Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei
17.10.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei este marcată, anual, la data de 17 octombrie.

Într-o lume caracterizată printr-un nivel fără precedent de dezvoltare economică, mijloace tehnologice și resurse financiare, faptul că milioane de persoane trăiesc în sărăcie extremă este o revoltă morală. Sărăcia nu este doar o problemă economică, ci mai degrabă un fenomen multidimensional care cuprinde atât lipsa veniturilor, cât și capacitățile de bază de a trăi în demnitate.

Persoanele care trăiesc în sărăcie se confruntă cu multe privări interdependente și care se completează reciproc, care îi împiedică să-și realizeze drepturile și să își perpetueze sărăcia, inclusiv:

*condiții de muncă periculoase
*locuințe nesigure
*lipsa alimentelor nutritive
*acces inegal la justiție
*lipsa puterii politice
*acces limitat la asistența medicală

Anul acesta marcăm 27 de ani de la declararea Adunării Generale, în rezoluția sa 47/196 din 22 decembrie 1992, data de 17 octombrie ca Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei. Anul acesta marcăm, de asemenea, cea de-a 32-a aniversare a Chemării la acțiune a părintelui Joseph Wresinski – care a inspirat respectarea zilei de 17 octombrie drept Ziua Mondială pentru Depășirea Sărăciei Extreme – și recunoașterea de către Organizația Națiunilor Unite a zilei ca Ziua Internațională pentru Eradicare a sărăciei.

Tema 2020: Acționând împreună pentru a realiza justiția socială și de mediu pentru toți

Tema Zilei din acest an abordează provocarea realizării justiției sociale și de mediu pentru toți. Recunoașterea din ce în ce mai mare a multidimensionalității sărăciei înseamnă că aceste două chestiuni sunt inseparabil interconectate și că justiția socială nu poate fi realizată pe deplin fără a corecta în mod agresiv nedreptățile de mediu în același timp. În timp ce s-au înregistrat progrese în combaterea sărăciei cu venitul, a fost mai puțin reușită abordarea celeilalte dimensiuni importante ale sărăciei, inclusiv impactul în creștere rapidă a mediului, într-o abordare mai holistică.

Oamenii care trăiesc în sărăcie extremă, deseori prin simpla necesitate, sunt primii care acționează decisiv în cadrul comunităților lor ca răspuns la sărăcie, schimbări climatice și provocări de mediu. Cu toate acestea, eforturile și experiența lor trec adesea neobservate și neapreciate; capacitatea lor de a contribui pozitiv la soluții a fost trecută cu vederea; nu sunt recunoscuți ca factori de schimbare și vocile lor nu sunt auzite, în special în organismele internaționale.

Acest lucru trebuie să se schimbe. Participarea, cunoștințele, contribuțiile și experiența persoanelor care trăiesc în sărăcie și a celor lăsați în urmă trebuie să fie evaluate, respectate și reflectate în eforturile noastre de a construi o lume echitabilă și durabilă în care să existe justiție socială și de mediu pentru toți.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

Alina Gaja

2019: Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei este marcată, anual, la data de 17 octombrie.

***

2018: Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei este marcată, anual, la data de 17 octombrie.

Temă pentru 2018: „Împreună cu cei rămași în urmă, construim o lume incluzivă unde există respect pentru drepturile și demnitatea omului.”

Anul acesta este celebrată aniversarea a 70 de ani de la proclamarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Este important să reamintim legătura fundamentală dintre sărăcia extremă și drepturile omului și că persoanele care trăiesc în sărăcie sunt afectate în mod disproporționat de numeroase încălcări ale drepturilor omului. Joseph Wresinski a fost unul dintre primele persoane care au evidențiat această legătură directă între drepturile omului și sărăcia extremă. În februarie 1987, el a apelat la Comisia pentru Drepturile Omului să examineze problema sărăciei extreme și a drepturilor omului și a capturat elocvent legătura dintre drepturile omului și sărăcia extremă, cu observația sa profundă: „Oriunde bărbații și femeile sunt condamnate să trăiască în sărăcie extremă, drepturile omului sunt încălcate. A ne uni pentru a ne asigura că aceste drepturi sunt respectate este datoria noastră solemnă.”, potrivit unui comunicat.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, transmite următorul mesaj: „Inițial, Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei a fost sărbătorită ca Ziua mondială pentru respingerea sărăciei în cadrul unei mari reuniuni publice desfășurate în 17 octombrie 1987, la Paris, unde aproximativ 100.000 de persoane au răspuns chemării părintelui Joseph Wresinski. În acea zi, o declarație a fost gravată pe o piatră comemorativă, proclamând că sărăcia extremă reprezintă o încălcare a drepturilor omului și afirmând necesitatea ca toți oamenii să se unească pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate.

Din 1993, Organizația Națiunilor Unite a declarat 17 octombrie Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei. 

Sărăcia extremă omoară mai mulți copii, adolescenți și adulți decât războiul; aceasta nu este doar o problemă economică, ci mai degrabă un fenomen multidimensional care cuprinde atât lipsa unui venit, cât și lipsa serviciilor de bază necesare pentru a trăi în demnitate. Persoanele care trăiesc în sărăcie se confruntă cu multe prejudecăți care le împiedică să își realizeze drepturile. Efectele sărăciei sunt strâns legate și produc efecte sinergice, incluzând: condiții de muncă nesigure, locuințe insalubre și nesănătoase, lipsa hranei, accesul inegal la justiție și accesul limitat la serviciile de sănătate.

Educația va continua probabil să joace un rol decisiv în capacitatea generațiilor viitoare de a ieși din sărăcie, chiar dacă nu determină singură statutul economic. Este important să se urmărească familiarizarea copiilor și a tinerilor cu drepturile omului și lupta împotriva sărăciei, prin mobilizarea sistemului educațional, a factorilor de decizie și a mișcărilor copiilor și tinerilor. Tuturor trebuie să le dăm ocazia și să îi susținem în a-și exprima refuzul ca alți copii, tineri sau adulți să fie respinși și să iasă din viitorul nostru, al tuturor. 

Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei pune drepturile omului în centrul luptei împotriva sărăciei și afirmă necesitatea recunoașterii, a protecției și a respectului pentru indivizibilitatea lor, prin sensibilizarea și mobilizarea tuturor părților interesate: bărbați, femei, copii, tineri și bătrâni.

În ciuda progreselor semnificative, rămân multe de făcut. 17 octombrie este o oportunitate de a atrage atenția asupra necesității de a pune capăt sărăciei și mizeriei. Eliminarea sărăciei este imperativă din punctul de vedere al drepturilor omului, dar și din punctul de vedere al dezvoltării și al păcii.

Astăzi, trebuie să ne reînnoim angajamentul că nu vom lăsa pe nimeni în urmă.”

Reprezentanța Comisiei Europene în România a transmis că Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei reprezintă un bun prilej pentru reflecție, cu atât mai mult cu cât în România 35,7% din totalul populației este expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială, potrivit unui comunicat.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017: Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei (International Day for the Eradication of Poverty) este marcată, anual, la data de 17 octombrie.

Sediul materiei: Rezoluția 47/196 din data de 22 decembrie 1992 a Adunării Generale ONU.

Alegerea datei privind marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei a avut în vederea ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadero din Paris, unde a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenţei şi a foametei.
Scopul acestei zile este de a promova gradul de conștientizare al necesității de a eradica sărăcia în toate țările. ONU a invitat toate statele să dedice acestei zile, în context național, activități concrete în ceea ce privește eradicarea sărăciei.

Temă pentru 2017: „Răspunsul la chemarea de a pune capăt sărăciei: o cale către societăţi paşnice şi favorabile incluziunii”

Manifestanții din piața Trocadero au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului și au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise într-o piatră comemorativă dezvăluită în aceeași zi.

De asemenea, Rezoluția invită organizațiile interguvernamentale și non-guvernamentale pentru a sprijini statele, la cererea acestora, în organizarea activităților la nivel național în vederea marcării acestei Zile.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.