Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare
26.09.2019 | Cristian JURA, Cristina GRIGORAȘ, Daniela NICULCEA

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

***

2018: Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare (International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons) este marcată, anual, la data de 26 septembrie.

Această zi oferă o ocazie pentru comunitatea mondială de a-și reafirma angajamentul față de dezarmarea nucleară globală ca o prioritate înaltă. De asemenea, oferă o oportunitate de a educa publicul și liderii acestuia cu privire la beneficiile reale ale eliminării acestor arme și la costurile sociale și economice ale perpetuării acestora. Comemorarea acestei zile la Națiunile Unite este deosebit de importantă, având în vedere calitatea sa de membru universal și experiența îndelungată în lupta cu problemele dezarmării nucleare. Este locul potrivit pentru a aborda una dintre cele mai mari provocări ale omenirii, realizând pacea și securitatea unei lumi fără arme nucleare.

La 24 mai 2018, Secretarul General a lansat „Asigurarea viitorului nostru comun: o agendă pentru dezarmare”. Agenda se referă la eliminarea armelor nucleare în cadrul „dezarmării pentru salvarea omenirii” pentru reluarea dialogului și a negocierilor pentru controlul armamentului nuclear și dezarmarea. El susține de asemenea extinderea normelor împotriva armelor nucleare și în acest sens face apel statelor care dețin arme nucleare să afirme că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie niciodată să fie combătut. În cele din urmă, agenda propune pregătirea pentru o lume fără arme nucleare printr-o serie de măsuri de reducere a riscurilor, în special prin încetarea producției de materiale fisionabile.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare (International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons) este marcată anual la 26 septembrie, desemnată fiind de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 68/32 , din 5 decembrie 2013.

Eliminarea armelor nucleare la nivel mondial este unul dintre cele mai vechi obiective ale Organizației Națiunilor Unite.

Astfel, dezarmarea nucleară a constituit atât subiectul primei Rezoluții a Adunării Generale în 1946, precum și o temă importantă pentru conferințele ONU de revizuire a Statelor Părți la Tratatul de Neproliferare Nucleară, desfășurate în 1975. În același sens, prima sesiune specială a Adunării Generale privind dezarmarea în 1978, a avut ca obiectiv prioritar eliminarea armelor nucleare.

Cu toate acestea, în prezent, la nivel mondial aproximativ 15.000 de arme nucleare se află în stoc. Mai mult decât atât, țările care au astfel de arme pun la dispoziție fonduri pentru modernizarea arsenalelor nucleare. Astfel, potrivit datelor, mai mult de jumătate din populația globului trăiește încă în țări care fie dețin astfel de arme, fie sunt membre ale alianțelor nucleare.

Deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește dezarmarea în ultimii ani, nici o armă nucleară nu a fost distrusă în temeiul vreunui tratat, negocierile privind dezarmarea nucleară fiind încă în curs de desfășurare.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/nuclearweaponelimination/

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.