Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Măiastrul Emil Popescu a trecut în Eternitate
16.10.2017 | Antonie POPESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Ieri, 15 octombrie 2017, a fost condus pe ultimul drum cel care a fost eminentul avocat Emil-Teodor Popescu – una dintre figurile remarcabile ale Baroului Bucureşti din ultima jumătate de veac, născut la 7 august 1937, licenţiat al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, fiind a treia generaţie de avocaţi ai familiei.

În cursul prestigioasei sale cariere profesionale a activat şi ca redactor la Editura Academiei Române şi cercetător ştiinţific principal în cadrul Institutului de Cercetări Juridice.

A fost deputat al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat în două legislaturi, în perioada 1992-2000, în ultima dintre acestea, 1996-2000, fiind preşedinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor (din care a făcut parte şi în legislatura 1992-1996), membru al Comisiei Interparlamentare Bucureşti-Chişinău şi al grupurilor parlamentare de prietenie cu Ungaria şi Albania (anterior, al celui cu Turcia).

Ca vrednic om al cetăţii s-a remarcat prin lupta sa tenace pentru drepturile omului, în special pentru respectarea şi garantarea dreptului de proprietate privată, fiind coautor al formei iniţiale (nedeturnată) a proiectului Legii nr. 10/2001.

Avocatul Emil Popescu va rămâne în amintirea contemporanilor ca un orator desăvârşit, aşa cum am avut deosebita onoare de a-l cunoaşte personal, nu doar la Palatul de Justiţie, unde în nenumărate rânduri i-am admirat elocinţa valoroaselor sale pledoarii, ci şi cu prilejul memorabilelor conferinţe pe care le-a ţinut la Universitatea din Bucureşti, Maestrul fiind, totodată, şi unul din marii prieteni ai Ligii Studenţilor, alături de mult regretaţii noştri confraţi Mihail Ghiga, Eleodor Focşeneanu sau Niculae Cerveni.

Emil PopescuOm cu o vastă cultură, doctor în drept la Sorbona, Emil Popescu a fost considerat periculos de regimul comunist, cunoscând în anul 1956 şi universul concentraţionar al detenţiei politice, pe care l-a evocat în volumul „Poeme încătuşate”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Avocat Antonie Popescu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Măiastrul Emil Popescu a trecut în Eternitate”

 1. Dumnezeu să-l ierte!

  Sper că nu este adevărat ce am citit pe google despre stimatul domn, și anume următorul pasaj:

  „În mai 1998, premierul Radu Vasile şi ministrul liberal al justiţiei, Valeriu Stoica, propun eliminarea Articolului 200, însă PNŢCD, PDSR şi PRM se opun vehement. Ţărănistul Emil Teodor Popescu (foto sus) este una din vocile cele mai vocale împotriva dezincriminării. Printre declaraţiile sale care au făcut vâlvă în epocă este cea în care acesta se declara în favoarea legalizării incestului înaintea homosexualităţii. Grupul ţărănist a fost, de-a lungul acelor ani, unul din adversarii cei mai importanţi ai eliminării Articolului 200. Nu e de mirare că unul din deputaţii PNŢCD din legislatura 1996-2000 conduce astăzi Coaliţia pentru Familie, Mihai Gheorghiu.” ( http://adevarul.ro/news/societate/15-ani-decriminalizarea-homosexualitatii-romania-1_57ce583d5ab6550cb8684ced/index.html )

  Pentru că dacă ar fi adevărat, înseamnă că nu prea a fost luptător pentru drepturile omului, în minte venindu-mi hotărârea CEDO Dudgeon împotriva Marii Britanii din 1981, disponibilă în limba franceză aici (nedisponibilă pe pagina HUDOC și în limba română, din păcate): http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-62031

  A se mai vedea și Norris verus Irlanda (1988): http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57547

  Pentru detalii de pe wikipedia despre hotărârea Dudgeon împotriva Marii Britanii a se citi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Dudgeon_v_United_Kingdom

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.