Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Omor calificat, tâlhărie calificată, şantaj. Percheziţii domiciliare. UPDATE: Reținere


2 octombrie 2017 | Adina GANȚOLEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, omor calificat, tentativă la omor calificat, tâlhărie calificată. Reținere.

La datele de 28 si 29 septembrie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii preventive a reținerii pe o durată de 24 ore a inculpaților: B. L., M. M. I., P.G.-N., V. C. şi P. I., pentru săvîrşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, omor calificat, tentativă la omor calificat şi tâlhărie calificată.

În fapt, s-a reţinut că pe fondul unor neînţelegeri dintre suspectul A. I., lider al unui grup infracţional care dorea să deţină controlul în ceea ce privește activităţile infracţionale desfăşurate pe teritoriul Irlandei  şi persoana vătămată care ar fi încercat să-și impună autoritatea în zona de acțiune a grupării,  la data de 9 aprilie 2014, suspectul A. I i-a convocat la o întâlnire în locuinţa sa, situată într-o localitate din Irlanda,  pe inculpaţii B. L., M. M. I., P. G.-N., V. C., P. I. precum şi pe alţi suspecţi pentru a le transmite membrilor grupării locația unde se află victima, modul în care urmează să acționeze şi a pus  la dispoziție armele cu care să exercite actele de violență. Cu ocazia acestei întâlniri, suspectul A. I. le-a transmis membrilor grupării ”să-l facă tocăniță” și să exercite acte de violență asupra tuturor persoanelor care se aflau în apartamentul victimei.

După întâlnirea cu suspectul A. I, la data de 9 aprilie 2014, inculpații M. M. I., P. G.-N., V. C., P. I., B. L. împreună cu alţi suspecţi, fiind instigați de către suspectul A. I, s-au deplasat cu două autovehicule în localitatea Navan din Irlanda, cu scopul de a o omorî pe victimă și de a exercita acte de violență asupra tuturor persoanelor cu care locuia victima, respectiv asupra a trei persoane vătămate și asupra a doi martori.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că aproximativ în perioada 09.04.2014– 10.04.2014, o persoană de sex bărbătesc , ce locuia la parterul blocului în care locuia victima, le-a acordat sprijin inculpaților și suspecților, respectiv le-a pus la dispoziție apartamentul pentru ca autorii să o supravegheze pe victimă.

Astfel, la data de 10 aprilie 2014, inculpaţii împreună cu alţi suspecți, au pătruns în apartamentul din Navan, au exercitat acte de violență (cu răngi și cuțite) asupra victimei și asupra a două persoane vătămate, lovindu-le pe acestea în zone vitale (în zona capului) sustrăgând totodată din locuință mai multe bunuri ce îi aparțineau victimei, respectiv, un laptop, o tabletă, un telefon mobil și  un rucsac.

Pentru a-şi asigura scăparea, victima a sărit de la balconul apartamentului, cerând ajutor persoanelor ce locuiau în apartamentul de la parterul blocului (unde locuia complicele autorilor) însă a fost prinsă de către membrii grupului care au continuat să exercite acte de violență asupra victimei până când aceasta nu a mai strigat și nu mai prezentat semne că este conștientă.

Ulterior, victima a fost transportată la un spital din orașul Dublin însă urmare a actelor de violență ce  i-au  provocat leziuni traumatice grave, la data de 13 aprilie 2014, aceasta a decedat.

Pe parcursul urmăririi penale, liderul grupării, suspectul A. I., a încercat să-i determine pe inculpații P. G. N. și M. M. I. să nu dea declarații în fața procurorilor cu privire la faptele de omor cercetate, asigurându-i că vor beneficia de pedepse de 4 ani închisoare, în contextul în care vor reveni în Irlanda, sub autoritatea sa.

Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată.

Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

***

DIICOT. Omor calificat, tâlhărie calificată, şantaj. Percheziţii domiciliare.

Joi, 28 septembrie 2017, procurorii DIICOT Structura Centrală  împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată au efectuat un număr de 8 percheziţii domiciliare, dintre care 5 pe raza judeţului Neamţ, două pe raza municipiului Vaslui şi una pe raza judeţului Dâmboviţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tâlhărie calificată şi şantaj.

La data de 25 august 2016 pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală s-a înregistrat un denunţ în care a fost descris modul în care a fost ucisă o persoană de sex masculin, în luna aprilie 2014, în localitatea Navan, Irlanda.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că la data de 10 aprilie 2014, în jurul orei 1.45-2.00, la ordinul liderului grupării, membrii acesteia au acționat în mod concertat pentru uciderea unui bărbat care ar fi încercat să-și impună autoritatea în zona de acțiune a grupării infracționale, pe teritoriul Irlandei. De asemenea, la aceeaşi dată, suspecţii au exercitat acte de violență (cu răngi și cuțite) asupra a două persoane vătămate, lovindu-le pe acestea în zone vitale (în zona capului).

Membrii grupării au acționat în mod premeditat în vederea uciderii victimei în sensul că au procedat la urmărirea și supravegherea acesteia dintr-o locuință situată la parterul imobilului unde persoana vătămată își avea reședința.

În timp ce victima se afla la adresa de reședință, membrii grupării înarmați cu arme albe au pătruns în interior prin efracție, spărgând ușa de acces în apartament și procedând la lovirea cu cruzime a tuturor persoanelor aflate în locuință, în special a persoanei vătămate și sustrăgând mai multe bunuri în special aparatură electronică. Deși victima a încercat să se salveze sărind de la balconul apartamentului situat la etajul 1 al clădirii, membrii grupării au continuat urmărirea acesteia și aplicarea în continuare a mai multor lovituri, în special la nivelul capului, ce au condus ulterior la decesul său.

De asemenea, s-a reţinut că anterior datei de 7 aprilie 2014, aproximativ cu două – trei săptămâni înaintea acestui eveniment, liderul grupului  a ameninţat-o cu moartea  atât pe victima în cauză  cât și pe o altă persoană vătămată, cu scopul de a obţine sume de bani cu titlu de taxe de protecție, respectiv suma de 7000 de euro.

În prezent liderul grupării este arestat la domiciliu pe teritoriul Irlandei de Nord pentru atacarea unor bancomate prin folosirea unor substanțe explozive.

Cu ocazia percheziției au fost identificate și ridicate, în vederea cercetărilor, sume de bani  (5.000 de euro şi 2500 RON), un laptop, 5 smartphone-uri, 47 de comprimate cu efect anabolizant, înscrisuri și obiecte cu valoare probatorie.

La sediul DIICOT, Structura Centrală, au fost aduse în vederea audierii un număr de 5 persoane.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul lucrătorilor S.C.C.O. Neamț, S.C.C.O. Vaslui și S.C.C.O. Dâmbovița şi B.C.C.O Suceava.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Batalionului Special de Intervenție al Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic al D.I.I.C.O.T. şi Direcția de Operațiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii