Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Maramureş. Contrabandă. Percheziţii domiciliare


28 septembrie 2017 | Adina GANȚOLEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT-Maramureş. Contrabandă. Percheziţii domiciliare.

Miercuri, 27 septembrie 2017, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au efectuat un număr de 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Maramureş într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracţiunii de contrabandă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada februarie 2016 – septembrie 2017 membrii grupului infracţional organizat au traficat numeroase cantităţi de produse accizabile din tutun provenite din spaţiul extracomunitar (Ucraina) prin introducerea lor frauduloasă în ţară, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

Pe parcursul urmăririi penale desfăşurate până la această dată, în cauză a fost ridicată de la membrii grupării cantitatea totală de 126.443 pachete de ţigări de diferite sortimente, traficate din Ucraina, prejudiciul produs bugetului de stat însumând valoarea totală de 1.450.000 lei (incluzând accize, TVA şi taxe vamale). Totodată, până la această dată au fost ridicate şi indisponibilizate 19 autoturisme folosite de către membrii grupului infracţional în activităţile ilicite de transport a ţigărilor provenite din contrabandă.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat că grupul infracţional a procurat cu sprijinul direct al unor cetăţeni ucraineni, introducerea ilicită în România a numeroase cantităţi de ţigări din spaţiul extracomunitar, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

Activitatea grupării era organizată de așa manieră astfel încât să permită o sincronizare perfectă între diferitele secțiuni ale grupării, reprezentate de persoanele cu atribuții de preluare şi de transport al produselor traficate direct din frontieră, de persoanele cu atribuții în depozitarea temporară a acestora la diferite locații de pe raza judeţului Maramureș și de către membrii grupării cu rol în coordonarea, transportul, supravegherea traseelor de deplasare înspre beneficiari și în livrarea efectivă la destinație.

În urma acțiunii au fost descoperite și ridicate în vederea confiscării sute de pachete de țigări de proveniență ucraineană, 12.000 euro si peste 14.000 lei, telefoane mobile și cartele de telefonie mobilă pentru rețele ucrainene și românești precum și înscrisuri care atestă implicarea celor în cauză în activități infracționale.

În cauză se efectuează cercetări faţă  24 de suspecţi, existând indicii în vederea extinderii ulterioare şi cu privire la alţi prezumtivi participanţi.

Miercuri, 27 septembrie 2017, mai multe persoane au fost aduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș în vederea audierii și dispunerii măsurilor care se impun.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică