EuRoQuod, revista Rețelei naționale de judecători-coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene
28 septembrie 2017 | JURIDICE.ro
Revista EuRoQuod este un proiect al Reţelei naţionale de judecători-coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene – EuRoQuod – constituită de Institutul Naţional al Magistraturii în baza hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 520/14 iunie 2012.
Înfiinţarea Revistei a fost aprobată prin Hotărârea nr.9/03.05.2017 a Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii şi este înregistrată laCentrul Naţional ISSN din cadrul Bibliotecii Naţionale a României (ISSN 2559 – 3641 ISSN –L 2559 – 3641), iar lansarea acesteia a avut loc în cadrul Conferinţei comune a Rețelei naționale a judecătorilor-coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene – EuRoQuod și a Rețelei judiciare române în materie civilă și comercială – RJRMCC, dedicată aniversării a 10 ani de la aderarea României la UE, care a avut loc în perioada 25-26 mai 2017, la Tulcea.
Revista apare în 4 numere anual în format exclusiv electronic, online, pe pagina de internet www.euroquod.ro.
Revista a fost acceptată pentru indexare in doua baze de date internationale recunoscute pentru domeniul drept prin Ordinul nr. 6129/2016 emis de Ministrul educației naționale și cercetării științifice, respectiv CEEOL şi Hein Online.
Revista îşi doreşte să cotribuie la:
– diseminarea centralizată, sistematică şi coerentă a informaţiilor necesare cunoaşterii şi aplicării dreptului UE de către judecătorii naţionali;
– oferirea unor instrumente utile judecătorilor pentru documentare.
Structura revistei include următoarele rubrici:
– interviuri şi opinii ale unor personalități;
– studii şi articole cu caracter științific;
– evidența hotărârilor prealabile pronunţate de CJUE
– evienţa întrebărilor preliminare adresate CJUE
– jurisprudenţa CJUE comentată;
– jurisprudenţă naţională în care se face aplicarea dreptului UE şi a jurisprudenţei CJUE, rezumată (şi, eventual, comentată)
– sinteze tematice din jurisprudenţa CJUE;
– recenzii ale unor lucrări de referinţă în domeniul dreptului UE.
Colegiul de redacţie este constituit din membri ai Reţelei EuRoQuod:
I. Redactor șef: Răzvan Anghel – judecător, Curtea de Apel Constanța, formator INM
II. Redactori:
– Lucian Gherman, judecător, Curtea de Apel Alba
– Mihail Stănescu-Sas, judecător, Curtea de Apel Constanța
– Alina Ciolofan, judecător, Curtea de Apel Craiova
– Liliana Palihovici, judecător, Curtea de Apel Iași
– Alin Văsonan, judecător, Curtea de Apel Oradea
– Ionica Ninu, judecător, Tribunalul București
– Diana Eliza Mincă, judecător, Tribunalul Ilfov
– Daniel Nicola Gheorghiu, judecător, Tribunalul Tulcea.
Consultanţi ştiinţifici:
– prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
– Gabriela Florescu, judecător Curtea de Apel Bucureşti, formator INM
– Tudorel Ştefan, procuror PICCJ, formator INM.
Reţeaua naţională de judecători-coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene (EuRoQuod) constituie un proiect aprobat prin hotărârea Plenului CSM nr. 520/14 iunie 2012.
Membrii Reţelei sunt judecători desemnaţi pe bază de voluntariat, care manifestă un interes particular pentru dreptul UE, care sunt dornici să dobândească noi cunoştinţe în domeniu şi să transmită colegilor din experienţa acumulată, fără a fi degrevaţi de o parte din celelalte atribuţii şi fără a beneficia de vreun avantaj salarial.
Atribuţiile judecătorilor-coordonatori sunt, în principiu, următoarele:
– de a oferi asistenţă colegilor din instanţă sau din raza teritorială a curţii de apel, la cerere, în scopul de a discerne cauzele în care este aplicabil dreptul UE de cele pur interne;
– de a asista colegii cu referinţe bibliografice pe probleme specifice de drept UE;
– de a îndruma colegii cu privire la regulile de redactare a unei cereri preliminare, care să conţină elementele indicate de către CJUE;
– de a menţine legătura cu judecătorii-coordonatori din reţeaua naţională dar şi din reţele similare ale altor state membre ale Uniunii Europene;
– de a menţine legătura cu coordonatorul central al Reţelei, formator cu normă întreagă în cadrul INM, specializat în dreptul Uniunii Europene, al cărui rol va fi acela de a asista judecătorii-coordonatori în toate aceste activităţi;
– de a se menţine la curent cu jurisprudenţa CJUE, literatura relevantă, de a participa la sesiuni de formare, conferinţe şi alte asemenea evenimente;
– de a evalua necesităţile concrete de formare ale colegilor şi a colabora cu INM în scopul alcătuirii unui plan de formare realist şi eficient în materiile relevante.
Anul acesta s-au împlinit 5 ani de activitate a Reţelei manifestată atât prin acţiuni individuale ale membrilor săi cât şi prin conferinţele anuale.
Cu această ocazie s-a apreciat oportună înfiinţarea unei reviste a Reţelei ca parte a activităţii sale şi mijloc de realizare a scopului său.
Membrii Rețelei și-au manifestat, pe această cale, încrederea în utilitatea Revistei şi speranţa că ea va beneficia de contribuţia şi a altor colaboratori din ţară şi străinătate care să asigure un nivel înalt de calitate al conţinutului.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro