Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Afaceri transfrontaliere Flux informații Sistemul judiciar

Tudorel Toader și Marieta Safta au participat la JAI – 12 octombrie 2017

12 octombrie 2017 | JURIDICE.ro

Joi, 12 octombrie 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, și conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, au participat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, organizat la Luxemburg, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

În cadrul reuniunii, miniștrii Justiției din 20 state membre, între care și România, au adoptat în mod oficial textul propunerii de regulament privind instituirea Parchetului European, după aprobarea sa de către Parlamentul European în data de 5 octombrie 2017.

Totodată, miniștrii Justiției au avut dezbateri de orientare asupra propunerii de regulament privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare și confiscare (chestiunea domeniului de aplicare) și asupra propunerii de regulament de instituire a unui sistem centralizat de identificare a statelor membre care dețin informații privind condamnările resortisanților țărilor terțe și ale persoanelor apatride.

Miniștrii Justiției au adoptat, în mod formal, concluziile privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE în 2016 și au purtat în prealabil discuții pe această temă în prezența directorului Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.

În cadrul unei sesiuni comune cu miniștrii afacerilor interne, s-au abordat aspecte referitoare la justiția în spațiul cibernetic și evaluarea la jumătate de termen a orientărilor strategice în aria JAI (adoptate de Consiliul European în iunie 2014).

În marja reuniunii, delegația română a avut o întrevedere cu Søren Pape Poulsen, ministrul Justiției din Danemarca, temele abordate fiind cooperarea judiciară și de agenda bilaterală, fiind avansate soluții concrete pentru transferul persoanelor condamnate.

Totodată, prof. univ. dr. Tudorel Toader a adresat omologilor săi din Franța și Danemarca invitații privind desfășurarea unor vizite oficiale în România, invitații acceptate de către oficialii străini.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Tudorel Toader: „Este un moment istoric pentru construcția europeană. România a înțeles să participe la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European, menită să contribuie la protecția intereselor financiare ale Uniunii. În același timp, România ia în considerare și faptul că există judecători provenind din statele membre care participă, pe competențe diferite, la realizarea justiției europene. Înființarea Parchetului European are și semnificația echilibrării mecanismelor juridice de protecție a valorilor și intereselor legitime comune.

Suntem deschiși să contribuim la operaționalizarea activității Parchetului European, dar și la discuțiile ce vor fi dedicate extinderii competențelor acestuia; există numeroase alte infracțiuni grave, transfrontaliere, care pot fi prevenite și combătute numai împreună, la nivel european. Personal cred că extinderea competenței la fapte de terorism va constitui doar o treaptă înspre extinderea competențelor Parchetului European la alte tipuri de infracțiuni cu dimensiune europeană. Îmi exprim aceeași convingere că și celelalte state membre se vor alătura cooperării consolidate. Salutăm toate eforturile Comisiei Europene, Președințiilor rotative ale Consiliului UE implicate în negocierea acestui dosar și statelor membre. Pentru viitor ne vom concentra eforturile asupra operaționalizării Parchetului European, care va prelua, în parte, competențele de la nivelul spațiului juridic național.”

Următoarea reuniune va fi organizată de Președinția Estoniană în perioada 7-8 decembrie 2017, la Bruxelles.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership