Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

DELOITTE Technology Fast 50: Trei companii românești în clasament, o companie recunoscută pentru Most Disruptive
16.10.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content, Corporate, Cyberlaw, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Trei companii din România au intrat în clasamentul DELOITTE Fast 50 pentru Europa Centrală și de Est, iar o a patra a primit o distincție specială pentru Most Disruptive Innovation.

Companiile de tehnologie din Europa Centrală continuă să crească într-un ritm accelerat, lucru confirmat de clasamentul Fast 50, care arată o creștere medie record de 1.127% între 2013 și 2016 pentru companiile prezente în clasament. Acest fapt nu numai că înlătură orice dubiu privind faptul că rezultatele excepționale de anul trecut nu pot fi depășite, dar reprezintă o confirmare a faptului că boom-ul tehnologic din regiune este sănătos.

• Creșterea medie a companiilor din clasamentul Fast 50 stabilește un nou record de 1.127%
• Acesta este al doilea an consecutiv în care creșterea medie este de peste 1.000%
• Clasamentul cuprinde companii din 11 țări, inclusiv trei din România
• Primele cinci poziții din clasamentul Fast 50 sunt ocupate de noi apariții în top, toate companii Rising Stars anul trecut
• Companiile din sectorul soluțiilor de IT & Digital domină clasamentul cu 39 de companii.

Prima poziție în clasamentul Fast 50 de anul acesta îi revine companiei de rezervări online a transportului aerian din Cehia, Kiwi.com, cu o creștere a veniturilor în ultimii patru ani de 7.145%. Kiwi.com a ocupat anul trecut locul cinci la categoria Rising Stars sub numele de Skypicker.com, ceea ce indică faptul că obiectivul său de a deveni lider mondial în turismul online este realizabil. Imediat după Kiwi.com se găsește câștigătorul de anul trecut al categoriei Rising Stars, compania de tehnologie Deeper, din Lituania, în timp ce pe locul trei se găsește compania Prusa Research din Republica Cehă.

Clasamentul Fast 50 în România

43 de companii din România au luat startul competiției de anul acesta, dintre care trei se găsesc în clasamentul Fast 50. Compania românească cu cea mai mare rată de creștere a veniturilor este compania Trencadis din Baia Mare, cu creștere a veniturilor în ultimii patru ani de 710%. Aflată pentru a doua oară în clasamentul Fast 50, în urcare pe locul 19 față de locul 40 ocupat anul trecut, Trencadis este o companie de sisteme integrate al cărei obiectiv principal este acela de a optimiza și a inova soluțiile destinate interacțiunii dintre cetățeni și instituțiile statului.

Aflată pentru prima dată în clasamentul Fast 50, compania timișoreană Qualteh se plasează direct pe locul 39, cu o rată de creștere de 388%. Qualteh construiește soluții de dezvoltare și adaptare pentru companii inovatoare și soluții de software mobile.

Cu o rată de creștere de 324%, Tremend, o companie de software din București cu peste 11 ani de experiență, se situează pe locul 47. Pentru a doua oară în clasamentul Fast 50, Tremend este specializată în livrarea de soluții complexe de software, încorporând tehnologii avansate destinate unor clienți variați, de la start up-uri americane la multinaționale din peste 15 țări, situate pe trei continente.

Furnizorul de soluții de automatizare robotizată a proceselor Uipath devine primul business care câștigă o distincție specială pentru Most Disruptive Innovation. Premiul recunoaște acele afaceri care sunt pionieri în domeniul lor de activitate. Fondată în anul 2015 și operând mai mult la nivel internațional, UiPath își propune să schimbe lumea cu ajutorul proceselor automatizate și să ușureze astfel munca oamenilor, permițându-le să se concentreze mai mult pe partea creativă a muncii.

Alina Mirea, Partener DELOITTE România și coordonatoarea locală a programului: “Companiile din sectorul IT din România s-au regăsit mereu printre performerii clasamentului Fast 50 și mă bucur că nici anul acesta nu fac excepție. Aș dori să îi felicit pe cei care au demonstrat performanță anul acesta, companii tinere născute în această nouă economie. Acestea sunt companii care cresc într-un an cât altele în 100, iar noi le sprijinim în călătoria lor către scalarea afacerii. De 18 ani, DELOITTE urmărește antreprenorii în dezvoltarea lor, de la companii tinere pe care le sprijinim să se dezvolte, până la afaceri mature, prea mari pentru un clasament ca Fast 50, dar cu care colaborăm în continuare”.

Categorii speciale 

Categoria Rising Stars reprezintă acele afaceri tinere, cu o creștere atât de puternică încât este posibil să se regăsească în topul Fast 50 în anii următori. Într-adevăr, faptul că primele cinci poziții din clasamentul Fast 50 din 2017 au fost în clasamentul Rising Stars în anii anteriori dovedește valoarea acestei abordări. Anul acesta, câștigătoarea categoriei Rising Stars este compania lituaniană CGTrader, cu o rată de creștere în ultimii trei ani de 3.329%.

Categoria Big Five este dedicată companiilor mari, a căror scală nu le permite să concureze cu organizații mai mici în topul Fast 50 din punct de vedere al creșterii. Câștigătorul de anul acesta este vânzătorul online de produse de modă din Cehia, ZOOT, cu o rată de creștere de 820% în ultimii patru ani.

Dadanco Europe, inovatorul în încălzire, ventilație și aer condiționat din Serbia a câștigat anul acesta premiul pentru Most Disruptive Innovation.

Țările participante 

Anul acesta, companii din 11 țări central și est europene se regăsesc în clasamentul Fast 50: Polonia (19 companii), Croația (8), Lituania (6), Republica Cehă (5), România (3), Bulgaria, Ungaria și Slovacia (fiecare câte 2), precum și Bosnia & Herțegovina, Estonia și Letonia (fiecare câte o companie).

Sectoare

În 2017, companiile din sectorul IT & digital au fost din nou cele care au dominat clasamentul Fast 50 (39 companii). De asemenea, zece companii din industria internetului, Media și Telecom au intrat în clasament și doar una din tehnologii curate & energie. În clasament nu este prezentă nicio companie din sectorul biotehnologiei, nanotech și medtech.

Pentru mai multe informații despre programul Fast 50 sunt disponibile aici.

Despre Clasament

Clasamentul Fast 50 ierarhizează companiile din sectorul tehnologiei, din Europa Centrală, pe baza creșterii veniturilor pe o perioadă de patru ani. Pentru clasamentul din 2017, au fost analizate veniturile din intervalul 2013 – 2016.

Categoria principală

Companiile trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a fi considerate eligibile pentru topul Fast 50 din Europa Centrală:
• venituri anuale de cel puțin 50.000 euro în fiecare an, între 2013 și 2016
• sediu într-o țară din Europa Centrală (Albania, Bulgaria, Bosnia & Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia sau Slovenia)
• să dezvolte/să producă tehnologii patentate care contribuie semnificativ la veniturile companiei;
• să aibă o structură a acționariatului care exclude subsidiarele deținute majoritar de entități strategice.

Mai multe informații despre criteriile de eligibilitate sunt disponibile aici.

###

Numele DELOITTE se referă la organizația Deloitte Touche Tohmatsu Limited (“DTTL”), o companie cu răspundere limitată din Marea Britanie, rețeaua globală de firme membre și persoanele juridice afiliate acestora. DTTL și firmele sale membre sunt entități juridice separate și independente. DTTL (numit în continuare și „DELOITTE Global”) nu furnizează servicii către clienți. 

DELOITTE furnizează clienților din sectorul public și privat din industrii variate servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și de managementul riscului, servicii de taxe și alte servicii adiacente. Patru din cinci companii prezente în Fortune Global 500® sunt clienți DELOITTE, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a rezolva probleme de business complexe. 

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti