Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Evaziune fiscală. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere
05.10.2017 | Magdalena SĂRSAN

JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, începând cu data de 3 octombrie 2017, a inculpaților M. A. S., asociat al S.C. P. S.R.L și ulterior și administrator al acestei societăți, și B. M. G., administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății P., ambii pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 – prezent principala sursă de venituri a societății P. a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu municipiul Constanța. Pentru executarea serviciilor de salubrizare, societatea P. a încasat tarife supraevaluate. Acest fapt a dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea P., neafectate de cheltuieli corespunzătoare (societatea P. încasa sume importante de la Primăria mun. Constanța – în jur de 1 milion de euro lunar – în vreme ce cheltuielile reale aferente salubrizării prestate erau mult mai mici). Menținerea unei astfel de situații ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA și impozit pe profit).

În consecință, asociații și conducerea societății P. au decis să înregistreze cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligațiilor societății P. către bugetul de stat și, totodată, să transfere din societatea P. sume importante de bani.

Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, în calitate de asociat al societății P. și ulterior și administrator al acestei societăți, inculpatului M. E. S. a decis ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu alte nouă firme (dintre care șase firme controlate de asociații societății P.) și să înregistreze în contabilitatea societății P. facturile emise pentru servicii fictive prestate de aceste societăți.

Cheltuielile fictive înregistrate au vizat presupuse achiziții de studii și consultanță, ori presupusa plată a unor chirii pentru mașini și utilaje.
Prin aceste activități societatea P. s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA și 13.665.460,50 lei impozit pe profit).

În aceeași perioadă, inculpatul B. M. D., în calitate de administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății P., și apoi consilier al administratorului M. E. S., a pus în aplicare decizia asociaților societății, între care și M. E. S., ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu cele nouă firme.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 4 octombrie 2017, inculpații M. E. S. și B. M. D. au fost prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, inculpatul M. E. D. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO