Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Tudorel Toader: Săptămâna aceasta definitivăm proiectul ref. Legile Justiției
10.10.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 10 octombrie 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, la Parlamentul României, potrivit agerpres.ro: „De nenumărate ori am spus că voi respecta recomandările Comisiei de la Veneția, că voi căuta recomandările MCV. Prima recomandare se referă la procedura de numire, o procedură robustă, transparentă, obiectivă, de numire a procurorilor de rang înalt prin consultarea Comisiei de la Veneția. Am spus că respect recomandările MCV, inclusiv am spus că mă voi adresa Comisiei de la Veneția pentru a da un aviz cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Evident că nu puteam să mă adresez Comisiei de la Veneția până când nu am forma finală a proiectului de lege, pentru că o soluție legislativă, o propunere de acolo poate să fie modificată de 5 sau 7 ori până ajunge proiect de lege. Nu te duci la Comisia de la Veneția de 7 ori să întrebi: da’ de varianta asta ce spuneți? Te duci cu solitare de aviz pe forma finală a proiectului de lege.

Prin urmare, săptămâna aceasta definitivăm proiectul de lege, aproape el este gata, dar vrem să îi mai facem o lectură, să vedem dacă am ținut cont de multele propuneri venite de la CSM, de la asociațiile profesionale — magistrați, judecători, procurori—, de la societatea civilă. Mai facem o lectură și trimitem solicitare de aviz la Comisia de la Veneția. Probabil în cursul zilei de astăzi voi face demersuri pentru a stabili exact momentul întrevederii cu prim-vicepreședintele Comisiei, domnul Timmermans, voi avea o discuție aplicată cu dânsul pe fiecare soluție, pe fiecare punct din proiectul de lege.

Am forma finală, solicit aviz de la Comisie pe procedura de numire a procurorilor de rang înalt, discut aplicat cu Timmermans, după care decidenții vor decide, ministrul Justiției este abilitat să facă acest proiect de lege și l-a făcut. Dar ministrul Justiției nu poate să decidă retragerea lui, pentru că iese din competența ministrului, decizia va fi la Guvern și la Parlament.

Există o procedură și norme de tehnică legislativă pe care trebuie să le respectăm. Întrevederea cu Timermmans va dura cât va dura și atunci acel pas se consumă în ziua respectivă. Proiectul de lege îl trimiți în Parlament, trecând sau nu pe la Guvern și expediind solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția.

Decidenții vor decide: tin proiectul pe loc să aștepte avizul Comisiei sau dau drumul la proiect, iar problema desemnării procurorilor de rang înalt va fi corelată funcție de avizul Comisiei de la Veneția. Dacă mă întrebați pe mine, nu sunt eu decidentul, este foarte posibilă și cealaltă procedură: dai drumul la proiectul de lege, dai drumul la solicitarea de aviz la Comisia de la Veneția, discuți problemele din proiectul de lege în paralel, când vine avizul Comisiei, funcție de conținutul avizului, te întorci la soluția respectivă și o adaptezi avizului.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti