Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Evaziune fiscală. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere


05.10.2017 | Magdalena SĂRSAN
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, începând cu data de 3 octombrie 2017, a inculpaților M. A. S., asociat al S.C. P. S.R.L și ulterior și administrator al acestei societăți, și B. M. G., administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății P., ambii pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 – prezent principala sursă de venituri a societății P. a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu municipiul Constanța. Pentru executarea serviciilor de salubrizare, societatea P. a încasat tarife supraevaluate. Acest fapt a dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea P., neafectate de cheltuieli corespunzătoare (societatea P. încasa sume importante de la Primăria mun. Constanța – în jur de 1 milion de euro lunar – în vreme ce cheltuielile reale aferente salubrizării prestate erau mult mai mici). Menținerea unei astfel de situații ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA și impozit pe profit).

În consecință, asociații și conducerea societății P. au decis să înregistreze cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligațiilor societății P. către bugetul de stat și, totodată, să transfere din societatea P. sume importante de bani.

Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, în calitate de asociat al societății P. și ulterior și administrator al acestei societăți, inculpatului M. E. S. a decis ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu alte nouă firme (dintre care șase firme controlate de asociații societății P.) și să înregistreze în contabilitatea societății P. facturile emise pentru servicii fictive prestate de aceste societăți.

Cheltuielile fictive înregistrate au vizat presupuse achiziții de studii și consultanță, ori presupusa plată a unor chirii pentru mașini și utilaje.
Prin aceste activități societatea P. s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA și 13.665.460,50 lei impozit pe profit).

În aceeași perioadă, inculpatul B. M. D., în calitate de administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății P., și apoi consilier al administratorului M. E. S., a pus în aplicare decizia asociaților societății, între care și M. E. S., ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu cele nouă firme.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 4 octombrie 2017, inculpații M. E. S. și B. M. D. au fost prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, inculpatul M. E. D. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro