Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Poziția UNJR ref. avizarea negativă a proiectului de modificare a Legilor Justiției de către CSM


29 septembrie 2017 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Vineri, 29 septembrie 2017, Uniunea Nationala a Judecatorilor din România a transmis un punct de vedere ca urmare a avizarii negative a proiectului de modificare a Legilor Justiției de către Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unui comunicat al UNJR.

Contrar avizarii negative a proiectului de modificare a legilor justitiei de catre CSM, printr-un vot de 10 la 8 in data de 28 septembrie 2017, imbunatatirea sistemului judiciar este necesara pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confrunta si a-l aduce la standardele unui sistem de justitie democratic.

UNJR a sustinut in mod constant nevoia de a imbunatati legile justitiei si a aratat ca proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justitiei Tudorel Toader are unele parti bune, altele care pot fi imbunatatite si unele care nu pot fi acceptate, trebuind regandite sau excluse.

De asemenea, au fost numeroase adunari generale in care propunerile au fost analizate distinct, pe fiecare propunere in parte, unele fiind acceptate, altele imbunatatite, iar altele respinse.

Judecatorii din tara, atat prin adunari generale cat si prin asociatii, au facut eforturi deosebite pentru a analiza fiecare propunere si, la randul lor, au venit cu alte propuneri care ar fi contribuit la o mai buna functionare a justitiei.

Nevoia modificarii legilor justitiei a pornit chiar de la corpul magistratilor, astfel incat aceasta necesitate nu poate fi negata.

In pachetul de legi erau dispozitii care, in urma unor decizii ale Curtii Constitutionale, se impunea de urgenta a fi implementate. Printre acestea era si procedura revocarii membrilor CSM, a carei reglementare este imperativa.

De asemenea, intre propuneri era si separarea carierei judecatorilor si procurorilor, lucru cerut imperativ de catre judecatori.

In acelasi timp, nu se poate face abstractie de faptul ca o parte din propunerile ministrului justitiei nu au fost sustinute de judecatorii din tara, impunandu-se reconsiderarea lor.

Am luat act de faptul ca ministrul justitiei a declarat ca are in vedere ca solutie pentru Inspectia Judiciara modelul italian, cu inspectia ca institutie de sine statatoare. Un astfel de model ar raspunde mult mai bine garantiilor de aparare a independentei justitiei.

Interpretam reconsiderarea pozitiei privind Inspectia ca pe un semnal pozitiv din partea ministrului in sensul ca acesta asculta argumentele corpului magistratilor si este deschis propunerilor din sistem care consolideaza cu adevarat independenta justitiei.

UNJR a luat nota, de asemenea, de declaratia ministrului justitiei Tudorel Toader potrivit careia acesta va lua in considerare propunerile facute in acest proces consultativ.

In perioada urmatoare UNJR va trimite direct ministrului justitiei amendamentele pe care le-am avut de modificare la legile justitiei si le va sustine pe durata intregului proces legislativ.

Imbunatatirea sistemului de justitie, pentru a-l aduce la standarde democratice, este o necesitate pe care orice persoana responsabila din fruntea statului trebuie sa o sustina.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii