Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
11 comentarii

Tudorel Toader: Inițiativa redactării acțiunii de sesizare a CCR ref. posibilitatea procurorilor de a ancheta hotărâri de Guvern nu a pornit de la Ministerul Justiției
28.09.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept constitutional, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 28 septembrie 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat că până luni Ministerul Justiției va redacta draftul pentru sesizarea ce urmează să fie transmisă Curții Constituționale a României pentru a se stabili dacă procurorii pot ancheta hotărâri de Guvern, potrivit agerpres.ro.

Tudorel Toader: „Draftul proiectului la nivelul Ministerului Justiției va fi gata în câteva zile. Astăzi este joi, probabil până luni este gata. (…) Este de competența Guvernului, a primului-ministru, să trimită sesizarea la Curtea Constituțională.

Inițiativa redactării acțiunii de sesizare a Curții Constituționale a pornit din Guvern și nu de la Ministerul Justiției, nu de la ministrul Justiției. În al doilea rând, am citit și eu în presa scrisă o afirmație absolut incorectă, o afirmație care nu îmi aparține, în sensul în care s-ar fi solicitat considerarea hotărârilor de Guvern ca și ordonanțele de urgență, ca și legile. Este imposibilă o astfel de afirmație, pentru că au un regim juridic diferit, au efecte diferite, au emitenți diferiți. Nu știu cine a făcut afirmația, dar vă asigur că afirmația este absolut incorectă.

În mod evident, dacă se pune problema unei redactări a unei sesizări în numele Guvernului, fiți de acord că Ministerul Justiției este cel mai abilitat să redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face începând de azi dimineață și în zilele următoare. În concret despre ce este vorba. În comunicatul DNA se spune că decizia Curții Constituționale din februarie referitoare la Ordonanța 13 este aplicabilă numai pentru ordonanțe și legi, nu pentru hotărâri de Guvern. Enunțul în sine este corect. Principiul este absolut incorect. Prin decizia precedentă, Curtea Constituțională a statuat faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea, împrejurările și circumstanțele adoptării unei ordonanțe de urgență sau legi, după cum nu pot ancheta constituționalitatea respectivelor acte normative. Ceea ce este corect. Circumstanțele, împrejurările și oportunitatea în aprecierea acestora revine decidentului, Guvern sau Parlament, care însă trebuie să respecte limitele legale, limitele constituționale. (…) Întrebarea este dacă la nivel de ordonanță de urgență sau lege procurorul nu poate ancheta oportunitatea, împrejurările și circumstanțele emiterii acelor acte normative, la hotărâri de Guvern și ordin de ministru procurorul poate să ancheteze oportunitatea, împrejurările și circumstanțele? Asta este întrebarea la care CCR, cel mai probabil, va fi chemată și sesizată să răspundă.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti