Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
6 comentarii

Bogdan Mateescu: Independența magistratului nu este un moft


29 septembrie 2017 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 28 septembrie 2017, jud. Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că a votat pentru avizarea negativă a proiectului de lege privind modificarea Legilor Justiției, declarându-se mâhnit de absența prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, de la ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit agerpres.ro.

Bogdan Mateescu: „Am votat cu toată convingerea pentru un aviz negativ. Este un proiect făcut la modul: l-am apreciat drept superficial, fără să țină cont de propunerea instanțelor și parchetelor, fără să țină cont de propunerea sau propunerile adoptate la nivel de CSM în două rânduri. Lucrurile care interesează sistemul, lucrurile tehnice au fost transpuse la un nivel mic, lucrurile cu un impact masiv gen Inspecția Judiciară în subordinea Ministerului Justiției, gen schimbarea regulilor în ceea ce privește recrutarea magistraților, promovarea lor ori aspectele legate de numirea procurorilor la nivel de vârf, dar și la nivel local, pentru că ați observat că la nivel de structuri specializate intervenția ministrului Justiției se manifestă până la nivel județean. Toate acestea le-am considerat (…), ca membru CSM, lucruri dăunătoare care nu pot fi schimbate, pentru că noi am avut alte propuneri, așadar ministrul nu a ținut cont de ele, ele nu pot fi schimbate nici în urma acestui proiect. (…)

Potrivit legii, avizul Consiliului este consultativ. Însă de fiecare dată când am discutat și cu partenerii noștri externi și cu partenerii noștri din sistem, cei pe care îi reprezentăm, am vorbit despre o colaborare reală. Ministerul Justiției în multe rânduri a mimat colaborarea. De data asta, sper să fie o colaborare reală, să țină cont că, așa cum am spus și în ședința de plen, independența magistratului nu este un moft al magistratului, nu este un moft al CSM, ci este o garanție fundamentală a statului de drept. (…)

Mă mâhnește și pe toți ne-a mâhnit. Eu însumi aveam să-i adresez niște întrebări — dacă primeam asigurări că de la 23 august, acel 23 august care pare că se sfârșește mai greu, au apărut elemente noi. Aș fi apreciat foarte mult o poziție a domnului ministru, (…) aș fi apreciat eu, ca un simplu membru CSM, prezența dânsului pentru explicații suplimentare.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii