Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Ziua internațională a persoanelor vârstnice


01.10.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul securitatii sociale, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Familia Regală a României a transmis următorul mesaj:

Astăzi sărbătorim pe cei 3.7 milioane de seniori ai României. Vârsta a treia este
un timp în care respectul, prețuirea și atenția celor din jur îți pot însenina inima şi
readuce speranța.

Societatea românească are nevoie să înțeleagă valoarea și nevoile oamenilor
ajunşi la o vârstă înaintată şi să le răspundă cu suflet!

Este momentul să oferim seniorilor noştri motive pentru a rămâne activi şi pentru
a da valoare experienței lor de viață. Este important să le înlesnim participarea la
viața comunității si să îi sprijinim în asumarea unui nou rol în societate.

Seniorilor singuri şi vulnerabili, este nevoie să le asigurăm îngrijire, resurse,
multă blândețe și momente de bucurie.

Instituțiile publice, organizațiile non-guvernamentale și companiile pot foarte
bine colabora pentru ca seniorii să aibă în țara noastră o viață împlinită şi demnă.

***

Cea de a VI-a ediție a conferinței naționale Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă, organizată de Fundația Regală Margareta a României, a avut loc astăzi la Teatrul Național București, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.

În România, populația vârstnică numără astăzi 3,8 milioane persoane, iar principalele lor probleme sunt lipsa resurselor pentru o viață decentă, sănătatea precară, sentimental de inutilitate, dar și singurătatea care afectează unul din doi seniori.

În acest context, Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă este un eveniment de referință pentru instituțiile, companiile sau organizațiile care pot propune soluții și pot schimba situația vârstnicilor din România.

Experți din sfera publică, socială sau medicală, la nivel national și international, au oferit cele mai actuale statistici despre populația vârstnică, soluții inovative și eficiente testate în țară și în străinătate și exemple de bune practici în domeniul senectuții, care ar putea fi implementate în comunitățile celor preocupați de creșterea calității vieții vârstnicilor din România.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Familia Regală a României a transmis următorul mesaj:

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, Fundația Regală Margareta a României a organizat conferința online „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”.

Conferința a fost deschisă cu mesajul Majestății Sale Margareta, președinte al Fundației Regale Margareta a României, care și-a exprimat dorința ca vârstnicii să fie respectați și apreciați, iar experiența lor să fie valorificată.

Evenimentul a adus împreună speakeri naționali și internaționali și participanți specialiști în domeniul senectuții, dornici să împărtășească și să afle cele mai noi soluții prin care viața celor 3,8 milioane de seniori ai României poate deveni mai bună. Fenomenul de îmbătrânire a populației este în continuă creștere, astfel că indicele de îmbătrânire demografică a ajuns la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere în ianuarie 2021.

Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, aflată la a V-a ediție, este un eveniment unic în domeniul senectuții în România și vizează creșterea calității vieții seniorilor, în prezent și în viitor. Temele dezbătute au inclus statistici actuale și tendințe privind seniorii României, informații despre serviciile de asistență destinate lor, standardele legale și cele dezirabile în centrele rezidențiale, incluziunea seniorilor în lumea digitală, oportunități de participare și de implicare în comunitate a persoanelor în vârstă.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Anul 2020 marchează cea de-a 75-a aniversare a Națiunilor Unite și cea de-a 30-a aniversare a Zilei internaționale a persoanelor în vârstă (UNIDOP). Anul acesta ne confruntăm cu apariția COVID-19, care a provocat o revoltă în întreaga lume. Având în vedere riscurile mai mari cu care se confruntă persoanele în vârstă în timpul izbucnirii pandemiilor, cum ar fi COVID-19, intervențiile politice și programatice trebuie să fie direcționate către conștientizarea nevoilor lor speciale. Recunoașterea contribuțiilor persoanelor în vârstă la propria sănătate și a multiplelor roluri pe care le joacă în etapele de pregătire și răspuns ale pandemiilor actuale și viitoare este, de asemenea, importantă.

Anul acesta a fost recunoscut și ca „Anul asistentei și moașei”. UNIDOP 2020 va scoate în evidență rolul forței de muncă din domeniul sănătății în contribuția la sănătatea persoanelor în vârstă, cu o recunoaștere specială a profesiei de asistent medical și un accent primordial pe rolul femeilor- care sunt relativ subevaluate și, în majoritatea cazurilor, compensate inadecvat.

Evenimentul UNIDOP 2020 va promova, de asemenea, Deceniul îmbătrânirii sănătoase (2020-2030) și va contribui la reunirea experților ONU, a societății civile, a guvernului și a profesiilor din domeniul sănătății pentru a discuta cele cinci obiective strategice ale strategiei globale și ale planului de acțiune privind îmbătrânirea și sănătatea. Constatând progresul și provocările în realizarea lor. Strategia globală este bine integrată în Obiectivele de dezvoltare durabilă, în timp ce problemele legate de îmbătrânire se încadrează în cele 17 obiective, în special obiectivul 3 care are ca scop „asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la toate vârstele”. Așa cum a afirmat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (Director General, OMS) „acțiunea asupra strategiei este un mijloc pentru țări de a pune în aplicare Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și de a se asigura că fiecare ființă umană, indiferent de vârstă, va avea ocazia să își îndeplinească potențialul în ceea ce privește demnitate și egalitate ”

Obiectivele UNIDOP 2020 sunt:

*Informarea participanților cu privire la obiectivele strategice pentru deceniul îmbătrânirii sănătoase
*Creșterea gradului de conștientizare a nevoilor speciale de sănătate ale persoanelor în vârstă, a contribuțiilor acestora la propria sănătate și la funcționarea societăților în care trăiesc
*Creșterea gradului de conștientizare și apreciere a rolului forței de muncă din domeniul sănătății în menținerea și îmbunătățirea sănătății persoanelor în vârstă, cu o atenție specială pentru profesia de asistent medical
*Prezentarea propunerilor pentru reducerea diferențelor de sănătate dintre persoanele în vârstă din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, astfel încât „nimeni să nu fie lăsat în urmă”
*Creșterea înțelegerii impactului COVID-19 asupra persoanelor în vârstă și a impactului acestuia asupra politicii, planificării și atitudinilor de îngrijire a sănătății.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a transmis următorul mesaj: „Mă adresez dumneavoastră cu tot respectul cuvenit generației părinților și bunicilor noștri, de a căror înțelepciune și echilibru societatea românească are nevoie mai mult decât oricând.

Ați avut o contribuție esențială la definirea României de astăzi, aveți un cuvânt greu de spus pentru evoluția României de mâine. Dumneavoastră sunteți cei mai în măsură să ne îndrumați pe drumul corect, al echilibrului, unității și respectării valorilor morale.

Vă datorăm recunoștință, dar și o viață demnă, decentă, lipsită de griji.

Când am preluat guvernarea, ne-am angajat să îmbunătățim viața românilor. Măsurile pe care le-am adoptat până acum produc deja efecte benefice, inclusiv pentru persoanele în vârstă.   

Prin creșterea în mai multe etape a punctului de pensie, seniorii României au în prezent pensii mai mari în medie cu 55% față de acum trei ani. Dacă la finalul anului 2016 pensia medie era de 885 de lei, în prezent a ajuns la 1368 de lei.

Am găsit resursele financiare necesare pentru a majora pensiile și vă asigur că există fonduri pentru a continua aceste creșteri, așa cum am promis.  

Mai mult, ținând cont de problemele specifice persoanelor vârstnice, am luat măsuri în plus pentru a le asigura accesul la serviciile de sănătate. De la 1 septembrie anul acesta, am modificat plafonul astfel încât mai mulți pensionari să beneficieze de medicamente compensate în cuantum de 90%.

Guvernul este determinat să pună în practică angajamentele asumate.  Din respect față de români, am considerat necesar ca și ceilalți lideri politici să își ia angajamentul că nu vor tăia pensiile și salariile dacă vor veni la guvernare. Este regretabilă atitudinea partidelor de opoziție care au refuzat să semneze Pactul pentru bunăstarea românilor, dar mă bucură susținerea și sprijinul oamenilor, celor în a căror slujbă suntem.

Mi-aș dori ca și dumneavoastră, pensionarii, să îmi fiți aproape, pentru că în Guvernul României aveți întotdeauna un partener de dialog.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, vă urez sănătate tuturor și să ne binecuvântați cât mai mulți ani cu experiența și înțelepciunea dumneavoastră!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua internațională a persoanelor vârstnice (International Day of Older Persons) este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Sediul materiei: Rezoluția nr. 45/106 din data de 14 decembrie 1990 a Adunării Generale a ONU a instituit sărbătoarea vârstnicilor. În fapt, aceasta a fost inițiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internațional de acțiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în același an de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea și aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

Tema pentru 2018: „Sărbătorirea liderilor mai în vârstă din domeniul drepturilor omului”.

Declarația Universală a Drepturilor Omului (UDHR) împlineste 70 de ani în acest an, iar Ziua internațională a persoanelor vârstnice sărbătorește importanța acestei Declarații și reafirmă angajamentul de a promova o plină și egală bucurie a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale ale persoanelor în vârstă.

În România, cu ocazia sărbătoririi acestei zile, Institutul Național de Statistică pune la dispoziția publicului câteva informații referitoare la persoanele de 65 de ani și peste, potrivit unui comunicat al INS.

Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale: “În fiecare an, la 1 octombrie, în întreaga lume sunt sărbătorite persoanele vârstnice. Cu acest prilej, doresc să vă transmit cele mai bune gânduri, împreună cu respectul, admiraţia şi recunoştinţa mea şi să vă asigur că pentru noi reprezentaţi o prioritate. Așa cum știți deja, una dintre primele măsuri, prevăzută în Programul de Guvernare și pusă în aplicare încă de anul trecut, a fost creșterea pensiei minime garantate cu 60%. Această decizie a fost completată de alte măsuri care au avut ca scop îmbunătățirea nivelului dumneavoastră de trai, cum ar fi majorarea punctului de pensie, eliminarea contribuției de sănătate sau renunțarea la impozit pentru pensii mai mici sau egale cu 2.000 lei lunar. De asemenea, noua Lege a pensiilor, care va fi aprobată de Guvern în această toamnă și va ajunge în Parlament, pentru a fi adoptată până la sfârșitul anului, prevede creșteri substanțiale ale pensiilor. Suntem profund recunoscători pentru toată munca și implicarea dumneavoastră în construirea societății în care trăim, suntem conștienți că încă avem multe de făcut pentru dumneavoastră și vă asigurăm că sunteți și veți rămâne o prioritate.”, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe ââJuridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti