Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Maramureş. Contrabandă. Percheziţii domiciliare
28.09.2017 | Adina GANȚOLEA

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT-Maramureş. Contrabandă. Percheziţii domiciliare.

Miercuri, 27 septembrie 2017, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au efectuat un număr de 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Maramureş într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracţiunii de contrabandă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada februarie 2016 – septembrie 2017 membrii grupului infracţional organizat au traficat numeroase cantităţi de produse accizabile din tutun provenite din spaţiul extracomunitar (Ucraina) prin introducerea lor frauduloasă în ţară, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

Pe parcursul urmăririi penale desfăşurate până la această dată, în cauză a fost ridicată de la membrii grupării cantitatea totală de 126.443 pachete de ţigări de diferite sortimente, traficate din Ucraina, prejudiciul produs bugetului de stat însumând valoarea totală de 1.450.000 lei (incluzând accize, TVA şi taxe vamale). Totodată, până la această dată au fost ridicate şi indisponibilizate 19 autoturisme folosite de către membrii grupului infracţional în activităţile ilicite de transport a ţigărilor provenite din contrabandă.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat că grupul infracţional a procurat cu sprijinul direct al unor cetăţeni ucraineni, introducerea ilicită în România a numeroase cantităţi de ţigări din spaţiul extracomunitar, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

Activitatea grupării era organizată de așa manieră astfel încât să permită o sincronizare perfectă între diferitele secțiuni ale grupării, reprezentate de persoanele cu atribuții de preluare şi de transport al produselor traficate direct din frontieră, de persoanele cu atribuții în depozitarea temporară a acestora la diferite locații de pe raza judeţului Maramureș și de către membrii grupării cu rol în coordonarea, transportul, supravegherea traseelor de deplasare înspre beneficiari și în livrarea efectivă la destinație.

În urma acțiunii au fost descoperite și ridicate în vederea confiscării sute de pachete de țigări de proveniență ucraineană, 12.000 euro si peste 14.000 lei, telefoane mobile și cartele de telefonie mobilă pentru rețele ucrainene și românești precum și înscrisuri care atestă implicarea celor în cauză în activități infracționale.

În cauză se efectuează cercetări faţă  24 de suspecţi, existând indicii în vederea extinderii ulterioare şi cu privire la alţi prezumtivi participanţi.

Miercuri, 27 septembrie 2017, mai multe persoane au fost aduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș în vederea audierii și dispunerii măsurilor care se impun.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti