Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
 1 comentariu

Cătălin Giulescu: Protecția datelor cu caracter personal este o chestie oarecum personală
20.10.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 20 octombrie 2017, Cătălin Giulescu, director împuternicit al Direcției de Evidență a Persoanelor și Administrare a Bazelor de Date, a declarat, la o dezbatere privind modificarea și completarea Legii nr. 102/2005 de înființare, organizare și funcționare a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, potrivit agerpres.ro: „Trebuie să înțelegem că protecția datelor cu caracter personal este o chestie oarecum personală. Adică în ce măsură sunt destul de conștient să nu-mi dezvălui despre mine anumite informații. De exemplu, pe pagina de Facebook, felul de mâncare pe care îl mănânc în momentul acesta într-un restaurant, sau să-mi activez geo-localizarea și după aceea să cer o anumită intervenție a autorităților publice să mă protejeze. În momentul în care eu dezvălui secundă de secundă, moment de moment ceea ce fac eu în privat sau în interacțiunea cu ceilalți indivizi, voi solicita după aceea autorităților publice să mă protejeze. Este probabil ca autorității publice să îi fie imposibil în acel moment.

Rolul nostru este de a găsi acel nivel de echilibru dintre protecția persoanei față de prelucrarea datelor cu caracter personal, respectiv minimizarea colectării datelor, prelucrării acestora, raportat la scopurile identificate după caz de societate, de autorități publice sau de entități private, indiferent că sunt persoane fizice sau persoane juridice. Trebuie să fim foarte atenți în modalitatea în care intervenim în acest cadru, pe de o parte să nu limităm foarte mult, pentru că nu vom mai avea activități sociale, nu vom mai avea dezvoltare economic.

Vorbim de (…) regulamentul 679/2016, regulament general privind protecția datelor. Potrivit Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, regulamentul este un act legislativ de directă aplicare. Se aplică direct, nefiind permisă niciun fel de intervenție a statelor membre, cu excepția situațiilor expres prevăzute în regulament. Legea 677 din 2001, așa cum o cunoaștem noi astăzi, devine desuetă începând din 25 mai 2018. În aceste condiții, pentru asanare legislativă, în cuprinsul proiectului de astăzi avem o dispoziție legală expresă, prin care această Lege 677/2001 urmează să fie abrogată expres. Ea nu mai poate să producă efecte juridice începând cu 25 mai 2018, fiind înlocuită integral cu acest regulament, 679. Acest regulament este unul specific, datorită în special domeniului pe care îl reglementează.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti