BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la dreptul de a nu mai apărea în rezultate de căutare Google. UPDATE: Concluzii AG

10.01.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL
Abonare newsletter
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

11 ianuarie 2019: Avocatul general propune (deocamdată doar în franceză):

1) Les dispositions de l’article 12, sous b), et de l’article 14, sous a), de la directive 95/46/CE du Parlement européen et du Conseil, du 24 octobre 1995, relative à la protection des personnes physiques à l’égard du traitement des données à caractère personnel et à la libre circulation de ces données doivent être interprétées en ce sens que l’exploitant d’un moteur de recherche n’est pas tenu, lorsqu’il fait droit à une demande de déréférencement, d’opérer ce déréférencement sur l’ensemble des noms de domaine de son moteur de telle sorte que les liens litigieux n’apparaissent plus, quel que soit le lieu à partir duquel la recherche lancée sur le nom du demandeur est effectuée.

2) L’exploitant d’un moteur de recherche est tenu de supprimer les liens litigieux des résultats affichés à la suite d’une recherche effectuée à partir du nom du demandeur effectuée dans un lieu situé dans l’Union européenne. Dans ce contexte, cet exploitant est tenu de prendre toute mesure à sa disposition afin d’assurer un déréférencement efficace et complet. Cela inclut, notamment, la technique dite du « géo-blocage », depuis une adresse IP réputée localisée dans l’un des États membres soumis à la directive 95/46, et ce quel que soit le nom de domaine utilisé par l’internaute qui effectue la recherche. (s.n. – M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

17 octombrie 2017: Judecătorul suprem de contencios administrativ francez se întreabă cu privire la dreptul de a nu mai apărea în rezultatele de căutare Google (dreptul la înlăturare) (C-507/17).

Situația de fapt:
1. materia Uniunii: protecția datelor
2. „dreptul la înlăturare”, astfel cum a fost consacrat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene prin Hotărârea din 13 mai 2014
3. necesitatea de a afla dacă în temeiul unui astfel de drept, un operator al unui motor de căutare are obligația, în cazul în care admite o cerere de înlăturare, să efectueze această înlăturare din toate numele de domeniu ale motorului său de căutare, astfel încât linkurile în litigiu să nu mai fie afișate indiferent de locul de unde este lansată căutarea privind numele solicitantului, inclusiv locurile aflate în afara domeniului de aplicare teritorială a directivei din 1995 privind protecția datelor cu un caracter personal
4. dacă nu există un atare drept de a înlătura o afișare inclusiv în afara domeniului de aplicare teritorială, atunci necesitatea de a afla dacă totuși din cauza acestui drept la înlăturare, operatorul unui motor de căutare are obligația, în cazul în care admite o cerere de înlăturare, să elimine linkurile în litigiu din lista rezultatelor afișate în urma unei căutări efectuate plecând de la numele solicitantului doar din numele de domeniu corespunzător statului în care se consideră că s-a efectuat căutarea sau, în sens mai general, din numele de domeniu ale motorului de căutare corespunzătoare extensiilor naționale ale acestui motor în toate statele membre ale Uniunii Europene
5. de asemenea, și în plus, necesitatea de a mai afla dacă nu cumva operatorul unui motor de căutare are și obligația, în cazul în care admite o cerere de înlăturare, să elimine prin așa-numita tehnică de „geoblocare”, pornind de la o adresă IP considerată a fi localizată în statul de reședință al beneficiarului „dreptului la înlăturare”, rezultatele în litigiu ale căutărilor efectuate plecând de la numele acestui beneficiar sau chiar, în sens mai general, de la o adresă IP considerată a fi localizată în unul dintre statele membre care intră sub incidența Directivei din 1995, și asta indiferent de numele de domeniu folosit de utilizatorul de internet care efectuează căutarea.
6. pentru întreg cuprinsul încheierii de sesizare a Curții de Justiție, a se vedea aici.

Dispoziții incidente: Hotărârea din 13 mai 2014, Google Spain și Google, C-131/12, EU:C:2014:317
coroborată cu articolul 12 litera (b) și articolul 14 litera (a) din Directiva din 24 octombrie 1995.

dr. Mihaela MAZILU-BABEL
Stagiar CEDO

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week