Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Flux informații, Sistemul judiciar

Ministerul Public își menține îngrijorarea ref. proiectul de modificare a Legilor Justiției

6 octombrie 2017 | JURIDICE.ro

Joi, 5 octombrie 2017, Ministerul Public a anunțat, prin intermediul paginii de Facebook a instituției, că își menține îngrijorarea cu privire la proiectul de modificare a Legilor Justiției.

Ministerul Public își menține poziția expusă constant în legătură cu proiectul de modificare a legilor justiției prezentat de către ministrul Justiției și care a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul exprimării îngrijorării față de o serie de prevederi de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar.

Punctul de vedere precizat public de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu modificările propuse a fi aduse legilor justiției (comunicatele de presă din 23 și 31 august 2017) este în concordanță cu poziția exprimată zilele acestea de către corpul magistraților care – într-o proporție covârșitoare – a semnat un memoriu prin care se solicită premierului și ministrului Justiției retragerea proiectului în discuție.

Fără a reitera argumentele critice exprimate pe această temă dar având în vedere referirile frecvente privind “modelul francez” făcute în spațiul public în ultima perioadă, Ministerul Public subliniază faptul că este util și benefic ca autoritățile publice din România să țină cont în efortul de modernizare instituțională de experiențele democrațiilor avansate din Uniunea Europeană. În acest sens, invocăm expertiza fostului ministru francez al justiției, Jean-Jacques Urvoas, care, la data de 18 aprilie 2017, a făcut publică o scrisoare către succesorul său, în care pledează pentru necesitatea sporirii garanțiilor de independență oferite justiției, în special procurorilor.

Redăm în continuare un citat din documentul invocat, relevant pentru ceea ce ar putea fi îmbunătățit/consolidat în privința statului procurorilor, astfel încât derapaje precum cele reținute de fostul ministru francez al justiției să nu se întâmple în România: “Constituția din 4 octombrie 1958 va împlini în curând 60 de ani. Cu toate acestea, următoarea legislatură va deschide oare un nou proiect constituțional?

Multe subiecte l-ar justifica. Iată o luptă dusă pe durata acestui cincinal care, din păcate, nu a avut sorți de izbândă: să consolidăm în Constituție puterile de numire și de disciplină ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în privința parchetului(…). Revizuirea dovedindu-se imposibilă, nu rămâne deci decât obiceiul, care am dori să se perpetueze. Într-adevăr, timp de câțiva ani buni, la momentul numirii procurorilor, procurorii generali urmează fără să crâcnească avizele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Dacă guvernul, condus de domnul Lionel Jospin între 1997 și 2002, și-a îndeplinit, într-adevăr, angajamentul de a nu ignora avizul nefavorabil al Consiliului, nu a fost întotdeauna așa. În 2003, de cinci ori, ministrul justiției a numit procurori în pofida avizului negativ al CSM, iar în 2004 au existat șase „ignorări“, la fel ca în 2006. S-a ajuns chiar la cifra de zece în 2007, când ministrul justiției se autoproclama „șeful procurorilor“, în numele „legitimității supreme“, aceea pe care i-au „încredințat-o francezii președintelui Republicii ales“ și când Cancelaria convoca magistrații parchetului pentru a-i trata ca pe niște copii, cam prea turbulenți; să nu uităm nici episodul trist în care Inspecția Generală a Serviciilor Judiciare a fost mandatată, în plină noapte, să facă verificări asupra unor procurori somați să se explice. Mâine, nimic nu împiedică un ministru să procedeze la fel”.

Consecventă obiectivului declarat de modernizare instituțională a Ministerului Public, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își reafirmă convingerea că o justiție eficientă, profesionistă, modernă, la standarde europene, nu poate exista fără garanții reale privind independența procurorului pe toate coordonatele privind statutul și cariera acestuia.

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro


Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories