Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Bacău. Trafic de minori, trafic de persoane. Reținere, arestare preventivă
10.10.2017 | Magdalena SĂRSAN

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

DIICOT-Bacău. Trafic de minori, trafic de persoane. Reținere, arestare preventivă.

La data 5 octombrie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor G. B., G. M. şi N. I., pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane.

Ȋn cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada mai-iunie 2017, inculpaţii G. B., G. M. împreună cu un alt suspect, au recrutat, prin răpire sau inducere în eroare, un număr de trei victime pe care ulterior le-au transportat şi transferat către inculpatul N. I., în scopul exploatării.

Inculpatul N. I. a primit cele trei victime, pe care le-a adăpostit şi le-a exploatat, prin aservire şi supunerea la executarea, in mod forţat, de munci specifice în cadrul stânii pe care o deţine.

În fapt, s-a reţinut că inculpatul N. I. este proprietarul unei stâni de oi situate în comuna Stânceni, jud. Mureş. Criza forţei de muncă în domeniul zootehnic l-a determinat pe acesta să apeleze la coinculpatul G. B., domiciliat în com. Gura Văii, jud. Bacău în scopul de a-i “procura” persoane pe care să le folosească la prestarea, în mod forţat şi gratuit, de munci specifice la stâna pe care o deţine.

Ȋn fapt, s-a reţinut că în dimineaţa zilei de 10 iunie 2017, în jurul orei 8.00, persoana vătămată minora în vârstă de în vârsta de 12 ani se afla cu turma de oi în zona pădurii din apropierea stânii situată pe raza comunei Gura Văii, judeţul Bacău. Lângă pădure, pe islazul statului, s-a deplasat inculpatul G. M. cu un autoturism , însoţit de către unchiul său, inculpatul G. B. Inculpatul G. B. i-a solicitat minorului să plece de la stâna unchiului său şi să vină la stâna sa, urmând să îl plătească pentru munca pe care o va presta. Ȋntrucât victima a refuzat, inculpatul G. B. l-a prins pe minor de haine şi, prin folosirea forţei, l-a urcat în autoturism. Totodată, inculpatul G. B. l-a deposedat pe minor de telefonul mobil, din care a scos cartela telefonică. Ulterior inculpaţii G. B. și G. M. l-au transportat pe minor până în comuna Stânceni, judeţul Mureş, unde l-au predat coinculpatului N. I., proprietar de stână. Aici, minorul a desfăşurat activităţi specifice până la data de 15 iunie 2017, când a fost identificat şi preluat de către organele de politie.

Deşi minorul şi-a manifestat dorinţa de a se întoarce acasă, inculpatul N. I. nu a întreprins niciun demers în acest sens, profitând de faptul că victima nu putea pleca singură de la stână, datorită vârstei fragede şi datorită faptului că se afla într-o zona izolată de munte.

Ȋnainte ca minorul să fie predat organelor de poliţie, inculpatul G. Mi-a restituit minorului telefonul mobil, solicitându-i să nu declare adevărul cu privire la împrejurările în care fusese adus la stâna inculpatului N. I.

De asemenea, la data de 24 mai 2017, o a doua persoană vătămată a fost contactată telefonic de către un consătean care i-a propus să meargă la cosit două zile, la inculpatul G. B., urmând a fi remunerat cu suma de 140 lei pentru munca prestată. Persoana vătămată a acceptat, iar în ziua de 25 mai 2017 s-a întâlnit cu inculpatul G. B. şi o altă persoană, ocazie cu care aceştia i-au oferit victimei, spre consum, băuturi alcoolice, după care au plecat împreună cu maşina, cu direcţia declarată către stâna inculpatului G. B., unde victima urma să cosească.

Ȋn autoturism, persoana vătămată a adormit, fiind transportată de către inculpatul G. B. până în comuna Stânceni, jud. Mureş unde i l-a predat coinculpatului N. I., proprietar de stână.

Ȋn momentul în care s-a trezit, victima a aflat de la inculpatul N. I. că fusese adus de către inculpatul G. B. pentru a desfăşura activităţi specifice la stână. Ȋntrucât persoana vătămată şi-a manifestat dorinţa de a se întoarce acasă, inculpatul N. I. i-a cerut să lucreze pentru el două săptămăni însă în cursul aceleiaşi zile, profitând de plecarea inculpatului, victima a fugit de la stână. Persoana vătămată a mers pe jos, iniţial prin pădure, iar ulterior pe un drum comunal peste 13 kilometri până în localitatea Stânceni. Pentru că nu avea bani asupra sa, victima a mai mers pe jos încă 17 kilometri, până în gara din localitatea Topliţa, unde a luat trenul către municipiul Oneşti iar de acolo s-a deplasat pe jos încă aproximativ 13 kilometri, pană în localitatea de domiciliu.

De asemenea, s-a reţinut că în seara zilei de 22 iunie 2017, în jurul orei 20:30, o persoană vătămată în vârstă de 59 ani, cioban la o stână de pe raza judeţului Bacău, păzea turma de oi la o distanta de aproximativ 1 km fata de stână. La un moment-dat de victimă s-a apropiat o căruţă în care se aflau inculpatul G. B. împreună cu un alt suspect. Inculpatul G. B. i-a solicitat victimei să îl însoţească până într-un anumit loc pretextând că trebuie să îi înmâneze un pachet de ţigări din partea unei persoane. Ȋntrucât victima a refuzat să îi însoţească, inculpatul G. B. l-a agresat fizic şi profitând de faptul că victima se ghemuise în timpul agresiunii, inculpatul G. B. împreună cu un alt suspect i-au legat mainile, au urcat-o cu forţa în căruţă deposedând-o şi de telefonul mobil.

Ulterior, inculpaţii au transportat victima cu o căruţă, până într-un punct unde aştepta un autoturism în care se aflau trei persoane de sex masculin. Când au ajuns aproape de maşină, inculpatul G. B. a dezlegat victima şi împreună cu celălalt suspect, l-au introdus in mod fortat în autovehicul. Ulterior, cele trei persoane au transportat victima la o stână de pe raza comunei Nicolae Bălcescu, jud. Bacău iar în momentul în care victima a insistat să fie lăsată să plece aceasta a fost amenintată cu moartea .

Persoana vătămată a lucrat aproximativ o săptămână la respectiva stână, împotriva voinţei sale, fără a fi plătit şi fiind supravegheat permanent. După această perioadă, la stână şi-au făcut apariţia inculpaţii G. B., G. M., împreună cu un alt suspect, ocazie cu care au determinat victima să urce în autovehicul, spunându-i că o vor duce acasă, după ce vor face o deplasare până în comuna Stânceni, jud. Mureş, la stâna coinculpatului N. I.

După ce au ajuns la destinaţie, inculpaţii au lăsat victima sub autoritatea inculpatului N. I. şi întrucît aceasta a refuzat, suspectul a târât-o la o distanţă de câteva zeci de metri de autovehicul după care a fugit către maşină şi împreună cu inculpaţii G. B. şi G. M., a părăsit stâna.

Persoana vătămată a lucrat la stâna inculpatului N. I. împotriva voinţei sale şi fără a fi plătit aproximativ trei săptămâni, timp în care a fost adusă în stare totală de aservire.

Ulterior, victima a fost transportată de către inculpaţi într-o altă stână de pe raza judeţului Sibiu unde aceasta a povestit proprietarului stânei faptul că a fost răpit şi supus la muncă in mod fortat iar aceasta aflând despre activitatea ilicită, l-a ajutat să revină la domiciliu.

La data de 5 octombrie 2017 Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău.

Acţiunea s-a realizat cu sprijinul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa Năsăud, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău şi al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti