Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Achitare pronunţată de o instanţă penală. Începutul termenului de prescripţie în cazul unei acţiuni în pretenţii
18.10.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept civil, Drept penal, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, în baza art. 3 şi art. 8 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958, că în ceea ce priveşte repararea pagubei pricinuite prin faptă ilicită, termenul de prescripţie extinctivă are o durată de trei ani şi curge de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba, cât şi pe cel care răspunde de ea. Aşadar, cunoaşterea pagubei şi cunoaşterea persoanei care se face vinovată de producerea acesteia sunt două elemente distincte care trebuie să fie îndeplinite cumulativ pentru a determina curgerea termenului de prescripţie. Astfel, în situația în care prin hotărâre definitivă a instanței penale persoana trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare din culpă, distrugere din culpă și omisiunea de a raporta imediat orice accident major, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală, a fost achitată, neputându-se stabili vinovăția sa în producerea exploziei, invocată ca fapt cauzator de prejudicii, nu se poate considera că data la care persoanele vătămate s-au constituit părţi civile în dosarul penal reprezintă momentul la care au cunoscut şi pe cel responsabil de producerea prejudiciului. În acest caz, termenul de prescripţie a dreptului material la acţiunea în despăgubiri potrivit dreptului comun, nu a început să curgă anterior datei la care, prin hotărâre penală definitivă, reclamanţii au luat cunoştinţă de împrejurarea că inculpatul nu este autorul faptei ilicite. (Decizia nr. 847 din data de 19 mai 2017 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

* Decretul nr. 167/1958 a fost abrogat prin Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti