Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Măiastrul Emil Popescu a trecut în Eternitate
16.10.2017 | Antonie POPESCU

Secţiuni: Content, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Ieri, 15 octombrie 2017, a fost condus pe ultimul drum cel care a fost eminentul avocat Emil-Teodor Popescu – una dintre figurile remarcabile ale Baroului Bucureşti din ultima jumătate de veac, născut la 7 august 1937, licenţiat al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, fiind a treia generaţie de avocaţi ai familiei.

În cursul prestigioasei sale cariere profesionale a activat şi ca redactor la Editura Academiei Române şi cercetător ştiinţific principal în cadrul Institutului de Cercetări Juridice.

A fost deputat al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat în două legislaturi, în perioada 1992-2000, în ultima dintre acestea, 1996-2000, fiind preşedinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor (din care a făcut parte şi în legislatura 1992-1996), membru al Comisiei Interparlamentare Bucureşti-Chişinău şi al grupurilor parlamentare de prietenie cu Ungaria şi Albania (anterior, al celui cu Turcia).

Ca vrednic om al cetăţii s-a remarcat prin lupta sa tenace pentru drepturile omului, în special pentru respectarea şi garantarea dreptului de proprietate privată, fiind coautor al formei iniţiale (nedeturnată) a proiectului Legii nr. 10/2001.

Avocatul Emil Popescu va rămâne în amintirea contemporanilor ca un orator desăvârşit, aşa cum am avut deosebita onoare de a-l cunoaşte personal, nu doar la Palatul de Justiţie, unde în nenumărate rânduri i-am admirat elocinţa valoroaselor sale pledoarii, ci şi cu prilejul memorabilelor conferinţe pe care le-a ţinut la Universitatea din Bucureşti, Maestrul fiind, totodată, şi unul din marii prieteni ai Ligii Studenţilor, alături de mult regretaţii noştri confraţi Mihail Ghiga, Eleodor Focşeneanu sau Niculae Cerveni.

Emil PopescuOm cu o vastă cultură, doctor în drept la Sorbona, Emil Popescu a fost considerat periculos de regimul comunist, cunoscând în anul 1956 şi universul concentraţionar al detenţiei politice, pe care l-a evocat în volumul „Poeme încătuşate”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Avocat Antonie Popescu

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti