Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua europeană împotriva traficului de persoane


18 octombrie 2018 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept penal, Flux informații, Legal Days, SELECTED, Universitaria
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua europeană împotriva traficului de persoane este marcată, anual, la data de 18 octombrie.

Anul acesta, cu ocazia Zilei europene împotriva traficului de persoane oamenii sunt invitați să lanseze raportul „Măsuri specifice genului în acțiunile antitrafic” publicate de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei (EIGE) în cooperare cu Comisia și cu biroul coordonatorului UE pentru combaterea traficului de persoane. Lansarea va avea loc în cooperare cu Parlamentul European în cadrul unei sesiuni comune a comisiilor LIBE și FEMM de la Bruxelles, astăzi, 18 octombrie, între orele 11: 00-12: 30.

Anul acesta, pentru a marca a 12-a ediție a Zilei antitrafic UE, Comisarul pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie Dimitris Avramopoulos se adresează astăzi unui eveniment organizat de Comisiile pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM) pentru lansarea unui raport privind măsurile specifice de gen în acțiunile anti-trafic, elaborate de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei (EIGE), în cooperare cu Comisia Europeană, potrivit unui comunicat.

În România, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează Conferinţa Naţională pentru marcarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane astăzi, începând cu ora 10:30, la Hotelul IBIS din Bucureşti, potrivit unui comunicat.

***

2017: Ziua europeană împotriva traficului de persoane (European day against trafficking in human beings) este marcată, anual, la data de 18 octombrie.

Sediul materiei: Ca urmare a recomandării Parlamentului European din anul 2006, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană din anul 2005 a fost propusă la data de 25 martie 2007 Ziua europeană împotriva traficului de persoane. Această zi a fost instituită la data în urma deciziei Comisiei Europene din data de 17 octombrie 2007 privind înființarea Grupului de experți privind traficul de persoane.

Rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Deși legal sclavia a fost abolită în secolul XIX, estimările spun că sunt mai mulți oameni în sclavie astăzi decât au fost vreodată în istorie. Traficul de persoane are loc în toată lumea, iar Europa nu este ferită. Mii de persoane sunt exploatate anual în diferite forme.

La momentul actual, este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Unul din motivele pentru care este o afacere profitabilă este că, spre deosebire de droguri, o persoană poate fi revândută.

Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică