Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Formal i-am consultat
05.10.2017 | Igor LĂCĂTUŞ

Secţiuni: Content, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Oamenii de știință, de regulă, nu cred în coincidențe. Cu toate că luni, 02.10.2017, opiniei publice i-a fost făcut cunoscut Memoriul magistraților semnatari pentru retragerea proiectului de modificare a „legilor justiției”, tocmai în zodia Balanței, care simbolizează de la greco-romani încoace, echilibru, armonie, arbitraj și balanță. Această apariție publică a peste 2.000 de judecători și procurori, semnatari ai petiției înaintată excelenței sale, Prim-ministrului României și emeritului profesor, Ministrului Justiției, probabil fără precedent în istoria curentă a justiției, nu putea decât prin sorțile destinului să fie necesară apariția ei, anume în meritele zodiei Justiției. Apropo, în zodia balanței, ca exemple s-au născut personaje ca Margaret Thatcher, Vladimir Putin, Friedrich Nietzsche și F. Scott Fitzgerald.

Sigur că inițiativa magistraților (prin fișa postului caracterizați de discreție și nu purtători de mesaje publice la tot pasul) nu poate fi decât apreciată și chiar inspiratoare pentru alte profesii, cel puțin la fel de onorabile.

Se va ține sau nu cont de dorințele judecătorilor și procurorilor (m-am bucurat să văd semnatari ai memoriului, foști colegi de facultate), oamenii din interiorul justiției, care asta fac în fiecare zi și reprezintă în sine, viața lor, rămâne de văzut, însă sigur că politicul va fi taxat pentru năstrușnicul proiect venit de la partid și de prin alte vremuri. În spatele listei de semnături stau ani de zile de muncă și de învățătură, peste care nu se poate trece cu vederea într-o societate democratică și într-o cultură europeană. Numai prin dialog cu acești profesioniști ai dreptului, tehnicieni în ale justiției și drepturilor omului, se pot reforma nu una sau trei legi de justiție, despre care ei înșiși recunosc că sunt necesare să fie remodelate.

Ne înscriem și noi de fapt, am început-o prin a adopta o hotărâre pentru onorarii minimale, fără a se efectua în prealabil un studiu de impact, o analiză serioasă. Cea mai bună lege este aceea care are toate răspunsurile în cuprinsul ei! Dacă ne raportăm la Hotărârea U.N.B.R., repede vom observa că nu primim multe răspunsuri, ci mai degrabă avem impresia că a fost votată (acum parțial amânată) pentru situațiile de excepție și nu pentru regulă. Nu am văzut o analiză despre situația țărilor din U.E. ori statele membre ale Consiliului Barourilor Uniunii (C.C.B.E.) și despre modelele lor de implementare a onorariilor minimale, dacă tot am ajuns la concluzia că este nevoie să le introducem din nou. Să ne uităm și la alte state și să le observăm hotărârile în această materie, de pildă, pentru că tot aminteam cu altă ocazie de Republica Cehă, nu cred că ne-am aruncat privirea și prin Tablourile lor minimale, pentru a vedea ce e bun și pentru noi. Cât despre justițiabili (oamenii cărora le servim interesele legale), ce să mai spunem, cel mai probabil părerea lor nu a contat pentru că nici nu au fost „întrebați”.

Salutăm încă o dată dorințele exprimate de magistrați, în comun, public, ori nu individual pe rețele de socializare, cum uneori se mai întâmplă – diferiți conducători de instanțe/parchete susțin „pentru toți” interesele justiției, însă deloc surprinzător, nu îi vedem că militează pentru independența justiției împreună și în comun cu ai lor colegi.

Avocat Lăcătuș Igor
MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti