Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Timișoara. Trafic de droguri de risc. Percheziții, reținere, arestare preventivă. UPDATE: Precizări


16.10.2017 | Magdalena SĂRSAN
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

13 octombrie 2017: S-a reținut faptul că inculpatul A. C. L. cetățean german de origine română, împreună cu alți doi cetățeni români – I. I. B. și B. C. A. – au constituit un grup infracțional organizat, având ca scop derularea unei activități ample pe linia traficului cu droguri de risc, concretizată în dezvoltarea și întreținerea, la limita dintre județele Timiș și Caraș-Severin, a mai multor culturi de cannabis, amplasate pe 4 parcele diferite.

Pentru disimularea culturilor, inculpații au ales o zonă izolată, fără drumuri de acces auto în proximitate, scop în care s-au folosit și au adaptat condițiile georgrafice din zonă, conform propriilor necesități. Astfel, inculpații au ales o zonă cu vegetație deasă, în mijlocul căreia au defrișat o porțiune de cca 2300 mp, pe care au amenajat canale de irigații, folosindu-se de un pârâu din apropiere, de unde apa era canalizată către culturi cu ajutorul unor pompe.

Inculpații făceau deplasări periodice în zona astfel amenajată, pentru diferite activități de întreținere a culturii și de stimulare a creșterii plantelor cu ajutorul unor îngrășăminte.

După ce plantele ajungeau la maturitate, inculpații culegeau inflorescențele cu conținutul cel mai bogat în THC, pe care le transportau la un imobil situat pe raza loc. Blajova, jud.Timiș, unde amenjaseră un veritabil laborator de uscare a cannabisului. În fiecare cameră a imobilului erau amplasate folii, pe întreaga suprafață a camerei, pe straturi succesive, astfel încât să permită uscarea rapidă a unor cantități mari de cannabis.

După finalizarea acestui proces, drogurile erau ambalate și comercializate, doar en-gros, în cantități de minim 1 kg, către diferiți dealeri din țară, însă există indicii că o parte a drogurilor erau scoase și din țară, cu destinația Germania, unde liderul grupării își are domiciliul.

Cantitatea rezultată de pe plantația astfel depistată se ridică la 2,5 tone.

Membrii grupării comercializau drogurile cu prețul de 4000 euro/kg (aspect constatat și cu ocazia flagrantului organizat în cauză), valoarea estimată a cantității de droguri care ar fi fost destinată comercializării, după finalizarea procesului de preparare, fiind de circa 1.300.000 euro, ”la prima mână”. În condițiile în care, o astfel de cantitate trece însă prin mai multe rânduri de dealeri intermediari, situația face ca la consumatorul final, prețul să ajungă la 10 euro/50 lei per gram, aspect care face ca valoarea de piață a cantității depistate să fie estimată la cca 4 milioane euro.

În prezent, cercetările au fost extinse față de alte 4 persoane implicate în activitățile infracționale ale grupării.

:: Sursa: www.diicot.ro

***

DIICOT-Timișoara. Trafic de droguri de risc. Percheziții, reținere, arestare preventivă.

La data de 10 octombrie 2017, procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților A. C. L., cetățean german, I. I. B. şi B. C. A., pentru săvârşirea infracțiunii trafic de droguri de risc.

S-a reținut faptul că inculpatul A. C. L., cetățean german de origine română, împreună cu alți doi cetățeni români – I. I. B. și B. C. A. – au dezvoltat o activitate prodigioasă pe linia traficului cu droguri de risc, întreținând pe raza jud.Timiș mai multe culturi de cannabis, pe care, după recoltare, le uscau, tratau și ambalau într-o locație situată pe raza loc. Blajova, jud.Timiș. Ulterior, cantitățile de cannabis erau comercializate en-gros, în cantități de minim jumătate de kilogram, către un cerc de dealeri din Mun. Timișoara.

În data de 9 octombrie 2017 a fost organizat un flagrant, inculpații fiind depistați deținând asupra lor cca.1 kg droguri de risc – cannabis.

În noaptea de 9-10 octombrie 2017 au fost efectuate percheziții domiciliare autorizate la un număr de 5 (cinci) locații aparținând inculpaților, fiind depistate alte cantități de droguri (circa 6 kg cannabis).

Ulterior, în cursul zilei de 10 octombrie 2017, a fost efectuată o percheziție domiciliară și la locația situată pe raza loc. Blajova, jud.Timiș, unde a fost descoperită o cantitate de circa 200 sute de kilograme de muguri cannabis (pregătită pentru comercializare), precum și câteva sute de plante în curs de recoltare (cantitatea totală aferentă acestora urmând a fi stabilită în urma recoltării).

De asemenea, la data de 11 octombrie 2017, la limita județelor Timiș și Caraș-Severin, au fost identificate alte patru culturi de cannabis, care la acest moment se află în curs de cântărire, cantitatea fiind estimată la ordinul câtorva tone.

La data de 11 octombrie 2017, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La acțiune au participat și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, precum și jandarmi.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

Magdalena Sărsan

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti