Dreptul securităţii sociale
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Dreptul securității sociale, Flux informații, Legal Days

Ziua internațională a persoanelor vârstnice

1 octombrie 2019 | Cristian JURA, Alina GAJA
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a transmis următorul mesaj: „Mă adresez dumneavoastră cu tot respectul cuvenit generației părinților și bunicilor noștri, de a căror înțelepciune și echilibru societatea românească are nevoie mai mult decât oricând.

Ați avut o contribuție esențială la definirea României de astăzi, aveți un cuvânt greu de spus pentru evoluția României de mâine. Dumneavoastră sunteți cei mai în măsură să ne îndrumați pe drumul corect, al echilibrului, unității și respectării valorilor morale.

Vă datorăm recunoștință, dar și o viață demnă, decentă, lipsită de griji.

Când am preluat guvernarea, ne-am angajat să îmbunătățim viața românilor. Măsurile pe care le-am adoptat până acum produc deja efecte benefice, inclusiv pentru persoanele în vârstă.   

Prin creșterea în mai multe etape a punctului de pensie, seniorii României au în prezent pensii mai mari în medie cu 55% față de acum trei ani. Dacă la finalul anului 2016 pensia medie era de 885 de lei, în prezent a ajuns la 1368 de lei.

Am găsit resursele financiare necesare pentru a majora pensiile și vă asigur că există fonduri pentru a continua aceste creșteri, așa cum am promis.  

Mai mult, ținând cont de problemele specifice persoanelor vârstnice, am luat măsuri în plus pentru a le asigura accesul la serviciile de sănătate. De la 1 septembrie anul acesta, am modificat plafonul astfel încât mai mulți pensionari să beneficieze de medicamente compensate în cuantum de 90%.

Guvernul este determinat să pună în practică angajamentele asumate.  Din respect față de români, am considerat necesar ca și ceilalți lideri politici să își ia angajamentul că nu vor tăia pensiile și salariile dacă vor veni la guvernare. Este regretabilă atitudinea partidelor de opoziție care au refuzat să semneze Pactul pentru bunăstarea românilor, dar mă bucură susținerea și sprijinul oamenilor, celor în a căror slujbă suntem.

Mi-aș dori ca și dumneavoastră, pensionarii, să îmi fiți aproape, pentru că în Guvernul României aveți întotdeauna un partener de dialog.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, vă urez sănătate tuturor și să ne binecuvântați cât mai mulți ani cu experiența și înțelepciunea dumneavoastră!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua internațională a persoanelor vârstnice (International Day of Older Persons) este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Sediul materiei: Rezoluția nr. 45/106 din data de 14 decembrie 1990 a Adunării Generale a ONU a instituit sărbătoarea vârstnicilor. În fapt, aceasta a fost inițiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internațional de acțiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în același an de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea și aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

Tema pentru 2018: „Sărbătorirea liderilor mai în vârstă din domeniul drepturilor omului”.

Declarația Universală a Drepturilor Omului (UDHR) împlineste 70 de ani în acest an, iar Ziua internațională a persoanelor vârstnice sărbătorește importanța acestei Declarații și reafirmă angajamentul de a promova o plină și egală bucurie a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale ale persoanelor în vârstă.

În România, cu ocazia sărbătoririi acestei zile, Institutul Național de Statistică pune la dispoziția publicului câteva informații referitoare la persoanele de 65 de ani și peste, potrivit unui comunicat al INS.

Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale: “În fiecare an, la 1 octombrie, în întreaga lume sunt sărbătorite persoanele vârstnice. Cu acest prilej, doresc să vă transmit cele mai bune gânduri, împreună cu respectul, admiraţia şi recunoştinţa mea şi să vă asigur că pentru noi reprezentaţi o prioritate. Așa cum știți deja, una dintre primele măsuri, prevăzută în Programul de Guvernare și pusă în aplicare încă de anul trecut, a fost creșterea pensiei minime garantate cu 60%. Această decizie a fost completată de alte măsuri care au avut ca scop îmbunătățirea nivelului dumneavoastră de trai, cum ar fi majorarea punctului de pensie, eliminarea contribuției de sănătate sau renunțarea la impozit pentru pensii mai mici sau egale cu 2.000 lei lunar. De asemenea, noua Lege a pensiilor, care va fi aprobată de Guvern în această toamnă și va ajunge în Parlament, pentru a fi adoptată până la sfârșitul anului, prevede creșteri substanțiale ale pensiilor. Suntem profund recunoscători pentru toată munca și implicarea dumneavoastră în construirea societății în care trăim, suntem conștienți că încă avem multe de făcut pentru dumneavoastră și vă asigurăm că sunteți și veți rămâne o prioritate.”, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică