« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua mondială a standardizării
14.10.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a standardizării este marcată, anual, la data de 14 octombrie.

Ziua Mondială a Standardizării 2021 este despre viziunea noastră comună pentru o lume mai bună.

Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), care proiectează abordarea dezechilibrelor sociale, dezvoltarea unei economii durabile și încetinirea ritmului schimbărilor climatice, sunt extrem de ambițioase. Pentru a ajunge la acestea va fi necesară cooperarea multor parteneri publici și privați și utilizarea tuturor instrumentelor disponibile, inclusiv standardele internaționale și evaluarea conformității.

Lupta intensă împotriva unei pandemii globale persistente a dezvăluit necesitatea absolută a abordării ODD-urilor într-un mod incluziv, pentru a ne consolida societățile, făcându-le mai rezistente și mai echitabile. Astăzi, vă cerem să vă alăturați într-o misiune care afirmă importanța ODD-urilor pentru a reconstrui mai bine. În acest scop, standardele sunt mai relevante ca niciodată.

Întregul sistem de standarde este construit pe colaborare. Este o dovadă a puterii cooperării și a credinței că suntem mai puternici decât suma părților noastre. Lucrând împreună, împuternicim oamenii cu soluții din lumea reală pentru a face față provocărilor de sustenabilitate.

În acest spirit ne angajăm într-o călătorie multianuală de Ziua Mondială a Standardizării, care prezintă numeroasele moduri în care standardele internaționale contribuie la succesul ODD.

Suntem uniți pentru a lucra împreună pentru a accelera Agenda 2030, cu standarde pentru ODD și cu Viziunea noastră comună pentru o lume mai bună.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a standardizării este marcată, anual, la data de 14 octombrie.

În fiecare an, la 14 octombrie, membrii IEC, ISO și ITU sărbătoresc Ziua Mondială a Standardizării, care este un mijloc de a aduce tribut eforturilor de colaborare a mii de experți din întreaga lume care dezvoltă acordurile tehnice voluntare care sunt publicate ca standarde internaționale.

Ziua Mondială a Standardizării 2020 are ca temă „Protejarea planetei cu standarde”.

Pământul, un vas finit al vieții în imensitatea sistemului nostru solar. Viața pe pământ depinde de energia provenită de la soare. Cu toate acestea, în ultimul secol, activitățile industriale umane și pe scară largă ale civilizației noastre moderne s-au adăugat gazelor cu efect de seră ale Pământului. Ele au un impact negativ asupra climei noastre și, împreună cu ea, a tuturor formelor de viață. În același timp, creșterea rapidă a populației și urbanizarea largă necesită utilizarea responsabilă a resurselor limitate.

Pentru a reduce impactul uman asupra planetei noastre, avem nevoie de voință politică, de acțiuni concrete și de instrumentele potrivite. Standardele internaționale sunt un astfel de instrument. Standardele internaționale pregătite de IEC, ISO și ITU iau în considerare soluțiile încercate și adevărate pentru provocările tehnice. Acestea contribuie la împărtășirea expertizei și a cunoștințelor de specialitate în general în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Standardele acoperă toate aspectele legate de economiile de energie, calitatea apei și a aerului. Acestea stabilesc protocoale standardizate și metode de măsurare. Utilizarea lor pe scară largă ajută la reducerea impactului producției și proceselor industriale asupra mediului, facilitează refolosirea resurselor limitate și îmbunătățește eficiența energetică.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a standardizării este marcată, anual, la data de 14 octombrie.

***

2018: Ziua mondială a standardizării este marcată, anual, la data de 14 octombrie.

Temă pentru 2018: „Standardizarea internațională și cea de-a patra revoluție industrială”.

Vineri, 12 octombrie 2018, Sergio Mujica, Secretarul General al ISO, a transmis următorul mesaj: ”Convergența tehnologiilor deține oportunități enorme, dar prezintă, de asemenea, o serie de provocări etice, economice și științifice. Ritmul rapid al schimbării nu are un precedent istoric, iar societatea nu poate ajuta decât să pună la îndoială problemele legate de sustenabilitatea pe termen lung. Standardele internaționale pot contribui la modelarea viitorului nostru. Standardele nu numai că sprijină dezvoltarea de soluții personalizate pentru toate industriile, ci și instrumentele de răspândire a celor mai bune practici, cunoștințe și inovații la nivel global. Standardele internaționale au avut întotdeauna un rol esențial în adoptarea fără probleme a tehnologiilor.

Joi, 11 octombrie 2018, ASRO a dat publicității un comunicat privind aniversarea a 20 de ani de la înființare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

2017: Ziua mondială a standardizării (World standards day) este marcată, anual, la data de 14 octombrie.

Sediul materiei: În anul 1946, delegați din 25 de țări s-au adunat la Londra, unde au decis constituirea unei organizații internaționale care să se focuseze pe standardizare. Abia în anul 1970, s-a celebrat pentru prima oară Ziua mondială a standardizării, de către membrii Organizației Internaționale de Standardizare (International Organization for Standardization – IOS), Comisia Electrotehnică Internațională (International Electrotechnical Commission – IEC) și Uniunea Internațională de Telecomunicații (International Telecommunication Union – ITU). Evenimentul se dorește a fi un tribut adus eforturilor a mii de experți de pe tot globul, care elaborează, de comun acord și în mod voluntar, documente tehnice publicate ulterior ca standarde internaționale.

Temă pentru 2017: „Standardele produc orașe mai inteligente”.

Asociația de Standardizare din România (ASRO) este organismul național de standardizare, ASRO fiind o asociaţie, persoană juridică română de drept privat, de interes public, care funcționează în baza Legii nr. 163/2015 privind standardizarea națională, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 163 din data de 24 iunie 2015.

 

:: Detalii pe World Standards Day

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

 
Secţiuni: Content, Internațional, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD