Ziua mondială a osteoporozei
20.10.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

2022: Ziua mondială a osteoporozei este marcată, anual, la data de 20 octombrie.
Astăzi, de Ziua Mondială a Osteoporozei , Fundația Internațională pentru Osteoporoza (IOF) face apel la persoanele de toate vârstele să fie proactive în luarea de măsuri pentru o mai bună sănătate a oaselor și prevenirea osteoporozei.
Osteoporoza este o boală osoasă care afectează aproximativ 500 de milioane de oameni din întreaga lume și este o cauză majoră a durerii, dizabilității și pierderii independenței la adulții în vârstă. La nivel mondial, una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta peste 50 de ani vor suferi o fractură osteoporotică.
Majoritatea persoanelor care suferă de osteoporoză nu știu că oasele lor devin din ce în ce mai slabe – până când se confruntă cu un prim os rupt după o alunecare minoră sau o cădere de la înălțimea în picioare sau, uneori, chiar și după aplecarea pentru a lega șiretul pantofilor.
O fractură a coloanei vertebrale sau un șold rupt pot schimba viața. Acesta este motivul pentru care prevenirea precoce a osteoporozei este atât de importantă. Deși o mare parte din densitatea noastră osoasă este determinată de factori genetici, există pași pe care îi putem lua pentru a ne întări oasele și pentru a reduce riscul de a dezvolta osteoporoză și de a suferi o fractură în viitor, a spus CEO-ul IOF, dr. Philippe Halbout.
IOF recomandă o abordare în cinci pași pentru o mai bună sănătate a oaselor și prevenirea osteoporozei. Asigurați-vă o dietă hrănitoare, echilibrată, care include suficient calciu, proteine și alte vitamine și nutrienți importanți, inclusiv vitamina D care este produsă în principal de organism atunci când pielea este expusă la lumina soarelui și care este conținută într-un număr limitat de alimente.
Continua sa te misti! Activitatea fizică este absolut vitală pentru sănătatea oaselor. Acest lucru este clar când se consideră că adulții care sunt ținuți la pat pot pierde la fel de mult os într-o săptămână cât ar pierde altfel într-un an. Exercițiile care suportă greutăți și ajută la întărirea mușchilor sunt ideale. Aceasta poate include orice, de la jogging și antrenament cu greutăți până la exerciții cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos sau folosirea benzilor elastice de rezistență. Practicarea exercițiilor care îmbunătățesc echilibrul poate ajuta la reducerea riscului de cădere. În general, se recomandă minim 30-40 de minute de activitate fizică, de două până la trei ori pe săptămână. Oricine are osteoporoză ar trebui să urmeze un plan de exerciții țintit, deoarece acesta este o componentă cheie a tratamentului alături de orice medicament prescris.
Opriți obiceiurile care dăunează oaselor, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool.
Menține o greutate corporală sănătoasă. A fi subponderală (în general un IMC sub 19 kg/m2) este un factor de risc. De îngrijorare deosebită sunt tinerii cu tulburări de alimentație, precum și adulții în vârstă cu apetit redus.
În cele din urmă, conștientizarea timpurie a oricăror factori de risc personal este esențială. Un os rupt după vârsta de 50 de ani, scăderea înălțimii de peste 4 cm/1½ inch și antecedentele parentale de fractură de șold – aceștia sunt doar câțiva dintre factorii de risc cheie care ar trebui să determine evaluarea. O scanare DXA poate fi recomandată ca pas următor pentru a determina dacă aveți osteoporoză și dacă este necesar un tratament.
Verificarea riscului de osteoporoză IOF , un simplu chestionar online, alertează asupra potențialilor factori de risc.
Președintele IOF, profesorul Cyrus Cooper, a adăugat:
Deoarece fracturile osteoporotice pot avea consecințe devastatoare și care pun viața în pericol, îndemnăm oamenii de toate vârstele să acorde prioritate prevenirii osteoporozei. Discutați despre sănătatea oaselor cu medicul dumneavoastră și nu ezitați să cereți evaluare și îngrijire dacă sunteți în pericol. Amintiți-vă, oasele puternice vă vor ajuta să rămâneți mobil și independent pe măsură ce îmbătrâniți.
Pentru mai multe informații, vizualizați pagina web a campaniei.
Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București
***
2018: Ziua mondială a osteoporozei este marcată, anual, la data de 20 octombrie.
Campania din acest an solicită o acțiune globală pentru îmbunătățirea sănătății oaselor și prevenirea fracturilor datorate osteoporozei, inclusiv a fracturilor vertebrale (coloanei vertebrale) care adesea rămân nediagnosticate și netratate.
Publicul, personalul medical și organizațiile din întreaga lume sunt invitați să se alăture IOF și celor 240 de societăți membre în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare a sănătății osoase și solicitarea de acțiuni în domeniul prevenirii fracturilor și a osteoporozei în comunitățile lor.
Mesajele cheie ale Zilei Mondiale a Osteoporozei 2018:
– Osteoporoza este cauza ascunsă, care stă la baza fracturilor dureroase, debilitante și care pun viața în pericol.
– Cele mai frecvente fracturi osteoporotice sunt fracturile coloanei vertebrale (vertebrale), o cauză majoră a durerii, invalidității și pierderii calității vieții.
– Până la 70% din fracturile coloanei vertebrale rămân nediagnosticate, lăsând pacienții neprotejați împotriva riscului crescut de mai multe fracturi.
– Durerile de spate, pierderea înălțimii și spatele înclinat sunt toate semnele posibile de fracturi ale coloanei vertebrale – solicitați testarea și tratamentul!
– Un istoric familial de osteoporoză și oase rupte este un semn că și dumneavoastră puteți avea un risc mai mare.
– Avocat! Semnează Carta internațională a pacienților IOF și ne alăturăm chemând furnizorilor de asistență medicală să în-chidă „spațiul masiv de îngrijire”.
– Osteoporoza reprezintă o problemă globală tot mai mare, care nu respectă limite: în întreaga lume, fracturile afectează una din trei femei și una din cinci bărbați cu vârsta peste 50 de ani.
***
2017: Ziua mondială a osteoporozei (World osteoporosis day) este marcată, anual, la data de 20 octombrie.
Sediul materiei: A fost inițiată de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, și susținută de Comisia Europeană. În 1997, a fost marcată de Fundația Internațională pentru Osteoporoză. În 1998 și 1999, Organizația Mondială a Sănătății a devenit co-partener al marcării acestei zile. Ziua marchează, de asemenea, lansarea unei campanii de lungă durată pentru creșterea gradului de conștientizare a osteoporozei și a bolii osoase metabolice.
Campania lansată pentru acest an de Fundația Internațională pentru Osteoporoză (FIO) este un apel de a lua toate măsurile pentru a crește rezistența osoasă. Una dintre acestea se axează pe importanța adoptării unui regim alimentar sănătos de la o vârstă timpurie și până la bătrânețe.
În România, prevalența osteoporozei postmenopauză este estimată la 11,5%, ceea ce înseamnă că una din trei femei din România suferă de această boală după vârsta de 55 de ani. În fiecare an se înregistrează aproximativ 94.000 de noi fracturi cauzate de fragilitatea oaselor.
:: Website-ul oficial aici
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea