potrivit datelor, mai mult de jumătate din populația globului trăiește încă în țări care fie dețin astfel de arme, fie sunt membre ale alianțelor nucleare.

Deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește dezarmarea în ultimii ani, nici o armă nucleară nu a fost distrusă în temeiul vreunui tratat, negocierile privind dezarmarea nucleară fiind încă în curs de desfășurare.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/nuclearweaponelimination/

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Secţiuni: Articole, Dreptul mediului, Internațional, Legal Days, Secțiuni speciale, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD