Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete
17 comentarii

Robert Cazanciuc: Pentru a deveni judecător sau procuror este necesară o pregătire de 6 ani
19.10.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 19 octombrie 2017, Robert Cazanciuc, președintele Comisiei juridice a Senatului a propus, prin intermediul unei postări pe blogul personal, ca pregătirea viitorilor magistrați să fie de șase ani.

Robert Cazanciuc: „În cele ce urmează voi expune câteva soluții care, în urma dezbaterilor profesionale și parlamentare, să se poată transforma în propuneri de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, vizând creșterea vârstei la care magistrații ajung efectiv să profeseze cu depline puteri, dar nu prin impunerea unor condiții suplimentare la admitere, ci prin extinderea perioadei de pregătire și diversificare a stagiilor de practică și schimbarea sistemului de repartizare și evaluare a absolvenților.

1) Pentru a deveni judecător sau procuror este necesară o pregătire de 6 ani, din care 4 ani ca auditor în cadrul Institutului Național al Magistraturii și 2 ani ca stagiar în cadrul unei instanțe judecătorești sau în cadrul unei unități de parchet;

2) După primul an de cursuri, auditorii vor urma 3 ani de pregătire, în stagii de câte 6 luni, la instanță, parchet, penitenciar, cabinet de avocatură, cabinet notarial și instituție publică centrală. Pe perioada cursurilor de pregătire practică auditorii vor fi asistaţi/îndrumaţi de un reprezentant al INM şi de un reprezentant al instituţiei unde aceştia efectuează practica. La finalul fiecărui stagiu, îndrumătorii de practică vor realiza o evaluare a capacităţii fiecărui auditor de a exercita funcţia de judecător sau procuror.

3) După încheierea pregatirii în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, auditorii de justiţie susţin un examen de absolvire, constând într-o probă teoretică, o probă practică, un interviu şi un examen psihologic.

Comisia de examinare va fi alcătuită din 7 membri: 3 judecători, 2 procurori, un avocat și un profesor universitar;

CSM va repartiza candidaţii pe locurile de judecători stagiari şi procurori stagiari disponibile în cadrul sistemului judiciar, în funcţie de opţiunea auditorului şi de nota finală de absolvire, compusă din media de la examenul de absolvire şi media rezultată din evaluările realizate pe durata studiilor în cadrul INM în proporţie de 60/40.

4) După absolvirea INM, durata stagiului este de 2 ani.

Judecătorii stagiari judecă în complete colegiale formate dintr-un judecător stagiar şi un judecător definitiv şi au opinie consultativă, care se motivează. Procurorii stagiari soluţionează cauze alături de un procuror definitiv.

Examenul de capacitate va fi înlocuit de “interviul de capacitate”.

Interviul de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari se susţine în faţa colegiului de conducere al curţii de apel sau al parchetului de pe lângă curtea de apel.

Contestaţiile se soluţionează de către Secția de Contencios Administrativ, în complet de 5 judecători, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Modalitatea de susținere a interviului și criteriile de examinare se stabilesc prin hotărâre a CSM.

Soluțiile normative propuse nu exclud dezbateri despre o eventuală limită de vârstă și experiența profesională la admiterea în magistratură, dar cred că trebuie avute în vedere următoarele:
-vârsta în sine nu este o garanție că la examenul de admitere la INM se vor prezenta candidați adecvați profilului de magistrat, cu experiențe diverse care să le permită ulterior înţelegerea complexității unor cauze deduse judecății;
-admiterea în profesiile de avocat și notar este astăzi la fel de dificilă precum admiterea la INM, astfel că va fi puțin probabil ca un tânăr bine pregătit, consolidat în profesie să reinceapă procedura unui examen complex în magistratură;
-există riscul dovedirii doar în mod formal a parcurgerii unei experiențe profesionale.

Propunerile au ca scop instaurarea unui echilibru în actul de justiţie, care să ferească atât sistemul judiciar, cât și societatea de scandaluri ce afectează încrederea în independența şi imparțialitatea actului de justiție.

Sisteme de admitere în profesia de judecător sau procuror, similare celui anterior prezentat, se întâlnesc în special în: Austria, Germania sau Olanda, state unde pregătirea inițială durează între 5-7 ani, perioadă în care candidaților li se oferă posibilitatea de a se familiariza cu profesii diferite şi activități complexe.

În toate cele trei state menționate, în perioada de pregătire este urmărită și evaluată capacitatea candidatului de a exercita funcția publică, examinarea pe durata stagiaturii sau la finalizarea pregătirii fiind efectuată de comisii formate din judecători, avocați sau chiar reprezentanți ai autorităților locale- în cazul unor landuri din Germania.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti