Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Drept penal, Flux informații, Sistemul judiciar

DNA. Luare de mită, spălare de bani. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere

4 octombrie 2017 | Anamaria Magdalena SĂRSAN
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

DNA. Luare de mită, spălare de bani. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 2 octombrie 2017, a inculpaților:
P. O. și C. G., la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită,
spălare de bani.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul T. D.-M., aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptelor director general al C.N. Poșta Română S.A., sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
luare de mită,
complicitate la spălare de bani.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Inculpatul T. D.-M., în calitate de director general al Poștei Române a primit, în cursul anului 2008, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei firme cipriote de software, suma de 1.600.000 de euro, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu astfel încât firma respectivă să primească un contact de achiziție publică.

De menționat este faptul că programele informatice vândute de firma respectivă către C.N. Poșta Română S.A. cu suma de 6.583.000 de euro au costat în realitate 500.000 de euro.

Din suma respectivă firma cipriotă a transferat 3.885.000 de euro în conturile deschise la o bancă din Elveția de trei companii offshore, controlate, în calitate de beneficiari reali, de către inculpații P. O. și C. G.

De aici, cei doi inculpați au transferat 1.600.000 de euro, reprezentând mita destinată directorului general al Poștei Române, într-un cont deschis de o societate românească la o bancă din Austria, restul de 2.285.000 de euro au fost transferați în conturile din Elveția a altor două firme offshore, de asemenea controlate de inculpații P. O. și C. G.

Din suma de 1.600.000 de euro, primită cu titlu de mită, inculpatul T. D.-M. a ordonat administratorului societății respective efectuarea mai multor plăți, în valoare de peste 500.000 euro, privind printre altele achiziționarea unui imobil în Grecia, achitarea taxelor de școlarizare pentru copii săi etc.

La data de 3 octombrie 2017, inculpații P. O. și C. G. au fost prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În anul 2015, T. D.-M., alături de alți trei angajați cu funcții de conducere din CN Poșta Română SA, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 8 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, comisă în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție produse software.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică