Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Ziua mondială a profesorilor
05.10.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a profesorilor este marcată, anual, la data de 5 octombrie.

Audrey Azoulay, directorul general UNESCO, Guy Ryder, directorul general ILO, Henrietta H. Fore, directorul executiv UNICEF și David Edwards, secretarul general EI, au transmis următorul mesaj:

„Profesorii: lumina noastră în criză, cei care ne ajută să ne reimaginăm viitorului”

În fiecare an, Ziua Mondială a Profesorilor ne reamintește rolul critic pe care profesorii îl joacă în realizarea unei educații incluzive și de calitate pentru toți.

Ziua Mondială a Profesorilor din acest an are o semnificație și mai mare în lumina provocărilor cu care s-au confruntat profesorii în timpul crizei COVID-19. După cum a arătat pandemia, aceștia aduc o contribuție crucială la asigurarea continuității învățării și la susținerea sănătății mintale și a bunăstării studenților lor.

Din cauza COVID-19, aproape 1,6 miliarde de cursanți- mai mult de 90% din populația totală de studenți înscriși în lume- au fost afectați de închiderea școlilor. Criza COVID-19 a afectat, de asemenea, peste 63 de milioane de profesori, a evidențiat slăbiciunile persistente în multe sisteme de învățământ și a agravat inegalitățile, cu consecințe devastatoare pentru cei marginalizați.

În această criză, profesorii au arătat, așa cum au făcut-o atât de des, o conducere și o inovație în asigurarea faptului că #LearningNeverStops, că niciun cursant nu este lăsat în urmă. În întreaga lume, au lucrat individual și colectiv pentru a găsi soluții și pentru a crea noi medii de învățare pentru elevii lor, pentru a permite educației să continue. Rolul lor de consiliere cu privire la planurile de redeschidere a școlii și sprijinirea elevilor privind revenirea la școală sunt la fel de importante.

Trebuie să gândim dincolo de COVID-19 și să lucrăm pentru a construi o rezistență mai mare în sistemele noastre de învățământ, astfel încât să putem răspunde rapid și eficient la aceasta și alte asemenea crize. Acest lucru înseamnă protejarea finanțării educației, investiții în formarea inițială a profesorilor de înaltă calitate, precum și continuarea dezvoltării profesionale a forței de muncă existente a profesorilor.

Fără acțiuni urgente și investiții sporite, o criză a învățării s-ar putea transforma într-o catastrofă a învățării. Chiar înainte de COVID-19, mai mult de jumătate din toți copiii de zece ani din țările cu venituri mici sau medii nu puteau înțelege o simplă poveste scrisă.

Pentru a construi o forță de muncă mai rezistentă a profesorilor în perioade de criză, toți profesorii ar trebui să fie echipați cu abilități digitale și pedagogice pentru a preda de la distanță, online și prin învățare mixtă sau hibridă, fie în medii de înaltă, scăzută tehnologie, sau chiar în cele fără. Guvernele ar trebui să asigure disponibilitatea infrastructurii digitale și a conectivității peste tot, inclusiv în zonele rurale și îndepărtate.

În contextul COVID-19, guvernele, partenerii sociali și alți actori cheie au o responsabilitate și mai mare în ceea ce privește cadrele didactice. Solicităm guvernelor să protejeze siguranța, sănătatea și bunăstarea profesorilor, precum și angajarea acestora, să continue îmbunătățirea condițiilor de muncă ale profesorilor și să implice profesorii și organizațiile reprezentative ale acestora în răspunsul și recuperarea educațională COVID-19.

Astăzi, sărbătorim în mod colectiv profesorii pentru angajamentul lor continuu față de elevii lor și pentru contribuția la realizarea obiectivelor pentru 2030 în cadrul Obiectivului de dezvoltare durabilă 4. Îi felicităm pe educatori pentru rolul central pe care l-au jucat și continuă să-l joace în a răspunde și a recupera din această pandemie.

Acum este momentul să recunoaștem rolul profesorilor în a ajuta la asigurarea unei generații de studenți care își pot atinge potențialul maxim și importanța educației pentru stimularea pe termen scurt, creșterea economică și coeziunea socială, în timpul și după COVID-19.

Este timpul pentru a ne reimagina educația și pentru a atinge viziunea noastră de acces egal la învățare de calitate pentru fiecare copil și tânăr.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019Ziua mondială a profesorilor este marcată, anual, la data de 5 octombrie.

Tema pentru 2019 este: „Tinerii profesori: viitorul profesiei”.

Această zi oferă oportunitatea de a sărbători profesiunea de profesor la nivel mondial, de a face un bilanț al realizărilor și de a aborda unele dintre probleme. central pentru atragerea și păstrarea celor mai strălucitoare minți și talente tinere din profesie.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, potrivit unui comunicat al Guvernului: „Cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului, îi sărbătorim pe cei care și-au asumat nobila misiune de a modela destine și de a fi promotori ai cunoașterii. Dezvoltarea unei țări se raportează și la nivelul de educație al populației, unde rolul profesorilor este esențial.
Vă mulțumesc, dragi profesori, pentru munca, profesionalismul și dăruirea de care dați dovadă formând generații după generații și pentru că dați valoare resursei umane a României!
Guvernul și-a respectat promisiunile făcute până acum profesorilor și vom continua pe acest drum, pentru că ne dorim pentru România un sistem de educație performant, cu profesori motivați și investițiile necesare unei infrastructuri moderne în învățământ.
Vă asigur că munca profesorilor se bucură de toată aprecierea mea și a guvernului. Firesc ar fi ca domeniul educației să se bucure de aceeași apreciere din partea tuturor. Este trist, însă, când vedem că interese politice sau electorale, culmea, ale unui om venit chiar din rândul profesorilor, pun între paranteze munca altor cadre didactice și a unei generații de tineri gata să pășească în cariera frumoasă de medic.
Guvernul este pregătit să găsească soluțiile necesare pentru ca învățământul românesc să rămână la standardele înalte care i-au adus recunoaștere și pe plan mondial.
La mulți ani tuturor profesorilor, tuturor celor implicați în educarea generațiilor tinere! Vă urez succes și împliniri în plan profesional și personal!”

Ionel Florian Lixandru, Secretarul de Stat, a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

2018Ziua mondială a profesorilor este marcată, anual, la data de 5 octombrie.

Celebrarea Zilei mondiale a profesorilor în acest an se face sub semnul reamintirii întregii comunităţi că dreptul la educaţie înseamnă dreptul la un profesor educat.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, potrivit unui comuniat al Guvernului: ”Ziua Mondială a Profesorului este un bun prilej să ne arătăm prețuirea pentru cei care au menirea de a educa și forma caractere, de a fi mentorii mai multor generații.

A fi dascăl este o vocație, care implică o mare responsabilitate față de copiii și tinerii cărora le modelează viitorul, atât prin cunoștințele pe care le împărtășesc, cât și prin modelul de viață pe care îl oferă.

Fiecare dintre noi am avut un reper în dascălul de la catedră, un sprijin în desăvârșirea personalității noastre și de care ne amintim cu drag și recunoștință.

Educația este șansa fiecăruia la evoluție, iar succesul individual aduce beneficii întregii comunități. Prin fiecare ciclu de învățământ absolvit, prin intermediul cursurilor de calificare, al programelor de internship și voluntariat, al schimburilor de experiență la nivel internațional este asigurată reușita fiecăruia, precum și a societății în ansamblu.

Un sistem de educație de calitate consolidează sentimentul de comunitate și cultivă solidaritatea, valori fundamentale pentru un stat modern, racordat la valorile europene comune, cu atât mai actuale în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Educația este fundația unui stat dezvoltat, puternic și cu o voce bine conturată pe plan extern, așa cum este România.

Dragi profesori, vă mulțumim pentru contribuția dumneavoastră la o Românie mai bună, mai prosperă și recunoscută la nivel internațional!”

Audrez Azouley, director geneal UNESCO, Guy Ryder, director general Organizaţia Internaţională a Muncii, Henrietta H. Fore, director executiv UNICEFF, Achim Steiner, administrator UNDP, David Edwards, secretar general Educaţia Internaţională, au transmis un mesaj comun: „Cu ocazia Zilei mondiale a profesorilor, celebrăm importanţa contribuţiei profesorilor la dezvoltarea copiilor şi tinerilor din întreaga lume şi reafirmăm întreaga noastră susţinere pentru creşterea la nivel global a calităţii profesorilor.”

:: Mesajul

***

2017: Ziua mondială a profesorilor (World Teachers Day) este marcată, anual, la data de 5 octombrie.

Sediul materiei: Recomandarea UNESCO/OIM privind statutul profesorilor din anul 1966. Recomandarea din 1966, alături de ”Recomandarea privind învățământul superior” (1997), constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice.

Tema pentru anul 2017: „Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”.

Ziua mondială a profesorilor adună anual sute de mii de elevi, părinți și activiști din întreaga lume, pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criză majoră. Se pleacă tot timpul de la premisa că rolul profesorilor și al celorlalte categorii de personal din educație este vital pentru reconstrucția socială, economică și intelectuală a fiecărei țări.

În România, se sărbătoreşte atât Ziua mondială a profesorilor, cât şi Ziua învăţătorului (5 iunie), stabilite prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale privind structura anului şcolar 2013-2014.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.