

2020: Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei capitale este marcată, anual, la data de 10 octombrie.
Uniunea Europeană și Consiliul Europei își reafirmă opoziția față de utilizarea pedepsei capitale în toate circumstanțele și solicită abolirea universală a pedepsei cu moartea. Salutăm declinul continuu al utilizării pedepsei cu moartea, confirmând tendința generală către abolirea universală. În 2019, pentru al doilea an consecutiv, au fost efectuate execuții în doar 20 de țări din întreaga lume. Acesta este un nivel istoric scăzut, dar totuși 20 de țări reprezintă un număr prea mare. Prin urmare, folosim această ocazie pentru a invita toți membrii Organizației Națiunilor Unite să sprijine Rezoluția privind un moratoriu universal asupra utilizării pedepsei cu moartea la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU din decembrie 2020.
Coaliția mondială împotriva pedepsei cu moartea s-a dedicat anul acesta dreptului la o reprezentare legală efectivă. Încălcarea acestui drept fundamental îi afectează în mod disproporționat pe cei mai vulnerabili membri ai societății, care nu își pot permite avocați cu experiență sau care ar putea să nu fie familiarizați cu sistemul juridic. Este esențial ca sistemele de justiție să ofere resurse pentru a pregăti o apărare eficientă, inclusiv servicii de traducere și interpretare corecte, dacă este necesar.
Autorii infracțiunilor trebuie să fie răspunzători și să fie pedepsiți. Cu toate acestea, experiența țărilor aboliționiste a arătat că pedeapsa cu moartea nu descurajează crimele violente și nici nu contribuie la o societate mai sigură. Dimpotrivă, uciderea ca pedeapsă perpetuează un ciclu de violență fără sens.
Facem apel la statele membre ale Consiliului Europei care nu au aderat încă la protocoalele relevante ale Convenției europeane a drepturilor omului și la al doilea protocol opțional al Pactului internațional privind drepturile civile și politice, care vizează abolirea pedepsei cu moartea, să facă acest lucru fără întârziere. Consiliul Europei și UE îndeamnă din nou Belarusul, singura țară europeană care încă efectuează execuții, să abolească pedeapsa cu moartea și să adere la marea majoritate a națiunilor care au abandonat definitiv această practică crudă și inumană. Facem apel, de asemenea, acelor state observatoare ale Consiliului Europei, care nu au abolit încă pedeapsa cu moartea, să promoveze o dezbatere deschisă cu privire la obstacolele care le blochează drumul către abolirea pedepsei cu moartea.
Așteptăm cu nerăbdare adoptarea de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a Recomandării privind comerțul cu bunuri utilizate pentru tortură și/sau alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante- inclusiv pedeapsa cu moartea. De asemenea, încurajăm toate țările să adere la Alianța globală pentru comerțul fără tortură, un exemplu remarcabil de cooperare globală împotriva torturii și a pedepsei cu moartea și să intensifice eforturile în vederea stabilirii unor standarde internaționale comune privind comerțul fără tortură.
Centrului de Informaţii privind Pedepsele cu Moartea a oferit datele privind numărul de execuții din Statele Unite ale Americii.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București
***
2019: Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei capitale este marcată, anual, la data de 10 octombrie.
***
2018: Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei capitale este marcată, anual, la data de 10 octombrie.
Tema pentru 2018: „Condițiile de deținere în așteptarea rândului la moarte”.
Potrivit Coaliției mondiale pentru lupta împotriva pedepsei capitale, alcătuită din 38 de organizații ce protejează drepturile omului, această tema a fost desemnată astfel, pentru că, deseori, oamenii condamnați la moarte devin ființe umane în care societatea nu mai investește. Se pare că, înainte de a fi executați, acești oameni nu mai au dreptul la viață, ca și cum nu mai sunt considerați „ființe umane”. În cele din urmă, cei aflați în detenție au foarte puține contacte cu familiile și cu avocații, deoarece aflarea în „culoarul morții” (death row) le restrânge libertatea. Așadar, condițiile de detenție ale condamnaților la moarte îi afectează nu doar pe ei, dar și familiile și apropiații lor.
La data de 12 aprilie 2018 Amnesty International a publicat raportul anual cu privire la pedeapsa cu moartea.
***
2017: Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei capitale (World Day Against the Death Penalty) este marcată, anual, la data de 10 octombrie.
Sediul materiei: Declarația din data de 26 septembrie 2007 a Consiliului Europei privind marcarea Zilei mondiale împotriva pedepsei cu moartea, Rezoluția 62/149 din data de 18 decembrie 2007 al Adunării Generale ONU prin care se solicita un moratoriu privind aplicarea pedepsei cu moartea, Rezoluția Parlamentului European din 7 octombrie 2010 care marcheaza cea de-a 8-a Zi mondială a luptei împotriva pedepsei cu moartea sărbătorită în data de 10 octombrie.
Începând cu anul 2002, această zi este marcată pe 10 octombrie la apelul Coaliției mondiale împotriva pedepsei cu moartea.
Dreptul la viață a oricărei persoane este recunoscut de Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) care prevede și faptul că „nimeni nu va fi supus torturii sau unui tratament crud, inuman sau degradant”. La nivel internațional au fost adoptate mai multe instrumente juridice care se referă explicit la abolirea pedepsei cu moartea. Printre acestea se numără Protocolul nr. 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (Strasbourg, 1983) care prevede abolirea a pedepsei capitale pe timp de pace, dar permite menținerea acesteia pentru crime „pe timp de război sau în caz de amenințare iminentă de război” și Protocolul nr. 13 la Convenția CEDO (Vilnius, 2002) care prevede abolirea totală a pedepsei capitale, indiferent de circumstanțe.
În România, pedeapsa capitală a fost abolită prin Decretul Lege nr. 6 din 7 ianuarie, 1990 pentru abolirea pedepsei cu moartea, pentru modificarea şi abrogarea unor prevederi din Codul penal şi alte acte normative, și a fost înlocuită cu pedeapsa detențiunii pe viață.
:Website-ul oficial aici
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.