Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
 1 comentariu

Cătălin Giulescu: Protecția datelor cu caracter personal este o chestie oarecum personală


20 octombrie 2017 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Flux informații

Vineri, 20 octombrie 2017, Cătălin Giulescu, director împuternicit al Direcției de Evidență a Persoanelor și Administrare a Bazelor de Date, a declarat, la o dezbatere privind modificarea și completarea Legii nr. 102/2005 de înființare, organizare și funcționare a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, potrivit agerpres.ro: „Trebuie să înțelegem că protecția datelor cu caracter personal este o chestie oarecum personală. Adică în ce măsură sunt destul de conștient să nu-mi dezvălui despre mine anumite informații. De exemplu, pe pagina de Facebook, felul de mâncare pe care îl mănânc în momentul acesta într-un restaurant, sau să-mi activez geo-localizarea și după aceea să cer o anumită intervenție a autorităților publice să mă protejeze. În momentul în care eu dezvălui secundă de secundă, moment de moment ceea ce fac eu în privat sau în interacțiunea cu ceilalți indivizi, voi solicita după aceea autorităților publice să mă protejeze. Este probabil ca autorității publice să îi fie imposibil în acel moment.

Rolul nostru este de a găsi acel nivel de echilibru dintre protecția persoanei față de prelucrarea datelor cu caracter personal, respectiv minimizarea colectării datelor, prelucrării acestora, raportat la scopurile identificate după caz de societate, de autorități publice sau de entități private, indiferent că sunt persoane fizice sau persoane juridice. Trebuie să fim foarte atenți în modalitatea în care intervenim în acest cadru, pe de o parte să nu limităm foarte mult, pentru că nu vom mai avea activități sociale, nu vom mai avea dezvoltare economic.

Vorbim de (…) regulamentul 679/2016, regulament general privind protecția datelor. Potrivit Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, regulamentul este un act legislativ de directă aplicare. Se aplică direct, nefiind permisă niciun fel de intervenție a statelor membre, cu excepția situațiilor expres prevăzute în regulament. Legea 677 din 2001, așa cum o cunoaștem noi astăzi, devine desuetă începând din 25 mai 2018. În aceste condiții, pentru asanare legislativă, în cuprinsul proiectului de astăzi avem o dispoziție legală expresă, prin care această Lege 677/2001 urmează să fie abrogată expres. Ea nu mai poate să producă efecte juridice începând cu 25 mai 2018, fiind înlocuită integral cu acest regulament, 679. Acest regulament este unul specific, datorită în special domeniului pe care îl reglementează.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică