Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a sănătății mintale
10.10.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a sănătății mintale (World Mental Health Day) este marcată, anual, la data de 10 octombrie.

Președintele Federaţiei Mondiale pentru Sănătate Mintală, dr. Ingrid Daniels, a transmis următorul mesaj:

Ziua Mondială a Sănătății Mintale, un program al Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală, a fost sărbătorită pentru prima dată la 10 octombrie 1992.

Lumea se confruntă cu impactul fără precedent al situației de urgență globală actuală din cauza COVID-19, care a avut și un impact asupra sănătății mintale a milioane de oameni. Știm că nivelurile de anxietate, frică, izolare, distanțare socială și restricții, incertitudine și suferință emoțională experimentate s-au răspândit pe măsură ce lumea se luptă să aducă virusul sub control și să găsească soluții.

Actuala pandemie mondială a apărut împotriva unui peisaj de sănătate mintală deja grav, care a cunoscut condițiile de sănătate mintală în creștere pe tot globul. Aproximativ 450 de milioane de oameni trăiesc cu tulburări mentale care se numără printre principalele cauze de sănătate și dizabilități la nivel mondial (Raportul OMS privind sănătatea mondială, 2001). O persoană din patru va fi afectată de o tulburare mentală într-un anumit stadiu al vieții, în timp ce tulburările mentale, neurologice și ale consumului de substanțe au un impact ridicat asupra rezultatelor sănătății, reprezentând 13% din povara globală totală a bolilor (OMS, 2012) . Organizația Mondială a Sănătății (2018) afirmă că la fiecare 40 de secunde cineva moare prin sinucidere. Anual, aceasta reprezintă peste 800 000 de oameni care mor prin sinucidere, ceea ce înseamnă mai mult decât oamenii care mor prin război și omucideri la un loc. Pentru fiecare sinucidere, există mult mai mulți oameni care încearcă să se sinucidă în fiecare an. O încercare de sinucidere anterioară este cel mai important factor de risc pentru sinucidere în populația generală. Sinuciderea este a doua cauză principală de deces între 15 și 29 de ani, în timp ce 79% din sinuciderile globale apar în țările cu venituri mici și medii. Fiecare sinucidere este o tragedie care afectează familiile, comunitățile și țări întregi și are efecte devastatoare și de durată asupra oamenilor rămași în urmă.

Această imagine sumbră necesită asigurarea priorității sănătății mintale acum mai mult ca oricând.

Forumul Economic Mondial (2018) a remarcat că tulburările de sănătate mintală sunt în creștere în fiecare țară din lume și ar putea costa economia globală până la 16 trilioane de dolari între 2010 și 2030 dacă nu se abordează un răspuns colectiv. Ne confruntăm cu o criză internațională de sănătate mintală și am fost avertizați în ultimele două decenii despre această catastrofă iminentă. Acest lucru a fost agravat de necesitatea sprijinului psiho-social și a intervențiilor de sănătate mintală în acest timp.

Astfel, impulsul pentru acoperirea sănătății universale (UHC), articulat ca o țintă cheie în obiectivul dezvoltării durabile pentru o bună sănătate și bunăstare, este motivat de dorința de echitate a sănătății pe tot globul (Organizația Națiunilor Unite. Obiective de dezvoltare durabilă: 17 obiective până la a transformă lumea noastră. New York: Națiunile Unite; 2015). Acoperirea medicală universală înseamnă că toți oamenii au acces la serviciile de sănătate mintală de calitate de care au nevoie, când și unde au nevoie, fără dificultăți financiare. Credem că acest lucru este posibil și începe cu asistență medicală primară puternică, care adoptă o abordare a întregii societăți a sănătății și bunăstării, care este centrată pe nevoile și preferințele indivizilor, familiilor și comunităților. Pentru a face sănătatea o realitate pentru toți, guvernele trebuie să investească în sănătatea mintală.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat:

„Lumea acceptă conceptul de acoperire medicală universală. Sănătatea mintală trebuie să fie o parte integrantă a UHC. Nimănui nu i se va interzice accesul la îngrijiri de sănătate mintală, deoarece ea sau el este sărac sau locuiește într-un loc îndepărtat.”

Această declarație necesită ca, în situația de urgență globală actuală, nimănui să nu i se refuze îngrijirea sănătății mintale. Planurile naționale de sprijin psiho-social și sănătate mintală trebuie să abordeze consecințele pandemiei COVID-19 și impactul acesteia asupra cetățenilor asupra sănătății mintale.

Prin urmare, este de o mare semnificație și importanță ca tema Zilei Mondiale a Sănătății Mintale 2020 să fie: „Sănătate mintală pentru toți.Investiții mai mari- Acces mai mare.”

Sănătatea mintală este un drept al omului- este timpul ca sănătatea mintală să fie disponibilă pentru toți. Asistența medicală primară accesibilă și de calitate este fundamentul pentru acoperirea universală a sănătății și este urgent necesară pe măsură ce lumea se confruntă cu situația de urgență actuală.

Prin urmare, trebuie să facem sănătatea mintală o realitate pentru toți – pentru toată lumea, peste tot.

Momentul acțiunilor este acum.

Cred că această chemare la acțiune va fi consolidată prin alianțele, colaborările și parteneriatele noastre pentru a ne asigura că investițiile în sănătatea mintală sunt prioritare, în special în acest timp, în conținutul COVID-19. Este, de asemenea, un moment în care putem valorifica reziliența afișată de indivizi și comunități care s-au relansat, s-au regenerat și s-au redescoperit pe ei înșiși și comunitățile lor pentru a răspunde în timpul unei perioade de criză, precum și un moment de reflecție mare și găsirea de soluții creative și intervenții pentru a facilita un răspuns de sănătate mintală într-un context de urgență, în ciuda distanțării sociale sau a „blocării”.

Vă invităm să vă alăturați chemării noastre la acțiune pentru a evidenția necesitatea unei investiții mai mari în sănătatea mintală, în special în timpul acestei urgențe globale de sănătate și ulterior. Ziua Mondială a Sănătății Mintale nu este doar un eveniment de o zi. Trebuie să începem acum și să continuăm apelul nostru pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. O mare oportunitate este oferită pentru a ne concentra pe apelul la investiții mai mari în sănătatea mintală pentru toți.

Împreună suntem mai puternici și împreună putem face o mare diferență în întreaga lume. Ziua Mondială a Sănătății Mintale își propune să sensibilizeze comunitatea globală cu privire la agendele critice de sănătate mintală- cu o voce unificatoare prin colaborarea cu diverși parteneri- să ia măsuri și să creeze schimbări de durată prin mesajele pe care le promovăm.

Suntem cu toții împreună și împreună putem aduce sănătate mintală pentru toți.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua mondială a sănătății mintale (World Mental Health Day) este marcată, anual, la data de 10 octombrie.

***

2018: Ziua mondială a sănătății mintale (World Mental Health Day) este marcată, anual, la data de 10 octombrie.

Temă pentru 2018: „Tinerii și sănătatea mintală într-o lume schimbătoare.”

Pactul European pentru sănătate mintală și bunăstare recunoaște că bazele sănătăţii mintale sunt puse începând din primii ani de viaţă. Până la 50 % din tulburările mintale au debutul în cursul adolescenţei. La 10% până la 20 % din tineri, pot identificate probleme de sănătate mintală, cu rate mai ridicate în rândul grupurilor populaționale dezavantajate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate, într-un mesaj de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, transmite: „Una din patru persoane din întreaga lume are, la un moment dat în viață, o afecțiune mintală. Paleta acestor afecțiuni este foarte largă, de la cele întâlnite frecvent, precum depresia, anxietatea și atacul de panică, până la tulburări mai rare, precum dezordinile bipolare și schizofrenia. Circa 50% din afecțiunile mintale încep în jurul vârstei de 14 ani, dar în majoritatea cazurilor rămân nedetectate și netratate. Depresia este, ca pondere, a treia principală problemă de sănătate care afectează adolescenții, iar sinuciderea este cea de-a doua cauză principală de deces a pesoanelor cu vârsta între 15 și 29 de ani, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (WHO). Consumul de alcool și de droguri la vârsta adolescenței este o problemă îngrijorătoare în numeroase țări, inclusiv în România. O altă problemă în creștere este cea a dezordinilor alimentare (bulimie, anorexie). De aceea, campania mondială de conștientizare a problemelor mintale din acest an are ca temă „Tinerii şi sănătatea mintală într-o lume în schimbare”.

În România, unul din cele 14 programe naționale curative derulate de CNAS este cel de sănătate mintală, ce are ca obiective testarea persoanelor în vederea stabilirii dependenței de stupefiante și tratarea acestei dependențe în unități sanitare specializate. Totodată, CNAS finanțează acordarea serviciilor medicale de psihiatrie în ambulatoriu și în regim de spitalizare, a serviciilor psihologice conexe actului medical, precum și o largă paletă de medicamente cu indicații în tratarea problemelor mintale. Sănătatea mintală nu se rezumă însă doar la tratamentul afecțiunilor mintale. Revine în sarcina familiei și a profesorilor, a colegilor de muncă și chiar a întregii societăți să asigure un climat de liniște sufletească și de diminuare pe cât posibil a stresului inerent epocii actuale, dar și să adopte atitudini adecvate, de înțelegere, compasiune și îndrumare către ajutorul medical specializat, în cazul în care depistează la o persoană semnele unei posibile afecțiuni mintale.

Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS, afirmă: „Depinde de fiecare dintre noi să renunțăm la a mai considera drept rușinoasă existența unei tulburări mintale și să renunțăm la atitudinile de învinovățire și de respingere a persoanelor cu afecțiuni mintale. La fel de important este să dezavuăm comportamentele intimidante, bullying-ul, una din sursele majore de probleme mintale pentru cei care sunt ținta acestor comportamente, și să conștientizăm rolul media, în special al social media, în inducerea și exacerbarea de atitudini agresive, dar și de tulburări anxioase sau depresive.” 

***

2017: Ziua mondială a sănătății mintale (World Mental Health Day) este marcată, anual, la data de 10 octombrie.

Această dată a fost stabilită, în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale.

În Articolul 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului se afirmă că „toate ființele umane se nasc egale în demnitate și în drepturi”. Preambulul Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Handicap prevede că „discriminarea împotriva oricărei persoane pe bază de handicap constituie o încălcare a demnității și a valorii persoanei umane”, menționează site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Din cauză că sistemele sanitare din întreaga lume se confruntă cu mari probleme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătății mintale, iar resursele disponibile sunt insuficiente, o majoritate largă a persoanelor cu tulburări mintale din multe țări ale lumii nu primesc niciun fel de ajutor.

La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecțiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool și de droguri. Bolile mintale și neurologice, afectând sănătatea în general, pot bloca capacitatea omului de a se realiza și de a fi de folos comunității. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în anul 2020, tulburările mintale, în special depresiile, vor fi principalele cauze ale morbidității în rândul europenilor.

Detalii pe World Health Organization

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.