Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Flux informații Sistemul judiciar

DNA. Luare de mită, dare de mită, spălare de bani. Trimitere în judecată

28 septembrie 2017 | Adina GANȚOLEA
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA. Luare de mită, dare de mită, spălare de bani. Trimitere în judecată

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1190/VIII/3 din 16 septembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecatăsub control judiciar a inculpaților:
– B. G., la data faptelor director general al Companiei Naționale Loteria Română (C.N.L.R.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită,

– R. O., la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
luare de mită în formă continuată,
participație improprie la spălare de bani în formă continuată,

și în stare de libertate a inculpaților,
– L. R. L., la data faptei director executiv al C.N.L.R, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată,

– O. C., la data faptei referent în cadrul C.N.L.R. – Serviciul Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită,

– S. N. V., la data faptei administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în formă continuată,
– R. C.-B., administrator de firmă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
dare de mită,
participație improprie la spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de inculpatul S. N. V., un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit anume pentru a favoriza respectiva societate comercială.

În acest sens, au fost preluate de la inculpatul S. N. specificațiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Mai mult, din analiza documentației existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureș și Bistrița Năsăud doar 5 autoutilitare și un autovehicul.În aceste condiții, până la sfârșitul anului 2010, Compania Națională Loteria Română a virat dealer-ului auto suma totală de 9.902.498,48 lei

Pentru atribuirea contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani și bunuri după cum urmează:

În cursul lunii februarie 2010, inculpatul R. O., în calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu inculpații L. R. L., O. C. și B.G., a pretins suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv: un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.

Din aceste foloase inculpatul R. O. a primit următoarele:
– suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparținând lui R. O.),
– două autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.683 lei și un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.365 lei,
– autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011.

Din cele patru autovehicule pretinse anterior, în cursul lunii iulie 2010, B. G., director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, B. L. și pentru aceasta, autovehiculul marca BMW în valoare de 139.230 lei.

De asemenea, inculpata O. C., referent în cadrul C.N.L.R. și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, autovehiculul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație.

În același scop, inculpatul L. R. L. a primit de la inculpatul S. N. V. suma de 250.000 lei.

De asemenea, inculpatul R. C. B., în calitate de administrator al unei societăți comerciale (care a vândut C.N.L.R., prin intermediul firmei lui S. N. V., un număr de 51 autoturisme), a remis inculpaților R. O. și L. R. L. suma de 41.347 lei, din care 16.000 lei au ajuns la inculpatul Lăzăreanu R. L., iar diferența de 25.347 lei au rămas în contul unei societăți controlate de inculpatul R. O.
Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul R. O., folosindu-se de două firme pe care le controla, a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive.

În acest sens, R. O. în înțelegere S.N.V., a inventat în sarcina firmei care a obținut contractul cu loteria, o ”datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.

În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.

În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la C.N.L.R. (în baza contractului de buy-back), societatea – dealer auto a emis către una din firmele controlate de R. O. un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la C.N.L.R. în sistem buy back) în valoare de 1.212.935 lei. Cu toate acestea, firma controlată de R. O.  nu a achitat decât suma de 33.905 lei.

Așadar, conform înțelegerii, S. N. V. i-a remis lui R. O. și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back, ulterior fiind inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui R. O.  figura în evidențele contabile ale dealerului auto.
În cursul lunii aprilie 2010, în același sens, inculpatul R. C. B. a determinat două persoane din cadrul firmei pe care o administra să primească și să avizeze plata sumei de 41.347 lei către una din societățile controlate de R. O. drept contravaloarea unor servicii care în realitate nu s-au realizat.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin inculpaților B. G., O. C. și R. C. B.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership