Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Galați. Trafic de persoane. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere, percheziții
23.10.2017 | Magdalena SĂRSAN

JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

DIICOT-Galați. Trafic de persoane. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere, percheziții.

La data de 19 octombrie 2017, procurorii DI.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor P. O. M. și P. N. I., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane în formă continuată.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale comune, la diferite intervale de timp, inculpații au recrutat, transportat, transferat, adăpostit şi primit cinci persoane vătămate majore, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 ani, prin inducere în eroare şi profitând de starea de vădită de vulnerabilitate a acestora.

Cercetările efectuate în cauză au stabilit că inculpaţii au recrutat de-a lungul timpului persoane cu o situaţie materială precară, din mediul rural, pe care, cu promisiunea unor condiţii de salarizare şi muncă normale, le-au exploatat prin supunerea la muncă la stâna/ferma proprietate şi, cu pretextul necesităţii recuperării unor pagube, nu le-au achitat drepturile salariale şi nu le-au acordat zile libere.

S-a reţinut că, după recrutare, odată realizat primul pas în aservirea victimelor, prin lăsarea acestora fără acte de identitate, inculpaţii P. O. M.şi P. N. I. se completau în reușita activităților de aducere în stare de dependență a persoanelor vătămate. Astfel, ambii inculpaţi participau la acțiunile de intimidare a victimelor care încercau să fugă sau să reclame autorităților tratamentul la care sunt supuse, cu precizarea că, în mod majoritar, acţiunile de intimidare a victimelor prin agresare fizică era apanajul inculpatului P. N. I.

După ce reușeau anihilarea libertății de mișcare a persoanelor vătămate, inculpaţii P. O. M.şi P. N. I. organizau în incinta fermei/stânei, repartizarea forței de muncă, la un efectiv de animale mult prea mare pentru puterea de muncă a victimelor traficate. Deşi, iniţial, pentru a putea convinge persoanele vătămate să vină să muncească la ei, inculpaţii le promiteau că nu vor avea grijă decât de ovine, că vor beneficia de salarii rezonabile (700 RON/lună), că vor primi patru zile libere pe lună, aceste promisiuni nu numai că erau uitate pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale dar dacă vreuna dintre victime îndrăznea să-şi ceară drepturile, inculpaţii le umileau şi le aplicau corecţii fizice.

Persoanele vătămate ajungeau să constate că administratorii fermei/stânei nu respectau normele legale privind salarizarea, sănătatea și condițiile de muncă, fiind cazați în locuri insalubre și trăind la limita subzistenței, nefiindu-le plătit salariul.

Aşa cum am mai precizat, în situația în care își manifestau nemulțumirea sau solicitau întoarcerea la domiciliu, victimele se regăseau aservite prin datorii reale (distrugeri la fermă/stână, decesul unor animale din presupusa vină a ciobanilor, etc.) ori imaginare iar uneori erau amenințate și agresate, astfel că nu puteau decât să urmeze conduita impusă de traficanți.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că inculpaţii exercitau agresiuni fizice şi psihice şi atunci când li se părea că persoanele vătămate nu depun destule eforturi pentru ca stâna/ferma „să meargă bine”, li se părea că închid oile prea devreme sau că sunt prea lente în activităţile desfăşurate, situaţii în care le loveau cu pumnii şi picioarele şi nu le lăsau să se odihnească suficient.

La data de 19 octombrie 2017 au fost efectuate 4 percheziţii domiciliare pe raza comunei Vânători și a municipiul Galați, ocazie cu care au fost ridicate bijuterii şi suma de 25.000 lei provenită din activitatea infracţională.

În cursul zilei, inculpaţii au fost prezentaţi la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă.

Activităţile de urmărire penală au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, I.J.J. Galați, I.P.J. Galați, S.P.F. Galați și A.N.I.T.P. Galați.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

Magdalena Sărsan

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.