Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Flux informații Sistemul judiciar

DNA-Brașov. Abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, vătămare corporală din culpă. Trimitere în judecată

3 octombrie 2017 | Adina GANȚOLEA
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA-Brașov. Abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, vătămare corporală din culpă. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

– T. C., la data faptelor șef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte),
instigare la complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
favorizarea făptuitorului,

– O. I., la data faptelor șef al Biroului Drumuri Europene și Naționale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte),
favorizarea făptuitorului,

– C. M. V., la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Biroului Drumuri Europene și Naționale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
favorizarea făptuitorului,

– A. G. E., la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Compartimentului de cercetări penale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
favorizarea făptuitorului,

– S. C. L., la data faptelor agent de poliție în cadrul Biroului Drumuri Europene și Naționale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
favorizarea făptuitorului,

– G. I. G., la data faptelor agent de poliție în cadrul Biroului Drumuri Europene și Naționale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
favorizarea făptuitorului,

– S. T., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
vătămare corporală din culpă (2 fapte),
complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte),

– S. D., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte),
favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 15 ianuarie 2012, în jurul orelor 6:05, în localitatea Timișul de Jos, județul Brașov, inculpatul S. T. a pierdut controlul autoturismului și a intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism care se deplasa pe contrasens, în mod regulamentar, cu consecința vătămării grave a celor 4 persoane aflate în respectivul autovehicul (ce au necesitat între 30-90 zile de îngrijiri medicale, două dintre ele rămânând cu infirmitate fizică în urma splenectomiei de necesitate).

Deși organele de poliție rutieră au ajuns în scurt timp la fața locului și au constatat că inculpatul S. T. era conducătorul autoturismului implicat în accident și că se afla sub influența alcoolului, la intervenția șefului Serviciului Rutier, inculpatul T. C., anumiți polițiști au acționat pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a celui dintâi pentru vătămare corporală și conducere sub influența alcoolului.

Concret, inculpatul T. C., în calitate de șef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Brașov, profitând de influența și autoritatea pe care o avea asupra agenților și ofițerilor de poliție din subordine, i-a determinat pe inculpații S. C. L., G. I. G., C. M. V. și A. G. E., care au făcut parte din echipa de cercetare deplasată la locul accidentului, să își încalce atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale și să îl favorizeze pe inculpatul S. T.

În acest sens, lucrătorii de poliție: 
– nu l-au testat cu aparatul etilotest deîndată, după identificarea la fața locului, pe inculpatul S. T.
– nu au luat măsuri de împiedicare a inculpatului S. T. să părăsească locul accidentului, acesta fiind condus de inculpații T. C. și O. I. la sediul poliției pentru a-și reveni din starea de beție. Ulterior, la mai mult de 4 ore de la producerea accidentului, inculpatul S. T. a fost dus la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei;
– nu au legitimat și notat datele de identificare ale persoanelor găsite la locul faptei, nu au identificat martorii oculari, nu le-a reținut datele de identificare și nu au procedat la interogarea sumară a acestora cu privire la producerea evenimentului;

De asemenea, a fost menționat în mod nereal în cuprinsul procesului-verbal de cercetare la fața locului, faptul că autoturismul implicat în accident a fost condus de către S. (fostă C.) D.. Ca urmare, pe numele acesteia s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov un dosar penal, cauză care a fost tergiversată până în luna februarie 2016 (nefiind începută urmărirea penală împotriva unei persoane).

Prin aceste demersuri ale inculpaților s-a adus atingere dreptului tuturor persoanelor vătămate în urma accidentului de circulație de a formula plângere prealabilă împotriva adevăratului vinovat, de a beneficia de soluționarea într-un termen rezonabil a acestei plângeri și de a-și dovedi lipsa culpei în producerea accidentului.

În același context a fost obținut un folos necuvenit de către inculpatul S. T., căruia nu i s-a întocmit dosar penal și nu i s-a suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice.

În cauză, s-au constituit parte civilă toate cele patru victime ale accidentului de circulație precum și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

Anterior, inculpatul T. C. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora (comunicat nr. 1162/VIII/3 din 5 august 2014), fiind condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership