Ziua mondială a alimentației
16 octombrie 2018 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA
2018: Ziua mondială a alimentației este marcată, anual, la data de 16 octombrie.
Tema pentru 2018: „Acțiunile noastre sunt viitorul nostru. Până în 2030 este posibil”.
Programul de activități al Zilei mondiale a alimentației cuprinde hrana și nutriția, alimentele și alimentația, alimentele și băuturile, alimentele și băuturile, diversele contribuții ale agriculturii la cultura noastră belizeană.
În fiecare an, un număr mare de evenimente – de la maraton și marșuri de foame, până la expoziții, spectacole culturale, concursuri și concerte – sunt organizate în aproximativ 130 de țări din întreaga lume pentru a sărbători Ziua Mondială a Alimentației.
***
2017: Ziua mondială a alimentației (World food day) este marcată, anual, la data de 16 octombrie.
Sediul materiei: Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la a XX-a sesiune de la Roma, din noiembrie 1979, a decis marcarea Zilei mondiale a alimentației la data de 16 octombrie, data reprezentând ziua înființării FAO în 1945, la Quebec. Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 și a cerut guvernelor și organizațiilor internaționale, naționale și locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentației, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.
Cu prilejul acestei zile, sunt organizate, la nivel mondial, conferințe, seminarii, mese rotunde, pentru a intensifica eforturile de protejare a mediului înconjurător, îmbunătățirea educației, precum și inițierea de politici guvernamentale adecvate, care să contribuie în mod eficient la asigurarea securității produselor alimentare. Astfel, se atrage atenția asupra factorilor care reduc siguranța produselor alimentare și producția lor, cauzând foamete sau subnutriție la nivel mondial.
Conferința Mondială a Alimentației a fost convocată prin Rezoluția 3180 (XXVIII) a Adunării Generale din 17 decembrie 1973. „Declarația universală privind eradicarea foametei și a malnutriției” a fost adoptată la această Conferință Mondială a Alimentației din 16 noiembrie 1974, și aprobată prin Rezoluția 3348 (XXIX) a Adunării Generale din 17 decembrie 1974.
În România, în fiecare an, la data de 16 octombrie, este marcată Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, aceasta fiind instituită prin Legea nr. 47/2016 privind instituirea zilei de 16 octombrie – Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 47 din data de 30 martie 2016.
:: Website-ul oficial aici
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro