BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a luptei împotriva pedepsei capitale

10.10.2018 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei capitale este marcată, anual, la data de 10 octombrie. 

Tema pentru 2018: „Condițiile de deținere în așteptarea rândului la moarte”.

Potrivit Coaliției mondiale pentru lupta împotriva pedepsei capitale, alcătuită din 38 de organizații ce protejează drepturile omului, această tema a fost desemnată astfel, pentru că, deseori, oamenii condamnați la moarte devin ființe umane în care societatea nu mai investește. Se pare că, înainte de a fi executați, acești oameni nu mai au dreptul la viață, ca și cum nu mai sunt considerați „ființe umane”. În cele din urmă, cei aflați în detenție au foarte puține contacte cu familiile și cu avocații, deoarece aflarea în „culoarul morții” (death row) le restrânge libertatea. Așadar, condițiile de detenție ale condamnaților la moarte îi afectează nu doar pe ei, dar și familiile și apropiații lor.

La data de 12 aprilie 2018 Amnesty International a publicat raportul anual cu privire la pedeapsa cu moartea.

***

2017: Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei capitale (World Day Against the Death Penalty) este marcată, anual, la  data de 10 octombrie. 

Sediul materiei: Declarația din data de 26 septembrie 2007 a Consiliului Europei privind marcarea Zilei mondiale împotriva pedepsei cu moartea, Rezoluția 62/149 din data de 18 decembrie 2007 al Adunării Generale ONU prin care se solicita un moratoriu privind aplicarea pedepsei cu moartea, Rezoluția  Parlamentului European din 7 octombrie 2010 care marcheaza cea de-a 8-a Zi mondială a luptei împotriva pedepsei cu moartea sărbătorită în data de 10 octombrie.

Începând cu anul 2002, această zi este marcată pe 10 octombrie la apelul Coaliției mondiale împotriva pedepsei cu moartea.

Dreptul la viață a oricărei persoane este recunoscut de Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) care prevede și faptul că „nimeni nu va fi supus torturii sau unui tratament crud, inuman sau degradant”. La nivel internațional au fost adoptate mai multe instrumente juridice care se referă explicit la abolirea pedepsei cu moartea. Printre acestea se numără Protocolul nr. 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (Strasbourg, 1983) care prevede abolirea a pedepsei capitale pe timp de pace, dar permite menținerea acesteia pentru crime „pe timp de război sau în caz de amenințare iminentă de război” și Protocolul nr. 13 la Convenția CEDO (Vilnius, 2002) care prevede abolirea totală a pedepsei capitale, indiferent de circumstanțe.

În România, pedeapsa capitală a fost abolită prin Decretul Lege nr. 6 din 7 ianuarie, 1990 pentru abolirea pedepsei cu moartea, pentru modificarea şi abrogarea unor prevederi din Codul penal şi alte acte normative, și a fost înlocuită cu pedeapsa detențiunii pe viață.

:Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week