Normele metodologice privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat
09.10.2017 | Alexandru MATEI

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 793 din data de 06 octombrie 2017, a fost publicat Ordinul nr. 1238/2017 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a prevederilor art. 25 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996.
Stoparea sau recuperarea ajutoarelor de stat/de minimis pentru care furnizorul este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat se aplică în următoarele situații de nerespectare a condițiilor prevăzute în:
– schemele de acordare a ajutoarelor de stat/de minimis;
– deciziile de autorizare a schemei sau a ajutorului individual;
– Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, referitoare la ajutoarele de stat/de minimis acordate operatorilor economici din zonele defavorizate și libere.
De asemenea, prevederile privind stoparea sau recuperarea ajutoarelor de stat/de minimis se aplică și în cazul nerespectării criteriilor prevăzute de legislația comunitară în domeniul ajutorului de stat/de minimis.
Dacă operatorul economic se află în situația atingerii intensității maxime a ajutorului de stat/de minimis prevăzute de legislație, agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului au obligația să informeze direcția de specialitate din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și întocmesc o notă de stabilire a creanței bugetare datorate, elaborând în acest sens și decizia de recuperare a ajutorului de stat.
În cadrul mecanismului de recuperare a ajutoarelor de stat, agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului, prin compartimentele de specialitate, efectuează verificări și controale la beneficiarii ajutoarelor de stat.
Decizia prin care se dispune recuperarea ajutorului de stat acordat ilegal se comunică debitorului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire/fax/e-mail, precum și prin afișare la sediul instituției în termen de 15 zile. Împotriva titlului executoriu se poate formula contestație în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 la agenția pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului competentă din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care are obligația să o soluționeze în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării acesteia.
Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII