Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internațională a persoanelor vârstnice
01.10.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Anul 2020 marchează cea de-a 75-a aniversare a Națiunilor Unite și cea de-a 30-a aniversare a Zilei internaționale a persoanelor în vârstă (UNIDOP). Anul acesta ne confruntăm cu apariția COVID-19, care a provocat o revoltă în întreaga lume. Având în vedere riscurile mai mari cu care se confruntă persoanele în vârstă în timpul izbucnirii pandemiilor, cum ar fi COVID-19, intervențiile politice și programatice trebuie să fie direcționate către conștientizarea nevoilor lor speciale. Recunoașterea contribuțiilor persoanelor în vârstă la propria sănătate și a multiplelor roluri pe care le joacă în etapele de pregătire și răspuns ale pandemiilor actuale și viitoare este, de asemenea, importantă.

Anul acesta a fost recunoscut și ca „Anul asistentei și moașei”. UNIDOP 2020 va scoate în evidență rolul forței de muncă din domeniul sănătății în contribuția la sănătatea persoanelor în vârstă, cu o recunoaștere specială a profesiei de asistent medical și un accent primordial pe rolul femeilor- care sunt relativ subevaluate și, în majoritatea cazurilor, compensate inadecvat.

Evenimentul UNIDOP 2020 va promova, de asemenea, Deceniul îmbătrânirii sănătoase (2020-2030) și va contribui la reunirea experților ONU, a societății civile, a guvernului și a profesiilor din domeniul sănătății pentru a discuta cele cinci obiective strategice ale strategiei globale și ale planului de acțiune privind îmbătrânirea și sănătatea. Constatând progresul și provocările în realizarea lor. Strategia globală este bine integrată în Obiectivele de dezvoltare durabilă, în timp ce problemele legate de îmbătrânire se încadrează în cele 17 obiective, în special obiectivul 3 care are ca scop „asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la toate vârstele”. Așa cum a afirmat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (Director General, OMS) „acțiunea asupra strategiei este un mijloc pentru țări de a pune în aplicare Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și de a se asigura că fiecare ființă umană, indiferent de vârstă, va avea ocazia să își îndeplinească potențialul în ceea ce privește demnitate și egalitate ”

Obiectivele UNIDOP 2020 sunt:

*Informarea participanților cu privire la obiectivele strategice pentru deceniul îmbătrânirii sănătoase
*Creșterea gradului de conștientizare a nevoilor speciale de sănătate ale persoanelor în vârstă, a contribuțiilor acestora la propria sănătate și la funcționarea societăților în care trăiesc
*Creșterea gradului de conștientizare și apreciere a rolului forței de muncă din domeniul sănătății în menținerea și îmbunătățirea sănătății persoanelor în vârstă, cu o atenție specială pentru profesia de asistent medical
*Prezentarea propunerilor pentru reducerea diferențelor de sănătate dintre persoanele în vârstă din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, astfel încât „nimeni să nu fie lăsat în urmă”
*Creșterea înțelegerii impactului COVID-19 asupra persoanelor în vârstă și a impactului acestuia asupra politicii, planificării și atitudinilor de îngrijire a sănătății.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a transmis următorul mesaj: „Mă adresez dumneavoastră cu tot respectul cuvenit generației părinților și bunicilor noștri, de a căror înțelepciune și echilibru societatea românească are nevoie mai mult decât oricând.

Ați avut o contribuție esențială la definirea României de astăzi, aveți un cuvânt greu de spus pentru evoluția României de mâine. Dumneavoastră sunteți cei mai în măsură să ne îndrumați pe drumul corect, al echilibrului, unității și respectării valorilor morale.

Vă datorăm recunoștință, dar și o viață demnă, decentă, lipsită de griji.

Când am preluat guvernarea, ne-am angajat să îmbunătățim viața românilor. Măsurile pe care le-am adoptat până acum produc deja efecte benefice, inclusiv pentru persoanele în vârstă.   

Prin creșterea în mai multe etape a punctului de pensie, seniorii României au în prezent pensii mai mari în medie cu 55% față de acum trei ani. Dacă la finalul anului 2016 pensia medie era de 885 de lei, în prezent a ajuns la 1368 de lei.

Am găsit resursele financiare necesare pentru a majora pensiile și vă asigur că există fonduri pentru a continua aceste creșteri, așa cum am promis.  

Mai mult, ținând cont de problemele specifice persoanelor vârstnice, am luat măsuri în plus pentru a le asigura accesul la serviciile de sănătate. De la 1 septembrie anul acesta, am modificat plafonul astfel încât mai mulți pensionari să beneficieze de medicamente compensate în cuantum de 90%.

Guvernul este determinat să pună în practică angajamentele asumate.  Din respect față de români, am considerat necesar ca și ceilalți lideri politici să își ia angajamentul că nu vor tăia pensiile și salariile dacă vor veni la guvernare. Este regretabilă atitudinea partidelor de opoziție care au refuzat să semneze Pactul pentru bunăstarea românilor, dar mă bucură susținerea și sprijinul oamenilor, celor în a căror slujbă suntem.

Mi-aș dori ca și dumneavoastră, pensionarii, să îmi fiți aproape, pentru că în Guvernul României aveți întotdeauna un partener de dialog.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, vă urez sănătate tuturor și să ne binecuvântați cât mai mulți ani cu experiența și înțelepciunea dumneavoastră!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua internațională a persoanelor vârstnice (International Day of Older Persons) este marcată, anual, la data de 1 octombrie.

Sediul materiei: Rezoluția nr. 45/106 din data de 14 decembrie 1990 a Adunării Generale a ONU a instituit sărbătoarea vârstnicilor. În fapt, aceasta a fost inițiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internațional de acțiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în același an de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea și aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

Tema pentru 2018: „Sărbătorirea liderilor mai în vârstă din domeniul drepturilor omului”.

Declarația Universală a Drepturilor Omului (UDHR) împlineste 70 de ani în acest an, iar Ziua internațională a persoanelor vârstnice sărbătorește importanța acestei Declarații și reafirmă angajamentul de a promova o plină și egală bucurie a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale ale persoanelor în vârstă.

În România, cu ocazia sărbătoririi acestei zile, Institutul Național de Statistică pune la dispoziția publicului câteva informații referitoare la persoanele de 65 de ani și peste, potrivit unui comunicat al INS.

Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale: “În fiecare an, la 1 octombrie, în întreaga lume sunt sărbătorite persoanele vârstnice. Cu acest prilej, doresc să vă transmit cele mai bune gânduri, împreună cu respectul, admiraţia şi recunoştinţa mea şi să vă asigur că pentru noi reprezentaţi o prioritate. Așa cum știți deja, una dintre primele măsuri, prevăzută în Programul de Guvernare și pusă în aplicare încă de anul trecut, a fost creșterea pensiei minime garantate cu 60%. Această decizie a fost completată de alte măsuri care au avut ca scop îmbunătățirea nivelului dumneavoastră de trai, cum ar fi majorarea punctului de pensie, eliminarea contribuției de sănătate sau renunțarea la impozit pentru pensii mai mici sau egale cu 2.000 lei lunar. De asemenea, noua Lege a pensiilor, care va fi aprobată de Guvern în această toamnă și va ajunge în Parlament, pentru a fi adoptată până la sfârșitul anului, prevede creșteri substanțiale ale pensiilor. Suntem profund recunoscători pentru toată munca și implicarea dumneavoastră în construirea societății în care trăim, suntem conștienți că încă avem multe de făcut pentru dumneavoastră și vă asigurăm că sunteți și veți rămâne o prioritate.”, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe ââJuridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.