Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Normele metodologice privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat
09.10.2017 | Alexandru MATEI

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 793 din data de 06 octombrie 2017, a fost publicat Ordinul nr. 1238/2017 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a prevederilor art. 25 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996.

Stoparea sau recuperarea ajutoarelor de stat/de minimis pentru care furnizorul este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat se aplică în următoarele situații de nerespectare a condițiilor prevăzute în:
– schemele de acordare a ajutoarelor de stat/de minimis;
– deciziile de autorizare a schemei sau a ajutorului individual;
– Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, referitoare la ajutoarele de stat/de minimis acordate operatorilor economici din zonele defavorizate și libere.

De asemenea, prevederile privind stoparea sau recuperarea ajutoarelor de stat/de minimis se aplică și în cazul nerespectării criteriilor prevăzute de legislația comunitară în domeniul ajutorului de stat/de minimis.

Dacă operatorul economic se află în situația atingerii intensității maxime a ajutorului de stat/de minimis prevăzute de legislație, agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului au obligația să informeze direcția de specialitate din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și întocmesc o notă de stabilire a creanței bugetare datorate, elaborând în acest sens și decizia de recuperare a ajutorului de stat.

În cadrul mecanismului de recuperare a ajutoarelor de stat, agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului, prin compartimentele de specialitate, efectuează verificări și controale la beneficiarii ajutoarelor de stat.

Decizia prin care se dispune recuperarea ajutorului de stat acordat ilegal se comunică debitorului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire/fax/e-mail, precum și prin afișare la sediul instituției în termen de 15 zile. Împotriva titlului executoriu se poate formula contestație în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 la agenția pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului competentă din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care are obligația să o soluționeze în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării acesteia.

Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Secţiuni: Content, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO