Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Măiastrul Emil Popescu a trecut în Eternitate


16 octombrie 2017 | Antonie POPESCU

UNBR Caut avocat
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Ieri, 15 octombrie 2017, a fost condus pe ultimul drum cel care a fost eminentul avocat Emil-Teodor Popescu – una dintre figurile remarcabile ale Baroului Bucureşti din ultima jumătate de veac, născut la 7 august 1937, licenţiat al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, fiind a treia generaţie de avocaţi ai familiei.

În cursul prestigioasei sale cariere profesionale a activat şi ca redactor la Editura Academiei Române şi cercetător ştiinţific principal în cadrul Institutului de Cercetări Juridice.

A fost deputat al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat în două legislaturi, în perioada 1992-2000, în ultima dintre acestea, 1996-2000, fiind preşedinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor (din care a făcut parte şi în legislatura 1992-1996), membru al Comisiei Interparlamentare Bucureşti-Chişinău şi al grupurilor parlamentare de prietenie cu Ungaria şi Albania (anterior, al celui cu Turcia).

Ca vrednic om al cetăţii s-a remarcat prin lupta sa tenace pentru drepturile omului, în special pentru respectarea şi garantarea dreptului de proprietate privată, fiind coautor al formei iniţiale (nedeturnată) a proiectului Legii nr. 10/2001.

Avocatul Emil Popescu va rămâne în amintirea contemporanilor ca un orator desăvârşit, aşa cum am avut deosebita onoare de a-l cunoaşte personal, nu doar la Palatul de Justiţie, unde în nenumărate rânduri i-am admirat elocinţa valoroaselor sale pledoarii, ci şi cu prilejul memorabilelor conferinţe pe care le-a ţinut la Universitatea din Bucureşti, Maestrul fiind, totodată, şi unul din marii prieteni ai Ligii Studenţilor, alături de mult regretaţii noştri confraţi Mihail Ghiga, Eleodor Focşeneanu sau Niculae Cerveni.

Emil PopescuOm cu o vastă cultură, doctor în drept la Sorbona, Emil Popescu a fost considerat periculos de regimul comunist, cunoscând în anul 1956 şi universul concentraţionar al detenţiei politice, pe care l-a evocat în volumul „Poeme încătuşate”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Avocat Antonie Popescu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică