Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Tudorel Toader: Nu voi merge la ședința Plenului CSM
28.09.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 28 septembrie 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat că nu va participa la ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul căreia se va aviza proiectul de modificare a Legilor Justiției, întrucât nu dorește să devină apărătorul propriilor propuneri, potrivit agerpres.ro.

Totodată, ministrul Justiției a precizat că, în legătură cu susținerile lui Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cum că avizul ar urma să fie negativ, nu crede că acesta va privi proiectul în integralitatea sa.

Tudorel Toader: „Nu voi merge, pentru că eu am vorbit cu CSM, am făcut dezbateri publice, lucrurile sunt cunoscute. Nu vreau să se creeze astăzi un moment în care eu să devin apărătorul propunerilor pe care le-am făcut. CSM să rămână în spațiul garantului independenței Justiției, să dezbată soluțiile și să își exprime avizul consultativ.

Va fi negativ și în legătură cu multele propuneri pe care le-am reținut în proiectul de lege, propuneri venite de la CSM? Eu nu aș fi sigur, pentru că avizul nu se dă în bloc pe proiectul de lege, avizul se dă pe fiecare soluție legislativă în parte. Prin urmare, la Legea 317 privind organizarea și funcționarea CSM, am reținut majoritatea propunerilor formulate de CSM. Să nu îmi spuneți că, astăzi, CSM va fi împotriva soluțiilor propuse de CSM. Sunt trei legi fundamentale care reglementează activitatea din Justiție. Se va da aviz pe fiecare articol, pe fiecare soluție în parte și nu pe lege în ansamblul ei.

Augustin Lazăr, potrivit agerpres.ro: „Este o zi importantă deoarece Consiliul Superior al Magistraturii analizează proiectul privind legile Justiției. Este evident că proiectul a fost criticat de colegii noștri magistrați, a fost criticat de experții Comisiei Europene și, în mod normal, ar trebui să avem un aviz negativ, asta în condițiile în care dorim să se ridice monitorizarea Mecanismului de cooperare și Verificare.

În contextul refuzului ministrului Justiției de a participa la ședința Plenului CSM, Mariana Ghena, președintele CSM, s-a declarat surprinsă într-un mod neplăcut, potrivit agerpres.ro.

Mariana Ghena: „Mă surprinde, neplăcut de această dată, pentru că am nutrit o considerație aparte pentru domnul ministru al Justiției. Mă surprinde lipsa dumnealui de la ședința plenului. Sunt încurcată, nu știu cum să apreciez sau cum să interpretez această lipsă. Poate este o poziție de onoare, poate este o poziție de demnitate sau poate este reținere asupra faptului că poate ar fi fost puțin incomodat sau mai mult incomodat să răspundă la întrebări pe care fiecare dintre noi am fi avut să le fi adresat. Poate să răspundă domnul ministru sau poate nu este cazul să răspundă. În orice caz, sunt convinsă că pentru fiecare dintre noi lipsa dumnealui, măcar pentru a-și susține proiectul pe legile Justiției, pentru mine este un aspect care m-a derutat și care probabil se va reflecta nu știu cum și în ce măsură în votul pe care îl voi exprima.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti