BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la competența expresă pe care o capătă o instanță națională/autoritate administrativă atunci când vrea să respecte principiul proporționalității în aplicarea sancțiunilor. UPDATE: hotărârea CJUE

09.10.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL
Abonare newsletter
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

09 octombrie 2018: Curtea declară:

Cerința proporționalității, prevăzută la articolul 9a de Directiva 1999/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 1999 de aplicare a taxelor la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2011/76/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 septembrie 2011, nu poate fi considerată ca având efect direct.

Instanța națională, în temeiul obligației sale de a lua toate măsurile generale sau speciale necesare pentru a asigura îndeplinirea dispoziției menționate, trebuie să interpreteze dreptul național în mod conform cu aceasta sau, dacă o astfel de interpretare conformă nu este posibilă, să lase neaplicată orice dispoziție națională în măsura în care aplicarea sa, în împrejurările speței, ar conduce la un rezultat contrar dreptului Uniunii.

:: hotărârea CJUE

***

29 septembrie 2017: Judecătorul maghiar se întreabă cu privire la competența expresă pe care o capătă o instanță națională/autoritate administrativă atunci când vrea să respecte principiul proporționalității în aplicarea sancțiunilor (C-384/17 Link Logistik N&N).

Situația de fapt:
1. domeniul Uniunii: fiscalitate;
2. cerința caracterului proporțional prevăzută într-un articol din Directiva de aplicare a taxelor la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri;
3. necesitatea de a afla dacă o atare cerință ar fi cuprinsă într-o dispoziție care se bucură  de efect direct (a fi sau… a nu fi);
4. în eventualitatea în care Curtea va alege varianta „a nu fi”, necesitatea de a afla dacă efectul indirect, i.e. interpretarea dreptului național conform dreptului Uniunii, ar permite și impune instanței naționale și autorității administrative naționale (pentru obligațiile impuse autorităților administrative, a se mai vedea și aicisă completezefără o intervenție legislativă la nivel național ― reglementarea maghiară aplicabilă în prezenta cauză cu criteriile materiale ale cerinței caracterului proporțional statuate într-o hotărâre CJUE pronunțată în martie 2017.

Dispoziții incidente: articolul 9a din Directiva 1999/62/CE interpretat în Hotărârea din 22 martie 2017 pronunțată în cauzele conexate C-497/15 și C-498/15, Euro-Team (EU:C:2017:229)

Articolul 9a

Statele membre stabilesc modalități de control adecvate și determină sistemul de sancțiuni aplicabile la încălcarea dispozițiilor de drept intern adoptate în temeiul prezentei directive. Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că acestea sunt puse în aplicare. Sancțiunile stabilite sunt efective, proporționale și disuasive. (s.n. – M. M.-B.)

dr. Mihaela MAZILU-BABEL

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate