Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații Opinii SELECTED Sistemul judiciar

Formal i-am consultat

5 octombrie 2017 | Igor LĂCĂTUŞ
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Oamenii de știință, de regulă, nu cred în coincidențe. Cu toate că luni, 02.10.2017, opiniei publice i-a fost făcut cunoscut Memoriul magistraților semnatari pentru retragerea proiectului de modificare a „legilor justiției”, tocmai în zodia Balanței, care simbolizează de la greco-romani încoace, echilibru, armonie, arbitraj și balanță. Această apariție publică a peste 2.000 de judecători și procurori, semnatari ai petiției înaintată excelenței sale, Prim-ministrului României și emeritului profesor, Ministrului Justiției, probabil fără precedent în istoria curentă a justiției, nu putea decât prin sorțile destinului să fie necesară apariția ei, anume în meritele zodiei Justiției. Apropo, în zodia balanței, ca exemple s-au născut personaje ca Margaret Thatcher, Vladimir Putin, Friedrich Nietzsche și F. Scott Fitzgerald.

Sigur că inițiativa magistraților (prin fișa postului caracterizați de discreție și nu purtători de mesaje publice la tot pasul) nu poate fi decât apreciată și chiar inspiratoare pentru alte profesii, cel puțin la fel de onorabile.

Se va ține sau nu cont de dorințele judecătorilor și procurorilor (m-am bucurat să văd semnatari ai memoriului, foști colegi de facultate), oamenii din interiorul justiției, care asta fac în fiecare zi și reprezintă în sine, viața lor, rămâne de văzut, însă sigur că politicul va fi taxat pentru năstrușnicul proiect venit de la partid și de prin alte vremuri. În spatele listei de semnături stau ani de zile de muncă și de învățătură, peste care nu se poate trece cu vederea într-o societate democratică și într-o cultură europeană. Numai prin dialog cu acești profesioniști ai dreptului, tehnicieni în ale justiției și drepturilor omului, se pot reforma nu una sau trei legi de justiție, despre care ei înșiși recunosc că sunt necesare să fie remodelate.

Ne înscriem și noi de fapt, am început-o prin a adopta o hotărâre pentru onorarii minimale, fără a se efectua în prealabil un studiu de impact, o analiză serioasă. Cea mai bună lege este aceea care are toate răspunsurile în cuprinsul ei! Dacă ne raportăm la Hotărârea U.N.B.R., repede vom observa că nu primim multe răspunsuri, ci mai degrabă avem impresia că a fost votată (acum parțial amânată) pentru situațiile de excepție și nu pentru regulă. Nu am văzut o analiză despre situația țărilor din U.E. ori statele membre ale Consiliului Barourilor Uniunii (C.C.B.E.) și despre modelele lor de implementare a onorariilor minimale, dacă tot am ajuns la concluzia că este nevoie să le introducem din nou. Să ne uităm și la alte state și să le observăm hotărârile în această materie, de pildă, pentru că tot aminteam cu altă ocazie de Republica Cehă, nu cred că ne-am aruncat privirea și prin Tablourile lor minimale, pentru a vedea ce e bun și pentru noi. Cât despre justițiabili (oamenii cărora le servim interesele legale), ce să mai spunem, cel mai probabil părerea lor nu a contat pentru că nici nu au fost „întrebați”.

Salutăm încă o dată dorințele exprimate de magistrați, în comun, public, ori nu individual pe rețele de socializare, cum uneori se mai întâmplă – diferiți conducători de instanțe/parchete susțin „pentru toți” interesele justiției, însă deloc surprinzător, nu îi vedem că militează pentru independența justiției împreună și în comun cu ai lor colegi.

Avocat Lăcătuș Igor
MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership