Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Acordare spor de doctorat. Plată sume compensatorii și dobânzi
28.09.2017 | Oana DOBRIȚESCU

Secţiuni: Content, Drept civil, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Oana Dobriţescu

Oana Dobriţescu

Decizia Curţii de Apel Constanţa nr. 64 din 22 februarie 2017, Secţia civilă

Prin Decizia în interesul legii nr. 21/21.11.2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că: „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 30 alin. (6) și art. 48 alin. (1) pct. 7 din Legea nr. 330/2009, art. 4 alin. (1), art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 1/2010, art. 1 alin. (5) din Legea nr. 285/2010 și art. 8 din Anexa nr. 5 a Legii nr. 63/2011, au dreptul la sume compensatorii persoanele care au dobândit titlul de doctor după intrarea în vigoare a Legii nr. 330/2009. În motivarea acestei decizii s-a reţinut, în esenţă, în ceea ce priveşte cadrele didactice, că prin art. 8 din Anexa nr. 5 a Legii nr. 63/2011 s-a prevăzut că persoanele care la data de 31 decembrie 2009 beneficiau de un spor pentru titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o compensaţie tranzitorie calculată prin aplicarea procentului de 15% din salariul de bază”.

Pentru cei care beneficiau de titlul ştiinţific de doctor la data de 31 decembrie 2009 soluţia legislativă a fost aceea de a introduce cuantumul acestui spor, nu procentual, ci ca sumă compensatorie.

Aşadar, legiuitorul nu a operat o abrogare veritabilă şi efectivă, ci a instituit o natură juridică nouă pentru sume ce recompensează angajatul care îşi perfecţionează pregătirea profesională prin obţinerea titlului ştiinţific de doctor.

Prin includerea acestei sume în salariul de bază, un drept salarial secundar a devenit parte a salariului ca drept fundamental recunoscut şi apărat de lege.

Altfel spus, dreptul a supravieţuit chiar dacă a cunoscut o evoluţie în planul reglementării şi a dobândit o nouă denumire: „sumă compensatorie”, fiind inclus în salariul de bază.

Existenţa mai multor acte normative adoptate succesiv într-un interval scurt de timp, în baza cărora s-a intenţionat salarizarea unică a bugetarilor, nu poate constitui un temei legal pentru instituirea unui tratament diferenţiat şi pentru nesocotirea principiului egalităţii de tratament, faţă de toţi salariaţii şi presupune plată egală pentru muncă de valoare egală.

(decizie rezumată de Judecător Jelena Zalman)

Legislație relevantă: art. 5 din O.G. nr. 83/2014, art. I pct. 6 Legea nr. 71/2015, Legea nr. 193/2016; RIL nr. 21/21.11.2016

***

Textul integral al deciziei se regăsește în revista Buletinul Curţilor de Apel nr. 5/2017 publicată de Editura C.H. Beck și online, în legalis

Editor coordonator Oana Dobrițescu, Editura C.H. Beck

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti