Augustin Zăbrăuțanu: Există situații în care un anumit comportament al unui contribuabil nu reprezintă nici evaziune fiscală și nici măcar optimizare fiscală
18 octombrie 2017 | Andreea LUPU
Av. Augustin Zăbrăuțanu, ZĂBRĂUȚANU POPESCU & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii Cum delimităm evaziunea fiscală de optimizarea fiscală?, ediția 151, organizată de Societatea de Științe Juridice, la situații care nu intră nici în sfera evaziunii fiscale, nici în cea a optimizării fiscale.
Augustin Zăbrăuțanu: „Există situații în care un anumit comportament al unui contribuabil nu reprezintă nici evaziune fiscală și nici măcar optimizare fiscală. Acesta este un exemplu destul de des întâlnit în ultimii ani, situația persoanelor fizice, de exemplu, care au înregistrat tranzacții imobiliare fără a se înregistra ca și plătitor de TVA. Și Înalta Curte acum câțiva ani chiar a clarificat acest aspect în sensul că faptul că nu s-au înregistrat ca și plătitori de TVA, nedeclarând evident încasarea acestui TVA, evidențierea, declararea și plătirea lui, nu înseamnă că au săvârșit o evaziune fiscală, pentru că nu au ascuns sursa acestor venituri, ele erau niște contracte încheiate legal, notarizate, înregistrate fiscal ca și impozite și taxe locale și atunci se consideră astfel: contribuabilul respectiv nu a ascuns sursa acestor venituri, dar pe de altă parte, din perspectiva mea nu este nici optimizare fiscală, pentru că omul respectiv pur și simplu nu și-a optimizat cu nimic situația, el a omis sau nedeclarându-se acolo s-a expus cel mult la o recalificare ulterioară a tranzacției.”
Dorian Smărăndescu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro