Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua europeană împotriva traficului de persoane
18.10.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021Ziua europeană împotriva traficului de persoane este marcată, anual, la data de 18 octombrie.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a transmis următorul comunicat de presă:

În perioada 18 – 22 octombrie 2021, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și partenerii săi organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire “Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.

Campania vizează promovarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 Octombrie, precum şi informarea şi constientizarea publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În egală măsură, iniţiativa îşi propune să abordeze ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea şi oferta care favorizează existenţa acestui fenomen.

Prin cele 15 Centre Regionale ale sale, ANITP va desfăşura la nivel naţional activităţi de informare şi prevenire în mediul online: (destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile): mesaje social-media, materiale video pentru unitățile de învățământ destinate elevilor, spoturi video destinate părinților.

De asemenea, Centrele Regionale ale ANITP și partenerii au planificat o serie de întâlniri directe cu beneficiarii în unități de învățământ, comunități defavorizate, locuințe protejate, precum și activități stradale, flash-mob-uri, premierea unor concursuri și întâlniri cu specialiști și parteneri, în a căror derulare se va ține cont de evoluția situației pandemice la nivel național și local.

În egală măsură, ANITP și partenerii derulează următoarele campanii:
1) Campania de conștientizare a traficului de persoane “Victimele traficului de persoane sunt ascunse sub ochii noștri”, alături de Asociația eLiberare și Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială București, cu sprijinul Societății de Transport București S.A. și al Companiei Metrorex, în perioada 15 octombrie 2021 – 15 martie 2022, în mediul outdoor și online;

2) Campania europeană de prevenire a traficului de persoane „Pariuri oarbe”, în cadrul forumului EMPACT, alături de alte 16 state europene, Comisia Europeană, Europol și Frontex, în perioada septembrie 2021 – februarie 2022, în mediile Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn;

3) Campania de prevenire „Munca fără forme legale – un pas mai aproape de traficul de persoane”, împreună cu Asociația INCA România, în perioada aprilie-decembrie 2021, în spațiul outdoor și online;

4) Campania regională “SUPORT” – S(sustinere), U(umanitate), P(pretuire), O(optiune), R(rezilienta), T(toleranta), derulată de Centrul Regional Timișoara împotriva Traficului de Persoane și Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, în perioada iulie 2021 – iunie 2022, în mediul outdoor.

Informaţii de background:

Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor naţional.

***

Conform Parlamentului European, văzut adesea ca o formă de sclavie modernă, traficul de persoane este una dintre formele de criminalitate cu creștere accelerată, iar noile tehnologii, fluxurile migratorii și criza Covid-19 creează noi riscuri și provocări în toată Uniunea Europeană.

Țările UE au raportat 14.145 de victime între 2017 și 2018, dintre care 72% sunt femei și fete, conform unui raport al Comisiei Europene. Copiii reprezintă aproape un sfert (22%) dintre victimele înregistrate. Totuși, numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare din cauza lipsei datelor consistente și comparabile.

Peste jumătate (60%) dintre victimele înregistrate au fost traficate în scopul exploatării sexuale; 15% pentru alte forme de muncă forțată și 15% pentru alte motive, cum ar fi cerșit, prelevare de organe sau servituți casnice. Aproape jumătate dintre acestea (49%) provin dintr-o țară UE.

Aproape trei sferturi dintre traficanții înregistrați sunt bărbați, majoritatea cetățeni ai UE.

***

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a transmis următorul mesaj:

Astăzi marcăm Ziua Europeană a Luptei împotriva Traficului de Persoane și a angajamentului pe care statele Uniunii Europene l-au luat începând din 2007 pentru a preveni și combate acest fenomen de criminalitate organizată extrem de grav.

Deși situația pandemică din România ocupă în prezent prim-planul agendei publice, nu trebuie să uităm faptul că fenomenul traficului de ființe umane există și, în noul context, îmbracă forme de exploatare din ce în ce mai sofisticate, inclusiv prin mediul virtual.

Sute de români, copii și adulți devin anual victime ale rețelelor de traficanți, fiind de cele mai multe ori exploatate sexual, prin muncă sau cerșetorie. Din păcate, femeile și copiii ocupă un loc preponderent în statisticile naționale.

Nu este prima dată când spun că lupta împotriva traficului de persoane reprezintă o prioritate pentru acest Guvern, iar această asumare a fost însoțită de acțiuni concrete, așa cum am făcut de fiecare dată.

În primul rând, am vrut să mă asigur că avem o coordonare solidă de la nivelul Guvernului pentru ca măsurile intersectoriale pe care le presupune adresarea acestui fenomen complex să fie implementate eficient.

Nu trebuie să uităm faptul că este nevoie de prevenire la firul ierbii, trebuie să avem timpi de intervenție rapidă în depistarea, prinderea și anchetarea traficanților, dar și capacitate sporită de identificare proactivă a victimelor, servicii sociale și medicale adaptate nevoilor lor.

În lumina acestor priorități, România are astăzi o secție de procurori dedicată anchetării cazurilor de trafic și o bază de date unitară la nivel național privind victimele traficului. Am alocat peste 13 milioane de lei pentru dotarea Poliției Române cu un sistem de criminalistică informatică de ultimă oră pentru depistarea infractorilor sexuali online și crearea camerelor de ascultare a copiilor victime în toată țara prin Programul Național – ”Din grijă pentru Copii”. În plus, am încurajat constant cooperarea cu partenerii din sectorul neguvernamental pentru formarea specialiștilor și servicii de calitate acordate victimelor.

Mă bucur că avem o rețea de organizații neguvernamentale active, care sprijină inclusiv cea mai recentă inițiativă guvernamentală de creare a unui Plan de Acțiune destinat serviciilor medicale adaptate nevoilor victimelor și identificării proactive a acestora prin intermediul serviciilor medicale.

Îi încurajez pe toți cei implicați să acorde o maximă atenție acestui fenomen, să fie responsabili și serioși în toate demersurile lor pentru că scopul nostru este zero toleranță față de sclavia modernă.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020Ziua europeană împotriva traficului de persoane este marcată, anual, la data de 18 octombrie.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019Ziua europeană împotriva traficului de persoane este marcată, anual, la data de 18 octombrie.

***

2018Ziua europeană împotriva traficului de persoane este marcată, anual, la data de 18 octombrie.

Anul acesta, cu ocazia Zilei europene împotriva traficului de persoane oamenii sunt invitați să lanseze raportul „Măsuri specifice genului în acțiunile antitrafic” publicate de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei (EIGE) în cooperare cu Comisia și cu biroul coordonatorului UE pentru combaterea traficului de persoane. Lansarea va avea loc în cooperare cu Parlamentul European în cadrul unei sesiuni comune a comisiilor LIBE și FEMM de la Bruxelles, astăzi, 18 octombrie, între orele 11: 00-12: 30.

Anul acesta, pentru a marca a 12-a ediție a Zilei antitrafic UE, Comisarul pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie Dimitris Avramopoulos se adresează astăzi unui eveniment organizat de Comisiile pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM) pentru lansarea unui raport privind măsurile specifice de gen în acțiunile anti-trafic, elaborate de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei (EIGE), în cooperare cu Comisia Europeană, potrivit unui comunicat.

În România, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează Conferinţa Naţională pentru marcarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane astăzi, începând cu ora 10:30, la Hotelul IBIS din Bucureşti, potrivit unui comunicat.

***

2017: Ziua europeană împotriva traficului de persoane (European day against trafficking in human beings) este marcată, anual, la data de 18 octombrie.

Sediul materiei: Ca urmare a recomandării Parlamentului European din anul 2006, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană din anul 2005 a fost propusă la data de 25 martie 2007 Ziua europeană împotriva traficului de persoane. Această zi a fost instituită la data în urma deciziei Comisiei Europene din data de 17 octombrie 2007 privind înființarea Grupului de experți privind traficul de persoane.

Rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Deși legal sclavia a fost abolită în secolul XIX, estimările spun că sunt mai mulți oameni în sclavie astăzi decât au fost vreodată în istorie. Traficul de persoane are loc în toată lumea, iar Europa nu este ferită. Mii de persoane sunt exploatate anual în diferite forme.

La momentul actual, este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Unul din motivele pentru care este o afacere profitabilă este că, spre deosebire de droguri, o persoană poate fi revândută.

Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Secţiuni: Content, Drept penal, Legal Days, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO