Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internațională a fetelor
11.10.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a fetelor este marcată, anual, la data de 11 octombrie.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a fetelor este marcată, anual, la data de 11 octombrie.

Acum 25 de ani, aproximativ 30.000 de femei și bărbați din aproape 200 de țări au ajuns la Beijing, China, pentru a patra Conferință mondială a femeilor, hotărâți să recunoască drepturile femeilor drept drepturi ale omului. Conferința a culminat cu adoptarea Declarației de la Beijing și a Platformei de acțiune: agenda politică cea mai cuprinzătoare pentru egalitatea de gen.

În anii care au urmat, femeile au continuat această agendă, conducând mișcările globale pe probleme care variază de la drepturile de sănătate sexuală și reproductivă la egalitatea de remunerare.

Astăzi, aceste mișcări s-au extins. Acestea sunt organizate de către și pentru fete adolescente- fete din toate categoriile de viață care cer cu îndrăzneală acțiuni împotriva discriminării, violenței și oportunităților slabe de învățare.

În fiecare an, la data de 11 octombrie, UNICEF lansează o campanie anuală cu fete pentru a-și amplifica vocea și a-și apăra drepturile. Anul acesta, sub tema „Vocea mea, viitorul nostru egal”, să profităm de ocazia de a reimagina o lume mai bună inspirată de fetele adolescente- energizată și recunoscută, numărată și investită în ea.

Pe măsură ce fetele adolescente din întreaga lume își afirmă puterea ca factori de schimbare, Ziua Internațională a Fetei 2020 se va concentra asupra cerințelor sale:

*Să trăiască fără violență de gen, practici dăunătoare, HIV și SIDA
*Să învețe noi abilități pentru viitorul pe care îl aleg
*Să conducă precum o generație de activiști care accelerează schimbarea socială

Declarația și platforma de acțiune de la Beijing este cea mai progresivă schemă realizată vreodată pentru promovarea drepturilor nu numai a femeilor, ci și a fetelor. Acum, aproape 25 de ani mai târziu, Platforma de acțiune rămâne o bază puternică pentru evaluarea progresului în ceea ce privește egalitatea de gen. Aceasta solicită o lume în care fiecare fată și femeie se poate bucura de totalitatea drepturilor sale, cum ar fi să trăiască fără violență, să frecventeze și să finalizeze școala, să aleagă când și cu cine se căsătoresc și să câștige plata egală pentru o muncă egală.

Platforma de acțiune solicită în mod specific comunității globale:

*Să elimine toate formele de discriminare împotriva fetelor.
*Să elimine atitudinile și practicile culturale negative împotriva fetelor.
*Să promoveze și protejeze drepturilor fetelor și creșterea gradului de conștientizare a nevoilor și potențialului lor.
*Să elimine discriminarea împotriva fetelor în educație, dezvoltarea abilităților și formare.
*Să elimine discriminarea fetelor în ceea ce privește sănătatea și nutriția.
*Să elimine exploatarea economică a muncii copiilor și să protejeze fetele tinere la locul de muncă.
*Să eradicheze violența împotriva fetelor.
*Să promoveze conștientizarea și participarea fetelor la viața socială, economică și politică.
*Să consolideze rolul familiei în îmbunătățirea statutului fetelor.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a fetelor este marcată, anual, la data de 11 octombrie.

***

2018Ziua internațională a fetelor este marcată, anual, la data de 11 octombrie.

Tema pentru 2018: „Cu ea: o forță de fată talentată”.

Această zi își propune să evidențieze și să abordeze nevoile și provocările cu care se confruntă fetele, promovând totodată abilitarea fetelor și îndeplinirea drepturilor lor umane.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „În această Zi internațională a fetelor, să ne reînnoim să sprijinim fiecare fată să-și dezvolte abilitățile, să intre în forță de muncă în condiții egale și să-și atingă întregul potențial”.

***

2017: Ziua internațională a fetelor (International day of the girl child) este marcată, anual, la data de 11 octombrie.

Sediul materiei: Rezoluția 66/170 din data de 19 decembrie 2011 a Adunării Generale ONU privind proclamarea Zilei internaționale a fetelor.

Potrivit organizației internaționale pentru drepturile copiilor Plan, care a derulat o campanie pentru proclamarea acestei zile, fetele reprezintă un grup supus unei duble discriminări, atât pe baza de vârstă, cât și de sex, Ziua internaționala a fetelor urmând să promoveze drepturile acestora în următoarele decenii.

Tema aleasă pentru prima Zi internaţională a fetelor este combaterea căsătoriilor cu minore în ţările aflate în curs de dezvoltare, unde aproximativ una din trei fete este măritată înainte de a împlini 18 ani.

Totodată, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 14% dintre fetele din ţările în curs de dezvoltare sunt măritate chiar înainte de a împlini 15 ani. Aceste căsătorii reprezintă un factor de risc pentru sănătatea acestor fete, care nasc prematur, şi, mai mult, perpetuează precaritatea educaţiei şi sărăcia.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti