Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Mihai Hotca: Poate exista optimizare fiscală care să realizeze și conținutul unei fapte de natură ilicită

16.10.2017 | Andreea LUPU
Abonare newsletter

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii Cum delimităm evaziunea fiscală de optimizarea fiscală?ediția 151, organizată de Societatea de Științe Juridice, la optimizarea fiscală, respectiv suprapunerea acesteia peste evaziunea fiscală.

Mihai Hotca: „Ce înseamnă optimizarea fiscală? Dacă plecăm de la ceea ce s-a scris în doctrină, putem spune că de regulă expresia este destinată acelor situații în care un contribuabil exploatează lacunele legislative sau chiar prevederile legale, se folosește de anumite dispoziții cuprinse în legislația din domeniul fiscal și dintre mai multele posibilități pe care le are, optează pentru cea mai favorabilă pentru el. Se pot da multe exemple, dar vreau să dau un singur exemplu, de pildă ar putea intra în acest concept situația în care un contribuabil având în vedere dispozițiile din Codul fiscal optează pentru aplicarea dispozițiilor privind microîntreprinderile, de exemplu art. 51 din Codul fiscal, și va plăti impozit fie 1%, fie 3%, după caz prin raportare la venituri, având și cealaltă opțiune să i se aplice regimul comun și să plătească 16%. Sigur că uneori poate fi în interesul său ca, după ce a optat într-un sens, să opteze într-un alt sens. Aici discutăm de suprapunerea optimizării fiscale peste conceptul de evaziune fiscală legală, pentru că în literatura de specialitate este folosită și o astfel de expresie, dar îndrăznesc să spun că totuși nu orice formă de optimizare fiscală intră sau se integrează în așa-numita evaziune fiscală legală. De ce? Pentru că fiind căutat sensul celor două cuvinte alăturate, optimizare și fiscal, ajungem în mod cert la concluzia că nu întotdeauna o situație mai favorabilă este permisă de lege sau îl pune în poziția de a nu încălca dispozițiile legislației fiscale. Poate exista așadar optimizare fiscală care să realizeze și conținutul unei fapte de natură ilicită, contravenție, infracțiune sau simplul delict fiscal.”

Daniela Niculcea

Andreea Lupu

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week