Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua mondială a alimentației
16.10.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a alimentației este marcată, anual, la data de 16 octombrie.

Sistemele agroalimentare angajează 1 miliard de persoane în întreaga lume, mai mult decât orice alt sector economic. Mai mult, modul în care producem, consumăm și, din păcate, deșeurile alimentare afectează grav planeta noastră, exercitând o presiune inutilă asupra resurselor naturale, mediului și climei. Producția alimentară se degradează prea des sau distruge habitatele naturale și contribuie la dispariția speciilor. O astfel de ineficiență ne costă trilioane de dolari, dar, cel mai important, sistemele agroalimentare actuale expun inegalități profunde și nedreptăți în societatea noastră globală. Trei miliarde de oameni nu își pot permite diete sănătoase, în timp ce excesul de greutate și obezitatea continuă să crească în întreaga lume.

Pandemia COVID-19 a subliniat că este necesară o schimbare urgentă a traseului, ceea ce a îngreunat și mai mult activitatea agricultorilor, care se confruntă deja cu variabilitatea climei și cu extremele de a-și vinde recoltele, în timp ce sărăcia în creștere împinge un număr tot mai mare de locuitori ai orașului să folosească băncile alimentare, și milioane de oameni necesită ajutor alimentar de urgență. Avem nevoie de sisteme agroalimentare durabile, capabile să alimenteze 10 miliarde de oameni până în 2050.

Există soluții. Guvernele trebuie atât să repună în aplicare politicile vechi, cât și să adopte noi politici care să încurajeze producția durabilă de alimente nutritive la prețuri accesibile și să promoveze participarea agricultorilor. Politicile ar trebui să promoveze egalitatea și învățarea, să stimuleze inovarea, să stimuleze veniturile rurale, să ofere măsuri de siguranță micilor proprietari și să consolideze rezistența la schimbările climatice. De asemenea, acestea trebuie să ia în considerare legăturile multiple dintre domeniile care afectează sistemele alimentare, inclusiv educația, sănătatea, energia, protecția socială, finanțele și multe altele și să găsească soluții care merg împreună. Acestea trebuie susținute de o creștere importantă a investițiilor responsabile și de un sprijin puternic pentru reducerea impactului social și de mediu negativ în toate sectoarele, în special în sectorul privat, în societatea civilă, în cercetare și în mediul academic.

Secretarul general al ONU convoacă primul summit privind sistemele alimentare din septembrie 2021 pentru a ajunge la un consens cu privire la noi acțiuni îndrăznețe de transformare a modului în care lumea produce și consumă alimente, cu scopul de a reveni pe drumul cel bun în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a alimentației este marcată, anual, la data de 16 octombrie.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua mondială a alimentației este marcată, anual, la data de 16 octombrie.

***

2018: Ziua mondială a alimentației este marcată, anual, la data de 16 octombrie.

Tema pentru 2018: „Acțiunile noastre sunt viitorul nostru. Până în 2030 este posibil”.

Programul de activități al Zilei mondiale a alimentației cuprinde hrana și nutriția, alimentele și alimentația, alimentele și băuturile, alimentele și băuturile, diversele contribuții ale agriculturii la cultura noastră belizeană.

În fiecare an, un număr mare de evenimente – de la maraton și marșuri de foame, până la expoziții, spectacole culturale, concursuri și concerte – sunt organizate în aproximativ 130 de țări din întreaga lume pentru a sărbători Ziua Mondială a Alimentației.

***

2017: Ziua mondială a alimentației este marcată, anual, la data de 16 octombrie.

Sediul materiei: Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la a XX-a sesiune de la Roma, din noiembrie 1979, a decis marcarea Zilei mondiale a alimentației la data de 16 octombrie, data reprezentând ziua înființării FAO în 1945, la Quebec. Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 și a cerut guvernelor și organizațiilor internaționale, naționale și locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentației, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.

Cu prilejul acestei zile, sunt organizate, la nivel mondial, conferințe, seminarii, mese rotunde, pentru a intensifica eforturile de protejare a mediului înconjurător, îmbunătățirea educației, precum și inițierea de politici guvernamentale adecvate, care să contribuie în mod eficient la asigurarea securității produselor alimentare. Astfel, se atrage atenția asupra factorilor care reduc siguranța produselor alimentare și producția lor, cauzând foamete sau subnutriție la nivel mondial.

Conferința Mondială a Alimentației a fost convocată prin Rezoluția 3180 (XXVIII) a Adunării Generale din 17 decembrie 1973. „Declarația universală privind eradicarea foametei și a malnutriției” a fost adoptată la această Conferință Mondială a Alimentației din 16 noiembrie 1974, și aprobată prin Rezoluția 3348 (XXIX) a Adunării Generale din 17 decembrie 1974.

În România, în fiecare an, la data de 16 octombrie, este marcată Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, aceasta fiind instituită prin Legea nr. 47/2016 privind instituirea zilei de 16 octombrie – Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 47 din data de 30 martie 2016.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti