Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Ziua mondială a profesorilor
05.10.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua mondială a profesorilor este marcată, anual, la data de 5 octombrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

La mulți ani tuturor cadrelor didactice care, prin dăruirea lor, călăuzesc copiii în fascinanta călătorie a cunoașterii. O educație de calitate nu este posibilă fără dascăli bine pregătiți și motivați. În România Educată, rolul profesorului este unul esențial, pe măsura responsabilității și a importanței sale în construirea unei națiuni puternice. Vă mulțumesc pentru misiunea pe care v-ați asumat-o! Meritați pe deplin recunoașterea și încrederea întregii societăți!

***

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis următorul mesaj:

Ziua Mondială a Educației este un prilej de bucurie și de recunoștință față de toți cei care au dăruit și s-au dăruit necondiționat pentru formarea noastră. Este o zi simbolică pentru recunoașterea rolului pe care dascălii îl au în societate. Nu întâmplător, în limba engleză, denumirea acestei sărbători aduce în prim-plan profesorii: «World Teachers’ Day». Puterea simbolică a zilei de astăzi este în deplină consonanță cu acțiunile pe plan internațional la care România a avut ocazia să ia parte în ultima perioadă. Eforturile din ultimele şase luni, în care România a coprezidat Action Track 3 în cadrul Summitului pentru Transformarea Educației pe tema «Teachers, teaching and the teaching profession», au dat roade, mărturie stând faptul că Secretarul General Adjunct al ONU, Amina Mohammed, a anunțat constituirea Comisiei Internaționale pentru Cariera Didactică.

Profesorilor care ne-au ajutat să devenim noi, cei de azi, le datorăm prețuire și respect, încredere și sprijin.

Totodată, de Ziua Educației, nu-i putem uita pe cei dintâi educatori ai copiilor – părinții și pe toți cei care compensează, prin eforturile lor, ceea ce sistemul nu reușește să facă așa cum ne-am dori. Mă gândesc la copiii din mediile dezavantajate, la cei în prag de abandon școlar sau la stereotipurile și prejudecățile care se interpun, de multe ori, între unii tineri și visurile lor.

Îmi este clar că educația din România trebuie să închidă câteva decalaje majore, pentru a permite o apropiere de media europeană. Unul din cele mai importante este cauzat de numărul mare de copii și tineri care părăsesc școala înainte de finalizarea educației obligatorii. Problema abandonului lovește disproporționat elevii din medii defavorizate, din mediul rural, din comunitățile sărace sau periferice. Copiii de origine romă sunt afectați în mod deosebit, fiind adesea la intersecția mai multor dezavantaje.

Vreau ca trecerea de la principiul egalității la cel al echității să fie garantată tuturor, indiferent de mediul de reședință, de mediul socio-economic, de nevoile educaționale speciale sau de orice alt criteriu.

La mulți ani tuturor, cu șanse egale și cu visuri mari!

***

Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis următorul mesaj:

Este o zi simbol pentru acest fundament al societății reprezentat de Educație,.

Educația este o forță. Modul în care acționăm în această direcție poate schimba în bine sau poate coroda o societate.

Azi ne gândim la fiecare dintre cei care sunt formatori de minți, de vieți – cu respect și gratitudine, cu admirație și prețuire.

Fiecăruia îi doresc să fie mânat permanent de pasiune, să privească mereu înainte cu speranță și să acționeze privind copiii ca pe singura șansă spre viitor.

Energia a ceea ce înseamnă educație se multiplică prin fiecare acțiune individuală, și împreună putem reuși să consolidam baza educației tinerilor.

Dragi profesori, învățători, educatori, profesioniști, suntem o forță.

Dragi copii și părinți, suntem o forță.

Fiecare în parte și ÎMPREUNĂ .

Forța Educației.

La mulți ani!

***

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, Mr Gilbert F. Houngbo, directorul general al ILO, Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF și David Edwards, secretarul general al EI, au transmis următorul mesaj:

Transformarea educației începe cu profesorii „Nu poți preda astăzi la fel cum ai făcut-o ieri pentru a pregăti elevii pentru ziua de mâine” John Dewey Lumea s-a angajat să transforme educația și să abordeze principalele obstacole care îi împiedică pe profesori să conducă această transformare.

Raportul recent al Comisiei Internaționale pentru Viitorul Educației, Reimaginând viitorul nostru împreună, solicită un nou contract social pentru educație, unul în care profesorii să fie în centru și profesia lor reevaluată și reimaginată.

Criza COVID-19 a dezvăluit că profesorii sunt motoarele din centrul sistemelor noastre educaționale. Fără munca lor, este imposibil să se ofere o educație incluzivă, echitabilă și de calitate fiecărui cursant. Ele sunt, de asemenea, esențiale pentru recuperarea pandemiei și pregătirea cursanților pentru viitor. Cu toate acestea, dacă nu transformăm condițiile pentru profesori, promisiunea acelei educații va rămâne la îndemâna celor care au cea mai mare nevoie de ea.

După cum s-a reafirmat la recentul Summit Transforming Education, acest lucru necesită numărul potrivit de profesori și personal educațional împuterniciți, motivați și calificați în locul potrivit cu abilitățile potrivite. Cu toate acestea, în multe părți ale lumii, sălile de clasă sunt supraaglomerate, iar profesorii sunt prea puțini, pe lângă faptul că sunt suprasolicitați, demotivați și nesuportați. Ca urmare, vedem un număr fără precedent de profesori care părăsesc profesia și o scădere semnificativă a celor care studiază pentru a deveni profesori. Dacă aceste probleme nu sunt abordate, pierderea unui corp didactic profesionist ar putea fi o lovitură fatală pentru realizarea obiectivului de dezvoltare durabilă 4.

Pe lângă perturbarea educațională a pandemiei de COVID-19, pierderea cadrelor didactice afectează în mod disproporționat cursanții din zonele îndepărtate sau sărace, precum și femeile și fetele și populațiile vulnerabile și marginalizate.

Prin urmare, aducerea în sălile de clasă a cadrelor didactice calificate, susținute și motivate – și menținerea lor acolo – este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a îmbunătăți învățarea și bunăstarea elevilor și comunităților. Munca valoroasă pe care o fac profesorii trebuie, de asemenea, tradusă în condiții de muncă și salarii mai bune.

Estimări recente indică nevoia de încă 24,4 milioane de profesori în învățământul primar și aproximativ 44,4 milioane de profesori pentru învățământul secundar, dacă dorim să atingem educația de bază universală până în 2030. Numai în Africa sub-sahariană și în Asia de Sud, sunt încă 24 de milioane de profesori necesar, reprezentând aproximativ jumătate din necesarul de noi profesori în țările în curs de dezvoltare.

Cu unele dintre cele mai supraaglomerate săli de clasă din lume, Africa subsahariană găzduiește, de asemenea, cei mai suprasolicitați profesori și sisteme cu personal insuficient, 90% din școlile secundare se confruntă cu deficite grave de predare. La nivel global, 81% dintre instructorii din școlile primare și 78% dintre instructorii din școlile secundare sunt profesori pregătiți. Cu toate acestea, în Africa subsahariană – cu puține excepții de țară – aceste cifre sunt de 65%, respectiv 51%.

Astăzi, de Ziua Mondială a Profesorului, sărbătorim rolul critic al profesorilor în transformarea potențialului elevilor, asigurându-ne că au instrumentele de care au nevoie pentru a-și asuma responsabilitatea pentru ei înșiși, pentru ceilalți și pentru planetă. Facem apel la țări să se asigure că profesorii sunt de încredere și sunt recunoscuți ca producători de cunoștințe, practicieni reflexivi și parteneri politici.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a profesorilor este marcată, anual, la data de 5 octombrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Educația este cheia unei societăți puternice, care cunoaște o dezvoltare sustenabilă și o economie competitivă. Dragi dascăli, dumneavoastră aveți puterea de a transforma oameni, comunități și chiar întreaga societate. Sunteți cei care formează generațiile viitoare, care formează caractere și oferă tuturor copiilor, prin educație, șansa la o viață mai bună.

Cadrele didactice sunt veritabile modele pentru elevii lor. De aceea, mai ales în acest context extrem de complicat, prin exemplul dumneavoastră, puteți inspira elevii în a lua, în mod informat, decizia corectă pentru sănătatea lor, inclusiv prin exemplul propriu de asumare a vaccinării ca cea mai bună formă de protecție împotriva COVID-19.

Motto-ul care însoțește, anul acesta, ziua de 5 octombrie la nivel internațional este „Profesorii – în centrul procesului de recuperare în educație”. Este o confirmare a faptului că doar împreună, prin susținerea și implicarea cadrelor didactice, putem depăși decalajul educațional generat de perioada pandemică.

Bucuria de a dărui cunoaștere și de a modela destine este simțită de fiecare profesor, care își dedică întreaga sa activitate dezvoltării fiecărui elev în parte și societății în ansamblu. Este o vocație unică și, trăind la rândul meu acest sentiment, înțeleg, dragi dascăli, misiunea pe care o aveți, greutățile pe care le întâmpinați și nevoia de a fi mereu alături de elevi. Pandemia a adus provocări și temeri multiple pe care însă ați găsit puterea să le depășiți și să le transformați în emoții pozitive: încredere, hotărâre și solidaritate.

Vă asigur de voința mea neclintită pentru a construi împreună România Educată, un proiect de țară în care dascălii sunt valorizați, respectați și susținuți, pe măsura rolului cheie pe care îl au în societate, fiind oameni care se dăruiesc azi binelui societății de mâine.

Îmi doresc să vă am parteneri în acest demers de construcție în care profesionalismul este fundamentul pe care dorim să clădim România Educată. Dascălii sunt garantul educației de calitate, iar profesionalizarea resursei umane din acest domeniu reprezintă un obiectiv prioritar pe care suntem obligați să îl îndeplinim pentru a dezvolta România de mâine.

Vă rămân alături, și nu doar astăzi, căci Ziua Educației este orice zi care se încheie cu o lecție învățată!

***

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cimpeanu, a transmis următorul mesaj:

Cu emoție vă adresez acest mesaj: a educa este o profesie, dar și o chemare aleasă a oamenilor care reușesc să împărtășească celorlalți din cunoașterea lor, onorându-și vocația de dascăl. Profesorii noștri făuresc astăzi România de mâine, pregătindu-i un viitor mai bun dimpreună cu părinții și ceilalți parteneri ai procesului educațional.

Astăzi, mă înclin cu recunoștință în fața tuturor celor care se dedică acestei meniri.

Îi mulțumesc învățătoarei mele! Le mulțumesc profesorilor mei!

Le mulțumesc tuturor colegilor profesori din această țară, românilor de pretutindeni care au această profesie și transmit cultura, civilizația universală, știința și limba română.

Vă mulțumesc tuturor și vă felicit!

După o perioadă îndelungată, brăzdată de încercări sociale, politice și economice, pe fondul crizei sanitare neîncheiate încă, suntem în plină schimbare de paradigmă educațională, fiind forțați să găsim soluții la provocări cu totul neobișnuite, să ne adaptăm și să inovăm. Schimbările profunde în abordarea învățării au determinat UNESCO să propună pentru 5 octombrie 2021 drept temă centrală: «Profesorii – inima relansării educației».

Sunt profesor, Ministrul Educației și Președintele Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, fapt ce mi-a permis să înțeleg că toți cei care lucrăm în acest domeniu avem un mandat de înaltă responsabilitate socială. Munca profesorilor trebuie protejată, încurajată și susținută mai ales astăzi, mai mult ca oricând, noi fiind datori să ne unim eforturile pentru transmiterea de cunoștințe, atitudini și valori către generațiile următoare.

Cred în adevărul cuvintelor lui Ion Heliade Rădulescu: «Fără școală să nu aștepte nimeni nici părinți buni, nici fii buni, și prin urmare nici stat bine organizat și bine cârmuit și păstorit.»

Drept urmare aduc un omagiu pentru dedicația profesorilor români și a celor din întreaga lume.

La mulți ani de ziua Educației! La mulți ani de ziua Profesorilor!

***

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, Guy Ryder, directorul general al ILO, Henrietta H. Fore, directorul executiv al UNICEF și David Edwards, secretarul general al EI, au transmis următorul mesaj:

La aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei COVID-19, multe sisteme de educație se confruntă încă cu perturbări semnificative. Elevii și profesorii din aproape 60 de țări rămân afectați de închiderea totală sau parțială a școlii. Dar indiferent dacă elevii învață personal sau de la distanță, profesorii se află în centrul procesului.

Pandemia a pus accentul asupra valorii de neînlocuit a profesiei didactice în societate, dar și asupra condițiilor dificile de muncă cu care se confruntă mulți profesori. Profesorii au fost în prima linie pentru a asigura continuitatea învățării atunci când școlile au fost închise și pentru a oferi sprijin socio-emoțional elevilor lor, în special celor mai vulnerabili. Ei au trebuit să se adapteze rapid la învățarea la distanță și să gestioneze noi instrumente digitale, adesea fără formare. Astăzi, aceștia trebuie să evalueze și să abordeze pierderile de învățare în rândul elevilor lor, să facă față problemelor de sănătate și siguranță în clasă și să folosească metodele la distanță, hibride și față în față pentru a minimiza întreruperile.

Astăzi sărbătorim devotamentul excepțional și curajul tuturor profesorilor, precum și capacitatea lor de a se adapta și de a inova în condiții provocatoare și incerte. Acestea se află în centrul eforturilor globale de recuperare a educației și sunt esențiale în accelerarea progresului către o educație incluzivă, echitabilă și de calitate pentru fiecare cursant, în orice circumstanță.

Acum este momentul să recunoaștem rolul excepțional pe care îl joacă profesorii și să-i împuternicim cu pregătirea, dezvoltarea profesională, sprijinul și condițiile de muncă de care au nevoie pentru a-și desfășura talentul. Acesta este un moment de provocare, dar și o oportunitate pentru o transformare rapidă pentru a răspunde nevoilor neîndeplinite, care au fost multiplicate de pandemie. Doar Africa subsahariană necesită încă 15 milioane de profesori pentru a atinge obiectivele educaționale până în 2030. Pentru a depăși aceste provocări este nevoie de un angajament îndrăzneț, investiții și inovare la o scară ca niciodată.

O recuperare cu succes a educației începe cu asigurarea bună stării profesorilor, remunerare adecvată și siguranță, inclusiv prioritizarea acestora pentru vaccinare împreună cu alți lucrători cheie.

O recuperare de succes a educației necesită investiții în mai mulți profesori și în oportunități de formare și dezvoltare profesională, astfel încât educatorii să își poată îmbogăți practica și să dobândească abilitățile de integrare și utilizare eficientă a tehnologiilor educaționale pentru a sprijini învățarea și a se adapta la o diversitate de nevoi ale cursanților.

Recuperarea educației va avea succes dacă se desfășoară mână în mână cu profesorii – oferindu-le voce și spațiu pentru a participa la luarea deciziilor și respectând cunoștințele și expertiza lor pedagogică pe măsură ce ne reimaginăm calea de ieșire din criză și construim sisteme de educație mai rezistente.

De Ziua Mondială a Profesorilor, nu doar sărbătorim fiecare profesor. Facem apel la țări să investească în ei și să le acorde prioritate în eforturile globale de recuperare a educației, astfel încât fiecare cursant să aibă acces la un profesor calificat și susținut. Să stăm cu profesorii noștri!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a profesorilor este marcată, anual, la data de 5 octombrie.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, Guy Ryder, directorul general al ILO, Henrietta H. Fore, directorul executiv al UNICEF și David Edwards, secretarul general al EI, au transmis următorul mesaj:

„Profesorii: lumina noastră în criză, cei care ne ajută să ne reimaginăm viitorului”

În fiecare an, Ziua Mondială a Profesorilor ne reamintește rolul critic pe care profesorii îl joacă în realizarea unei educații incluzive și de calitate pentru toți.

Ziua Mondială a Profesorilor din acest an are o semnificație și mai mare în lumina provocărilor cu care s-au confruntat profesorii în timpul crizei COVID-19. După cum a arătat pandemia, aceștia aduc o contribuție crucială la asigurarea continuității învățării și la susținerea sănătății mintale și a bunăstării studenților lor.

Din cauza COVID-19, aproape 1,6 miliarde de cursanți- mai mult de 90% din populația totală de studenți înscriși în lume- au fost afectați de închiderea școlilor. Criza COVID-19 a afectat, de asemenea, peste 63 de milioane de profesori, a evidențiat slăbiciunile persistente în multe sisteme de învățământ și a agravat inegalitățile, cu consecințe devastatoare pentru cei marginalizați.

În această criză, profesorii au arătat, așa cum au făcut-o atât de des, o conducere și o inovație în asigurarea faptului că #LearningNeverStops, că niciun cursant nu este lăsat în urmă. În întreaga lume, au lucrat individual și colectiv pentru a găsi soluții și pentru a crea noi medii de învățare pentru elevii lor, pentru a permite educației să continue. Rolul lor de consiliere cu privire la planurile de redeschidere a școlii și sprijinirea elevilor privind revenirea la școală sunt la fel de importante.

Trebuie să gândim dincolo de COVID-19 și să lucrăm pentru a construi o rezistență mai mare în sistemele noastre de învățământ, astfel încât să putem răspunde rapid și eficient la aceasta și alte asemenea crize. Acest lucru înseamnă protejarea finanțării educației, investiții în formarea inițială a profesorilor de înaltă calitate, precum și continuarea dezvoltării profesionale a forței de muncă existente a profesorilor.

Fără acțiuni urgente și investiții sporite, o criză a învățării s-ar putea transforma într-o catastrofă a învățării. Chiar înainte de COVID-19, mai mult de jumătate din toți copiii de zece ani din țările cu venituri mici sau medii nu puteau înțelege o simplă poveste scrisă.

Pentru a construi o forță de muncă mai rezistentă a profesorilor în perioade de criză, toți profesorii ar trebui să fie echipați cu abilități digitale și pedagogice pentru a preda de la distanță, online și prin învățare mixtă sau hibridă, fie în medii de înaltă, scăzută tehnologie, sau chiar în cele fără. Guvernele ar trebui să asigure disponibilitatea infrastructurii digitale și a conectivității peste tot, inclusiv în zonele rurale și îndepărtate.

În contextul COVID-19, guvernele, partenerii sociali și alți actori cheie au o responsabilitate și mai mare în ceea ce privește cadrele didactice. Solicităm guvernelor să protejeze siguranța, sănătatea și bunăstarea profesorilor, precum și angajarea acestora, să continue îmbunătățirea condițiilor de muncă ale profesorilor și să implice profesorii și organizațiile reprezentative ale acestora în răspunsul și recuperarea educațională COVID-19.

Astăzi, sărbătorim în mod colectiv profesorii pentru angajamentul lor continuu față de elevii lor și pentru contribuția la realizarea obiectivelor pentru 2030 în cadrul Obiectivului de dezvoltare durabilă 4. Îi felicităm pe educatori pentru rolul central pe care l-au jucat și continuă să-l joace în a răspunde și a recupera din această pandemie.

Acum este momentul să recunoaștem rolul profesorilor în a ajuta la asigurarea unei generații de studenți care își pot atinge potențialul maxim și importanța educației pentru stimularea pe termen scurt, creșterea economică și coeziunea socială, în timpul și după COVID-19.

Este timpul pentru a ne reimagina educația și pentru a atinge viziunea noastră de acces egal la învățare de calitate pentru fiecare copil și tânăr.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019Ziua mondială a profesorilor este marcată, anual, la data de 5 octombrie.

Tema pentru 2019 este: „Tinerii profesori: viitorul profesiei”.

Această zi oferă oportunitatea de a sărbători profesiunea de profesor la nivel mondial, de a face un bilanț al realizărilor și de a aborda unele dintre probleme. central pentru atragerea și păstrarea celor mai strălucitoare minți și talente tinere din profesie.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, potrivit unui comunicat al Guvernului: „Cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului, îi sărbătorim pe cei care și-au asumat nobila misiune de a modela destine și de a fi promotori ai cunoașterii. Dezvoltarea unei țări se raportează și la nivelul de educație al populației, unde rolul profesorilor este esențial.
Vă mulțumesc, dragi profesori, pentru munca, profesionalismul și dăruirea de care dați dovadă formând generații după generații și pentru că dați valoare resursei umane a României!
Guvernul și-a respectat promisiunile făcute până acum profesorilor și vom continua pe acest drum, pentru că ne dorim pentru România un sistem de educație performant, cu profesori motivați și investițiile necesare unei infrastructuri moderne în învățământ.
Vă asigur că munca profesorilor se bucură de toată aprecierea mea și a guvernului. Firesc ar fi ca domeniul educației să se bucure de aceeași apreciere din partea tuturor. Este trist, însă, când vedem că interese politice sau electorale, culmea, ale unui om venit chiar din rândul profesorilor, pun între paranteze munca altor cadre didactice și a unei generații de tineri gata să pășească în cariera frumoasă de medic.
Guvernul este pregătit să găsească soluțiile necesare pentru ca învățământul românesc să rămână la standardele înalte care i-au adus recunoaștere și pe plan mondial.
La mulți ani tuturor profesorilor, tuturor celor implicați în educarea generațiilor tinere! Vă urez succes și împliniri în plan profesional și personal!”

Ionel Florian Lixandru, Secretarul de Stat, a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

2018Ziua mondială a profesorilor este marcată, anual, la data de 5 octombrie.

Celebrarea Zilei mondiale a profesorilor în acest an se face sub semnul reamintirii întregii comunităţi că dreptul la educaţie înseamnă dreptul la un profesor educat.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, potrivit unui comuniat al Guvernului: ”Ziua Mondială a Profesorului este un bun prilej să ne arătăm prețuirea pentru cei care au menirea de a educa și forma caractere, de a fi mentorii mai multor generații.

A fi dascăl este o vocație, care implică o mare responsabilitate față de copiii și tinerii cărora le modelează viitorul, atât prin cunoștințele pe care le împărtășesc, cât și prin modelul de viață pe care îl oferă.

Fiecare dintre noi am avut un reper în dascălul de la catedră, un sprijin în desăvârșirea personalității noastre și de care ne amintim cu drag și recunoștință.

Educația este șansa fiecăruia la evoluție, iar succesul individual aduce beneficii întregii comunități. Prin fiecare ciclu de învățământ absolvit, prin intermediul cursurilor de calificare, al programelor de internship și voluntariat, al schimburilor de experiență la nivel internațional este asigurată reușita fiecăruia, precum și a societății în ansamblu.

Un sistem de educație de calitate consolidează sentimentul de comunitate și cultivă solidaritatea, valori fundamentale pentru un stat modern, racordat la valorile europene comune, cu atât mai actuale în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Educația este fundația unui stat dezvoltat, puternic și cu o voce bine conturată pe plan extern, așa cum este România.

Dragi profesori, vă mulțumim pentru contribuția dumneavoastră la o Românie mai bună, mai prosperă și recunoscută la nivel internațional!”

Audrez Azouley, director geneal UNESCO, Guy Ryder, director general Organizaţia Internaţională a Muncii, Henrietta H. Fore, director executiv UNICEFF, Achim Steiner, administrator UNDP, David Edwards, secretar general Educaţia Internaţională, au transmis un mesaj comun: „Cu ocazia Zilei mondiale a profesorilor, celebrăm importanţa contribuţiei profesorilor la dezvoltarea copiilor şi tinerilor din întreaga lume şi reafirmăm întreaga noastră susţinere pentru creşterea la nivel global a calităţii profesorilor.”

:: Mesajul

***

2017: Ziua mondială a profesorilor (World Teachers Day) este marcată, anual, la data de 5 octombrie.

Sediul materiei: Recomandarea UNESCO/OIM privind statutul profesorilor din anul 1966. Recomandarea din 1966, alături de ”Recomandarea privind învățământul superior” (1997), constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice.

Tema pentru anul 2017: „Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”.

Ziua mondială a profesorilor adună anual sute de mii de elevi, părinți și activiști din întreaga lume, pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criză majoră. Se pleacă tot timpul de la premisa că rolul profesorilor și al celorlalte categorii de personal din educație este vital pentru reconstrucția socială, economică și intelectuală a fiecărei țări.

În România, se sărbătoreşte atât Ziua mondială a profesorilor, cât şi Ziua învăţătorului (5 iunie), stabilite prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale privind structura anului şcolar 2013-2014.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti