Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Mugur Isărescu: Sistemul bancar are în prezent o poziție financiară solidă
11.10.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 9 octombrie, în cadrul evenimentului dedicat împlinirii a 25 de ani de la înființarea companiei Ernst and Young România, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a declarat, potrivit unui comunicat BNR: „Sistemul bancar are în prezent o poziție financiară solidă, indicatorii prudențiali aflându-se la niveluri superioare cerințelor standard pentru buna desfășurare a activității. Gradul de adecvare a capitalului se apropie în medie de 20 la sută (iunie 2017), dar sunt bănci la care indicatorul este și mai mare. De asemenea, s-a îmbunătățit semnificativ lichiditatea băncilor (indicatorul prudenţial este de 2,1 în august 2017, nivel dublu faţă de minimul reglementat, în timp ce lichiditatea imediată este de aproximativ 40 la sută). Nu în ultimul rând, ar trebui menționată preocuparea pentru curățarea portofoliului de creditele neperformante (a căror pondere s-a diminuat de la peste 20 la sută în prima parte a anului 2014 la 8 la sută în prezent), proces la care setul de recomandări și măsuri implementat de către BNR în anul 2014 a contribuit decisiv. De altfel, în cadrul misiunilor de monitorizare post-program ale Comisiei Europene s-a desprins ideea conform căreia eforturile României în direcția reducerii ratei creditelor neperformante constituie o experiență relevantă și pentru alte țări, un seminar regional la nivel înalt consacrat acestei teme fiind organizat de Comisie şi BNR în luna iunie 2016. 

Așa cum am subliniat de la început, economia României s-a schimbat enorm în ultimii 27 de ani. S-au făcut multe reforme și viața noastră s-a îmbunătățit, atât economic cât și democratic. Acestea reflectă eforturile cetățenilor României, incontestabil. Multe dintre rezultatele noastre bune au fost catalizate de aspirațiile noastre de a deveni membri ai NATO și ai Uniunii Europene. Sper că multe alte progrese necesare vor fi făcute cu continuitate pentru a deveni membri ai zonei euro. Aceste aspirații ne-au ajutat să intensificăm și să disciplinăm eforturile noastre pentru o creştere economică sustenabilă, bazată pe competitivitate sporită.

Comparând PIB per capita față de media EU 15 în termenii puterii de cumpărare, constatăm că în 1991 în România acest indicator se situa la 26 la sută din media EU 15, în Bulgaria se situa la 29,8 la sută, în Polonia se situa la 32,3 la sută, iar în Ungaria se situa la 44,7 la sută. Așa era acum 26 de ani. În 2016, PIB per capita calculat ca procent din media acestui indicator pentru cele 15 țări care au alcătuit Uniunea Europeană înainte de 2004 era de 44,5 la sută în Bulgaria, 54,5 la sută în România, 63,6 la sută în Ungaria și 64,1 la sută în Polonia. Datele pe care le-am prezentat arată că am progresat relativ, dar suntem în continuare pe penultimul loc în Uniunea Europeană. Aceasta arată că avem multe alte probleme de rezolvat pentru a converge mai rapid și a crește nivelul nostru de trai comparativ cu cel al altor țări emergente. Una dintra aceste probleme este că încă nu am reuşit să înţelegem la nivel de societate şi mai ales la nivelul elitelor, cât de nocive sunt politicile economice prociclice.

Experienţa relativ îndelungată pe care o am în domeniul macroeconomic m-a convins de un adevăr esenţial (care mi se părea relativ şi teoretic la începutul anilor 90) şi anume că pentru dezvoltarea durabilă a unei ţări cu economie de piaţă nu există substitut la politicile economice fundamental corecte. Iar acestea nu sunt prociclice, ci anticiclice.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti