« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Decizia CCR nr. 460/2017. OUG privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Neconstituționalitate
13.10.2017 | Alexandru MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 809 din data de 12 octombrie 2017, a fost publicată Decizia nr. 460/2017 referitoare la admiterea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 33 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Art. 33
Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanțe de urgență, indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator.

Susținerile excepției

În susținerea excepției se arată că anumite categorii de asigurați, care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, primesc indemnizațiile prevăzute în această ordonanță de la fiecare dintre angajatori. Astfel, în măsura în care nu se permite aplicarea acestui text legal unei persoane care desfășoară o profesie liberală și este totodată salariat să beneficieze de indemnizație de maternitate într-un cuantum raportat la toate veniturile obținute și pentru care a plătit contribuția pentru concedii și indemnizații, aceste dispoziții sunt neconstituționale.

O persoană care este salariat și în același timp judecător sau procuror, spre deosebire de o persoană care este salariat și în același timp avocat va primi indemnizație de maternitate doar pentru veniturile obținute în calitate de salariat, chiar dacă, exact ca în prima situație, a contribuit pentru această indemnizație în ambele calități.

De asemenea, se susține că excluderea unor categorii de asigurați de la acordarea indemnizației de maternitate, încalcă următoarele prevederi din Constituție:
art. 4 și art. 16 din Constituție prin instituirea unui tratament juridic diferit între persoane aflate în situații analoage;
 art. 34 și art. 47 din Constituție, prin restrângerea exercițiului dreptului de a beneficia de concediu de maternitate;
– art. 115 alin. (4) din Constituție, întrucât preambulul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 se referă doar la pensii, nu și la indemnizații de maternitate;
– art. 115 alin. (6) din Constituție, potrivit cărora ordonanțele de urgență nu pot afecta drepturi și libertăți fundamentale.

Constatările Curții Constituționale

În analiza criticilor de neconstituționalitate extrinsecă referitoare la preambulul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 care se referă doar la pensii, nu și la indemnizații de maternitate și la faptul că nu a existat nicio situație urgentă care să justifice reglementarea acestei materii pe calea unei ordonanțe de urgență, Curtea a reținut că a existat o strânsă legătură între scopul principal urmărit prin emiterea OUG nr. 158/2005 și reglementarea privind dreptul la indemnizația de maternitate, astfel că dispozițiile referitoare la acest drept nu depășesc obiectivele propuse prin acest act normativ.

În ceea ce privește tratamentul juridic diferențiat instituit între beneficiarii indemnizației de maternitate în funcție de categoria de asigurați din care fac parte, Curtea constată că interpretarea dată de casele de asigurări de sănătate dispozițiilor art. 33 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 nu a fost confirmată întotdeauna de către instanțele de judecată, însă apreciază și faptul că aspectele invocate în susținerea excepției nu pot fi restrânse la o simplă problemă de interpretare a legii de competența instanțelor de judecată.

Așadar, un tratament diferit trebuie să se justifice rațional precum și să se bazeze pe un criteriu obiectiv și rațional în respectul principiului egalității cetățenilor în fața legii și a autorităților publice. Se constată că dispozițiile art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 prevăd contributivitatea ca o condiție esențială pentru accesul la drepturile prevăzute de acest act normativ, iar persoanele care au îndeplinit această condiție, au dreptul, în egală măsură, la o indemnizație de maternitate.

În fine, în ceea e privește restrângerea exercițiului dreptului la concediu de maternitate plătit și a dreptului de proprietate, Curtea apreciază că sunt susținute și criticile de neconstituționalitate raportate la prevederile art. 115 alin. (6) din Constituție, potrivit cărora drepturile fundamentale nu pot fi afectate pe calea ordonanțelor de urgență.

Pentru cele expuse mai sus, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și constată că soluția legislativă cuprinsă în art. 33 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, care exclude posibilitatea acordării indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate veniturile pe baza cărora s-a calculat și plătit contribuția pentru concedii și indemnizații, în alte situații decât cele prevăzute expres de acest text de lege, este neconstituțională.

Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.