Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Arina Dragodan: În Codul de procedură fiscală nu era reglementată situația în care contribuabilul refuza să primească actul administrativ-fiscal
24.10.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Consilier juridic dr. Arina Dragodan s-a referit, în cadrul dezbaterii Noutăți în procedura fiscalăediția 149, organizată de Societatea de Științe Juridice, la  modificarea art. 47 din Codul de procedură fiscală referitor la reglementarea unor noi reguli privind comunicarea actelor administrative fiscale prin remitere la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului, prin Ordonanța Guvernului nr. 30/2017.

Arina Dragodan: „M-am uitat, și văd că în Nota de fundamentare a Ordonanței 30/2017 inițiatorul a dat niște explicații și anume că în Codul de procedură fiscală nu era reglementată situația în care contribuabilul refuza să primească actul administrativ-fiscal, și astfel nu se putea face dovada comunicării actului administrativ fiscal. Ca urmare, în Nota de fundamentare la ordonanță se arată că la art. 47 din Cod s-au reglementat cazul comunicării actelor administrativ-fiscale prin remiterea la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum și refuzul de a primi acte administrative fiscale în cazul în care comunicarea se face prin această modalitate, similar celor din Codul de procedură civilă. Spune clar, similar celor din Codul de procedură civilă, însă adaptate specificului raportului juridic fiscal. Și probabil că din această cauză există mici diferențe între procedura civilă și procedura fiscală de comunicare a actelor. Iar în continuare se specifică faptul că regula generală de comunicare rămâne cea prin poștă, de unde deducem că această nouă modalitate de comunicare este o excepție, pentru că la alin. 8 al art. 47 din Codul de procedură fiscală se menționează în mod clar prin excepție, și atunci bănuiesc că la această modalitate organul fiscal apelează în cazul în care nu se poate face comunicarea clasică prin poștă.

Redăm întocmai alineatele art. 47 Cod procedură fiscală, puse în discuție, așa cum au fost modificate și completate prin OG nr. 30/2017:

 (2) Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie poate fi comunicat fie prin poştă potrivit alin. (3) – (7), fie prin remitere la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului sau curatorului acestuia potrivit alin. (8) – (12), fie prin remitere la sediul organului fiscal potrivit alin. (13), iar actul administrativ fiscal emis în formă electronică se comunică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă potrivit alin. (15) – (17).

(3) Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie se comunică contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului sau curatorului acestora, la domiciliul fiscal, prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

(8) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), organul fiscal competent poate decide comunicarea actului administrativ fiscal emis pe suport hârtie, prin remiterea, sub semnătură, la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului sau curatorului acestuia, prin angajaţii proprii ai organului fiscal.

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti