Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internațională a femeilor din mediul rural
15.10.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a femeilor din mediul rural este marcată, anual, la data de 15 octombrie.

Tema Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural 2021- Femeile rurale care cultivă o hrană bună pentru toți, subliniază rolul esențial pe care femeile și fetele rurale îl joacă în sistemele alimentare din întreaga lume.

De la cultivarea până la prelucrarea, pregătirea și distribuirea alimentelor, munca femeilor- plătită sau neplătită- le hrănește familiile, comunitățile și lumea. Cu toate acestea, ele nu exercită o putere egală cu bărbații și, ca urmare, câștigă mai puține venituri și experimentează o insecuritate alimentară mai mare.

În ciuda capacității planetei noastre de a oferi hrană suficientă și bună pentru toți, foamea, malnutriția și insecuritatea alimentară cresc în multe părți ale lumii. Pandemia COVID-19, împreună cu crizele climatice, au înrăutățit lucrurile: aproximativ 2,37 miliarde de oameni nu au avut suficientă mâncare în 2020- adică cu 20% mai mult decât anul anterior.

Cel mai recent raport UN Women, Dincolo de COVID-19: Un plan feminist pentru durabilitate și justiție socială, solicită reconstruirea sistemului alimentar global defalcat de jos în sus, prin sprijinirea mijloacelor de trai ale femeilor din mediul rural pentru a produce și distribui culturi alimentare diverse și sănătoase. Având mai puțin de 10 ani pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, inclusiv foamea zero (obiectivul 2) și egalitatea de gen (obiectivul 5), UN Women lucrează pentru a sprijini femeile și fetele din mediul rural din întreaga lume, pentru a-și dezvolta reziliența, abilitățile și leadershipul.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a femeilor din mediul rural este marcată, anual, la data de 15 octombrie.

În medie, femeile reprezintă mai mult de 40% din forța de muncă agricolă din țările în curs de dezvoltare, variind de la 20% în America Latină la 50% sau mai mult în părți din Africa și Asia.

Îmbunătățirea vieții femeilor din mediul rural este esențială pentru combaterea sărăciei și a foametei. Oferind femeilor aceleași oportunități ca bărbaților, s-ar putea crește producția agricolă cu 2,5 până la 4% în cele mai sărace regiuni, iar numărul persoanelor subnutrite ar putea fi redus cu 12 până la 17%.

ȘTIAȚI CĂ…

-Femeile din mediul rural- un sfert din populația lumii- lucrează ca fermieri, salariați și antreprenori.

-Mai puțin de 20% dintre proprietarii de terenuri din întreaga lume sunt femei.

-Deoarece femeile sunt implicate atât în îngrijirea neremunerată, cât și în munca de uz casnic, iar rolul lor în agricultura de subzistență este adesea neremunerat, contribuția lor la economia rurală este subestimată pe scară largă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a femeilor din mediul rural este marcată, anual, la data de 15 octombrie. 

***

2018: Ziua internațională a femeilor din mediul rural este marcată, anual, la data de 15 octombrie. 

Temă pentru 2018: „Infrastructura durabilă, serviciile și protecția socială pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor și fetelor din mediul rural.”

Femeile din mediul rural asigură securitatea alimentară pentru comunitățile lor, construiesc rezistență climatică și întăresc economiile. Cu toate acestea, inegalitățile de gen, cum ar fi legile discriminatorii și normele sociale, combinate cu un peisaj economic, tehnologic și ecologic care se schimbă rapid, le limitează întregul potențial, lăsându-le mult în urma bărbaților și omologilor lor urbani, potrivit unui infografic a Entității Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor (UN Women).

Potrivit unui comunicat, femeile și fetele din mediul rural suferă în mod disproporționat de sărăcia multidimensională. În timp ce sărăcia extremă a scăzut la nivel global, 1 miliard de oameni care continuă să trăiască în condiții inacceptabile de sărăcie sunt puternic concentrate în zonele rurale. Ratele sărăciei în zonele rurale din majoritatea regiunilor sunt mai mari decât cele din zonele urbane. Cu toate acestea, agricultura de mici dimensiuni produce aproape 80% din produsele alimentare din Asia și Africa sub-sahariană și susține mijloacele de existență de aproximativ 2,5 miliarde de oameni. Femeile fermiere pot fi la fel de productive și întreprinzătoare ca și omologii lor de sex masculin, dar sunt mai puțin capabile să acceseze terenurile, creditele, piețele și lanțurile agroalimentare de valoare înaltă și să obțină prețuri mai mici pentru culturile lor.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017: Ziua internațională a femeilor din mediul rural (International Day of Rural Women) este marcată, anual, la data de 15 octombrie. 

Sediul materiei: Adunarea Generală a ONU, a decis instituirea Zilei mondiale a femeilor din mediul rural prin Rezoluția 62/136 din 18 decembrie 2007. Ideea adoptării acestei Rezoluții a venit în cadrul Conferinţei ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizaţii: Federaţia Internaţională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociaţia mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Reţeaua Asociaţiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) şi Fundaţia Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).

Noile Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDGs) cuprind aspecte ale egalității de gen, subliniind abilitarea femeilor în ceea ce fac și includ obiectivul dublarea productivității agricole și a veniturilor producătorilor de alimente la scară mică, în special a femeilor. Într-adevăr, femeile din mediul rural joacă un rol decisiv pentru a obține succesul în aproape toate cele 17 obiective ale SDGs, menționează secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său pentru această zi.

Încă de la începutul marcării sale, acest eveniment a fost considerat modul pragmatic de a obține recunoașterea și susținerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau dețin mici afaceri. Femeile contribuie la bunăstarea familiilor lor și la dezvoltarea economiei rurale.

:: Website-ul oficial: aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti