Varia
JURIDICE

DNA-Constanța. Obținere pe nedrept de fonduri europene. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere.


13.10.2017 | Magdalena SĂRSAN
Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

12 octombrie 2017: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, au dispus trimiterea în judecatăîn stare de arestare preventivă, a inculpatului I. R. A., la data faptelor consilier superior în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul județean Constanța, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, 
– spălare a banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada 2008–2013, inculpatul I. R. A., în calitate de consilier superior în cadrul A.P.I.A. – Centrul județean Constanța, în șapte situații, a folosit, la instituția unde-și desfășura activitatea, mai multe înscrisuri falsificate privind utilizarea de către două persoane a mai multor suprafețe agricole de pe raza județului Constanța. Patru dintre acele documente au fost falsificate chiar de inculpat, prin contrafacerea scrierii uneia dintre cele două persoane.

Ca urmare a acestor demersuri infracționale, inculpatul a obținut pe nedrept suma de 1.406.537 lei. 

În perioada 2 decembrie 2010 – 4 februarie 2011, inculpatul I. R. A. a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 333.500 lei pe care a transferat-o din contul uneia dintre persoanele în numele căreia a depus cererile de finanțare în contul propriu, sub aparența unor plăți licite.

Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 1.521.547 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei de 62.650 euro aparținând inculpatului I. R. A.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa : www.pna.ro

***

22 septembrie 2017: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 septembrie 2017, a inculpatului I. R. A., la data faptelor consilier superior în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul județean Constanța, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2014, inculpatul I. R. A., în calitate de consilier superior în cadrul A.P.I.A. – Centrul județean Constanța, în opt situații, a folosit, la instituția unde-și desfășura activitatea, mai multe înscrisuri falsificate privind utilizarea de către două persoane a mai multor suprafețe agricole de pe raza județului Constanța.

Ca urmare a acestor demersuri infracționale, inculpatul a obținut pe nedrept suma de 1.410.398 lei.

Inculpatului I. R. A.  i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 22 septembrie 2017, inculpatul I. R. A. a fost fie prezentat Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, inculpatul I. R. A. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (comunicat nr. 1702/VIII/3 din 2 decembrie 2014).

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro