Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua Holocaustului
09.10.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Holocaustului este marcată, anual, la data de 9 octombrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Comemorarea victimelor și combaterea încercărilor frecvente de reabilitare a criminalilor, fundamentale pentru sănătatea democrației

În octombrie 1941, Traian Popovici, primar al orașului Cernăuți, a fost martorul deportării evreilor români din Bucovina: „Mi-am dat seama că s-a pus în mișcare roata nenorocului lor”, avea să-și amintească cel care a salvat de la moarte mii de evrei. El a fost o lumină într-o epocă a întunericului. Opoziția lui fățișă a izvorât din dorința de a-și ajuta aproapele: „de a nu ceda curentului, de a mă împotrivi lui, de a fi stăpân pe voința mea, de a înfrunta pe cei mari, de a fi cu un cuvânt om.”

Nu toți evreii bucovineni și basarabeni au avut însă șansa miraculoasă a celor salvați de Popovici. În deportările forțate organizate de regimul mareșalului Ion Antonescu, 120.000 de evrei români au fost alungați în Transnistria. Obligați să-și părăsească locuințele, jefuiți, torturați, ei au fost nimiciți de gloanțe, boli, frig și foame. Pe drum, precum și dincolo de Nistru, au murit mai multe zeci de mii. A fost un genocid de proporții inimaginabile.

Astăzi aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului și îi onorăm pe supraviețuitori, condamnând, cu fermitate, aceste atrocități care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastră. În numele tuturor românilor, afirm cu tărie că nu vom uita niciodată victimele inocente și ne angajăm, totodată, să nu mai permitem repetarea unei asemenea tragedii.

Dorința însă nu este niciodată de-ajuns pentru a împiedica răul. Eșecul de a ne aminti istoria așa cum a fost are consecințe triste. Din păcate, deși România a făcut progrese extraordinare în ceea ce privește recuperarea memoriei Holocaustului, asistăm de ani buni la campanii grotești de reabilitare publică a unor figuri sinistre ale „trecutului negru”, oameni de cultură, politicieni sau militari care, prin ideile și faptele lor, au condus la înjosirea, batjocorirea și asasinarea unor semeni. Cei care vor să șteargă Holocaustul din istorie, precum și cei care încearcă să-i exonereze de vină pe criminali sunt complici la acest rău îngrozitor. Nu vom înceta niciodată să-i condamnăm pe cei care au sădit ura și au săvârșit crime și nu vom mai pleca tăcuți capul niciodată în fața răului.

Ura reînnoită este flagelul vremurilor noastre. Pandemia de COVID-19 a declanșat, la nivel global, nu doar o criză sanitară, ci și o criză a neîncrederii, generată de propagarea știrilor false și a teoriilor conspirației, de promovarea mesajelor de ură și a discursurilor eurosceptice și xenofobe, de manipulare, de exacerbarea antisemitismului. Nu există risc mai mare de a fragiliza democrația decât acceptarea pasivă a tuturor acestor maladii ale lumii contemporane.

În fața unor asemenea pericole, apelul la trecutul neromanțat poate fi șansa redescoperirii valorilor europene perene: toleranța, respectul pentru diversitate, responsabilitatea. Să nu ne lăsăm prinși în capcana ignoranței, a discursurilor populiste, să nu rămânem tăcuți în fața tentativelor de rescriere a istoriei și de negare a adevărului. Să rămânem, de asemenea, vigilenți și fermi în lupta cu antisemitismul, intoleranța, extremismul și populismul.

Istoria oricărei națiuni este o colecție de lumină și întuneric. Depinde doar de noi să putem arăta generațiilor viitoare că România nu mai poate schimba istoria, dar că lecțiile istoriei au schimbat în bine, pentru totdeauna, România.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019Ziua Holocaustului este marcată, anual, la data de 9 octombrie.

***

2018Ziua Holocaustului este marcată, anual, la data de 9 octombrie.

Cu prilejul datei comemorative naţionale de 9 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume şi îşi exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit unui comunicat.

Un raport al Comisiei Internaționale pentru studierea Holocaustului în România arată că numãrul evreilor români și al evreilor din teritoriile aflate sub administrație româneascã uciși în timpul Holocaustului nu a putut fi stabilit cu precizie absolută. Dar concluzia Comisiei în acest sens este cã, în timpul Holocaustului, în România, în teritoriile aflate sub controlul sãu au fost uciși sau au murit între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni. În Holocaust au pierit și aproximativ 135.000 de evrei români care trãiau în Transilvania de Nord, aflatã sub conducere maghiarã, precum și 5.000 de evrei români care se aflau atunci în alte țãri din Europa.

Klaus Iohannis,Președintele României, a semnat decretele de decorare a unor supraviețuitori ai Holocaustului în semn de deosebit respect pentru suferințele îndurate în timpul deportărilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ținută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieții, precum și pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască, potrivit unui comunicat:
– Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler: domnului Blei Arno, doamnei Acs Frima, domnului Braustein Iancu, domnului Decsei Nicolae, domnului Deutsch Otto, doamnei Ellenbogen Erica, doamnei Grunstain Ingeborg, domnului Guttmann Bernhard, doamnei Guttmann Ruth, doamnei Hoisie Sylvia, domnului Kassovitz Toma, doamnei Milea Isa Iacobina, doamnei Năstase Rachel, domnului Rotariu Saul, doamnei Salmanovici Pavlina, domnului Steiner Nicolae, domnului Steinic Isac, domnului Sternin Martin, domnului Tanner Israel și domnului Wolcovici Carl;
– Medalia Națională „Serviciul Credincios” Clasa a III-a domnului Blum Zoltan, domnului Calanter Boris, domnului Cohn Marcel, doamnei Deutsch Rozalia, doamnei Fatyol Ana, domnului Fulop Desideriu, domnului Genad Eugen, doamnei Gridea Sonia, doamnei Haritver Iulia, domnului Joger Kormen, domnului Karpelesz Leopold, domnului Klain Nero Elemer, doamnei Kopper Magdolina, doamnei Lazăr Dorothea, domnului Leb Martin, doamnei Leibovici Ietti, doamnei Lowy Malvine, doamnei Misareș Iudita Delia, doamnei Naftali Iolanda, doamnei Popescu Clarisa, doamnei Saia Hana, doamnei Schwartz Anişoara, doamnei Steinberger Ecaterina și domnului Zelingher Herman.

Victoria Dăncilă, premierul României, a ținut un discurs la manifestările dedicate Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Cracovia, Polonia, potrivit unui comunicat:

„Doamnelor și domnilor, stimați invitați,

Comemorăm astăzi unul din momentele tragice ale istoriei țării noastre, 9 octombrie, data care marchează începând cu anul 2004, Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România. Doresc să aduc în fața domniilor voastre un omagiu memoriei victimelor Holocaustului, acest episod dureros fiind parte a memoriei colective românești de care avem datoria să ne amintim. Este o zi îndurerată, în care evocăm imaginea familiilor şi generaţiilor care au pierit, destinelor care au fost distruse, comunităţilor întregi dispărute. Totodată, rememorăm importanţa şi simbolistica celor care au stat drepţi între popoare şi care, în cele mai negre momente ale istoriei, s-au uitat pe sine pentru a întinde o mână de ajutor vecinului, prietenului, colegului de şcoală, omului de lângă ei. La peste 7 decenii de la acest tragic moment al istoriei noastre comune, mai sunt printre noi puţini supravieţutitori care pot sta mărturie vie a trecutului. Din păcate, la începutul acestui an s-a stins una din vocile memoriei: scriitorul Aharon Appelfeld, supravieţuitor al Holocaustului din Bucovina şi Transnistria. Mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului au un rol extrem de important în lupta împotriva intoleranţei, discriminării şi excluderii de orice fel. Moştenirea lăsată nouă de supravieţuitorii Holocaustului trebuie transmisă fiecărei generaţii. Este de datoria noastră să nu uităm niciodată cele întâmplate. Participarea mea alături de distinşi invitaţi la un eveniment solemn precum cel de azi îmi confirmă dimensiunea obligaţiei morale care ne revine tuturor, de a depune toate eforturile pentru a combate orice fel de manifestare antisemită, xenofobă şi pentru a evita ca astfel de drame să mai aibă loc. Eforturile semnificative pe care România le-a realizat în ultima perioadă în ceea ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi antisemitismului au avut ca rezultat în prim-planul vieţii sociale şi politice o abordare în spiritul respectului faţă de adevărul istoric. În ultimii ani România a realizat o serie de paşi importanţi pentru sprijinirea studierii Holocaustului, astfel încât generaţiile tinere să descopere adevărul despre această pagină dramatică a istoriei. Aș dori să subliniez că legislația română are prevederi foarte clare, ce condamnă negarea Holocaustului și incitarea la antisemitism. În luna iunie 2018, Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului. Astfel, antisemitismul a fost definit în termenii utilizați de către Alianța Internațională pentru memoria Holocaustului. Adoptarea acestei legi este angajamentul României în lupta împotriva antisemitismului și a oricăror manifestări  de rasism, xenofobie, discriminare rasială și intoleranță. În aceeași linie, Guvernul României susține consolidarea eforturilor pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și pentru asigurarea unor condiții sociale decente ultimilor supraviețuitori romi ai deportărilor în Trasnistria. De asemenea, aș dori să amintesc și implicarea deplină a Guvernului României în proiectul unui muzeu al Holocaustului la București. Ca prim-ministru al României, voi sprijini în continuare orice activitate sau inițiativă menită să promoveze conviețuirea într-un climat de respectare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și participarea României ca stat democratic la acțiunea comună de combatere a antisemitismului și xenofobiei. De altfel, în această perioadă de intensă consultare pentru stabilirea programului Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, suntem preocupați ca atunci când vorbim despre Europa valorilor comune, aceste drepturi și libertăți fundamentale, precum și combaterea discriminării să se regăsească printre obiectivele mandatului nostru. Vă mulțumesc!”

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului:

„În fiecare an, pe 09 octombrie, omagiem memoria victimelor Holocaustului din România a căror suferință s-a metamorfozat în exemple de sacrificiu, umanitate, solidaritate și toleranță. Este lesne de înțeles de ce nu putem găsi instrumentele necesare pentru prevenirea, combaterea și eradicarea tuturor formelor de antisemitism, de xenofobie și de extremism fără a cunoaște și a ne însuși lecția tragică a Holocaustului, o tragedie de proporții colosale fără nicio justificare. Amintirea sacrificiului victimelor Holocaustului trebuie transmisă generațiilor viitoare, spre a nu permite repetarea unor greșeli care să genereze noi manifestări ale prejudecăților rasiale și ale urii, dar și pentru a se promova și încuraja conștientizarea respectului față de toate grupurile etnice și religioase. Trebuie să acționăm cu promptitudine ori de câte ori sunt amenințate valori precum libertatea, egalitatea în drepturi, toleranța, deoarece o civilizație a păcii nu se poate construi pe violență, discriminare și ură rasială.”

Potrivit unui comunicat al UBB, Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly, în colaborare cu Biroul Învățământ, Cultură, Culte, Sport și Societate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, organizează astăzi, 9 octombrie 2018, ziua porților deschise la Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei (parte a Serviciului Muzee, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai) cu o adresare specială publicului tânăr.

Evenimentul a fost organizat pentru a marca Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului (9 octombrie). Cu această ocazie, grupuri de elevi din învățământul preuniversitar clujean vor vizita Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei și vor beneficia de un tur ghidat și explicații din partea personalului muzeului.

***

2017: Ziua Holocaustului este marcată, anual, la data de 9 octombrie.

Sediul materiei: Hotărârea nr. 672/2004 privind declararea zilei de 9 octombrie Ziua Holocaustului, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 672 din data de 5 mai 2004. Propunerea instituirii acestei zile a aparținut Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.

Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiaș an. Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.