Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Săptămâna mondială a spațiului cosmic
04.10.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021Săptămâna mondială a spațiului cosmic este marcată, anual, între 4 și 10 octombrie.

Prin rezoluția 54/68 din 6 decembrie 1999, Adunarea Generală a proclamat Săptămâna Mondială a Spațiului, pentru a celebra contribuțiile științei și tehnologiei spațiale la îmbunătățirea condiției umane.

Săptămâna Mondială a Spațiului este cel mai mare eveniment spațial anual din lume. Săptămânile ajută la consolidarea forței de muncă de mâine prin inspirare studenților, demonstrează sprijin public vizibil pentru programul spațial, educă publicul despre activitățile spațiale și încurajează cooperarea internațională în domeniul sensibilizării și educației spațiale.

În fiecare an, o temă este selectată de Consiliul de administrație al Asociației Săptămânii Mondiale a Spațiului, în strânsă coordonare cu Biroul ONU pentru Afaceri Spațiale. Tema oferă îndrumări largi participanților Săptămânii Spațiale Mondiale cu privire la conținutul programelor lor. Tema este selectată pentru a spori impactul Săptămânii spațiale mondiale asupra întregii omeniri, utilizând o temă uniformă la nivel global.

Tema Săptămânii Mondiale a Spațiului din 2021 este Femeile în spațiu. Cu această temă vom aduce o mai mare conștientizare a problemei diversității de gen în sectorul spațial și vom identifica obstacolele cu care se confruntă femeile atunci când intră în cariere legate de spațiu și vom contribui la discuții despre cum putem depăși aceste provocări. Potrivit rapoartelor, 20-22% din întreaga forță de muncă din industria spațială este formată din femei. Suntem atenți la femeile din medii diferite și din diferite regiuni care se confruntă cu probleme diferite și ne propunem să facem lumină asupra acestei diferențe.

Space4Women este un proiect al Biroul ONU pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) pentru a promova emanciparea femeilor în spațiu. Pentru a reuși să abordăm cele 17 obiective de dezvoltare durabilă și să lucrăm în direcția Agendei 2030, trebuie să ne asigurăm că beneficiile spațiului ajung la femei și fete și că femeile și fetele joacă un rol activ și egal în știința spațială, tehnologie, inovare și explorare.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020Săptămâna mondială a spațiului cosmic este marcată, anual, între 4 și 10 octombrie.

Încă de la începutul erei spațiale, Națiunile Unite au recunoscut că spațiul cosmic a adăugat o nouă dimensiune existenței umanității. Familia Națiunilor Unite se străduiește continuu să utilizeze beneficiile unice ale spațiului cosmic pentru îmbunătățirea întregii omeniri.

Recunoscând interesul comun al omenirii în spațiul cosmic și căutând să răspundă la întrebări cu privire la modul în care spațiul cosmic poate ajuta în beneficiul oamenilor de pe Pământ, Adunarea Generală a adoptat prima sa rezoluție referitoare la spațiul cosmic, rezoluția 1348 (XIII) intitulată „Întrebarea utilizării pașnice a spațiului cosmic”.

La 10 octombrie 1967, a intrat în vigoare „Carta Magna a Spațiului”, cunoscută și sub numele de Tratatul privind principiile care guvernează activitățile statelor în explorarea și utilizarea spațiului cosmic, inclusiv Luna și alte corpuri cerești.

Astăzi, Biroul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) este oficiul Organizației Națiunilor Unite responsabil de promovarea cooperării internaționale în utilizările pașnice ale spațiului cosmic. UNOOSA servește drept secretariat pentru singurul comitet al Adunării Generale care se ocupă exclusiv de cooperarea internațională în utilizările pașnice ale spațiului cosmic: Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS).

UNOOSA este, de asemenea, responsabilă de implementarea responsabilităților Secretarului General în temeiul dreptului internațional spațial și de menținerea Registrului de obiecte lansat în spațiul cosmic al Organizației Națiunilor Unite.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019Săptămâna mondială a spațiului cosmic este marcată, anual, între 4 și 10 octombrie.

***

2018Săptămâna mondială a spațiului cosmic este marcată, anual, între 4 și 10 octombrie.

Tema pentru 2018 este „Spațiul unește lumea”. Aceasta sărbătorește rolul spațiului în apropierea lumii. Tema este inspirată dintr-o întâlnire istorică a liderilor spațiului mondial care a avut loc în iunie 2018.

Evenimentele mondiale care au loc cu acest prilej se pot vizualiza aici.

În România, Agenția Spațială Română, în calitate de coordonator național, invită organizațiile și instituțiile din România să participe la ediția 2018 a Săptămânii mondiale a spațiului prin desfășurarea de acțiuni de educare și promovare a spațiului, potrivit unui comunicat al ROSA.

***

2017: Săptămâna mondială a spațiului cosmic (World Space Week) este marcată, anual, între 4 și 10 octombrie,

Sediul materiei: Rezoluția 54/68 din data de 6 decembrie 1999 a Adunării Generale a ONU privind instituirea Săptămânii mondiale a spațiului cosmic.

Aceste zile marchează două evenimente:
– 4 octombrie 1957: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1;
– 10 octombrie 1967: semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești

În baza protocolului de colaborare încheiat de Agenția Spațială Română (ROSA), coordonatorul național al activităților spațiale din România, cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, unitățile de învățămât sunt invitate să participe la Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, 4-10 octombrie.

Săptămâna mondială a spațiului cosmic este cel mai mare eveniment de popularizare a activităților spațiale dedicat publicului larg.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti